Az Apple-nek Magyarországot kellene megvennie?

Slemi 2013.03.03. 21:20 Apple, Egyéb 12 hozzászólás 3 644

Pár napja volt az Apple részvényesek számára tartott sajtótájékoztatója és egy egészséges vita alakult ki a körül, hogy mit kezdjen a vállalat a felhalmozódott 137 milliárd dollárnyi pénzével. Összevetésképp, ez az összeg körülbelül annyi, mint Magyarország éves GDP-je, szóval egy merészebb részvényes akár Magyarországba is fektethetné a pénzét, ahelyett hogy kicsiben gondolkozna.

Magyarország valószínűleg nem adná el a függetlenségét és teljes gazdaságát ilyen módon, de tudni kell, hogy az Apple-nek semmiféle adóssága nincs, így aztán könnyedén növelhetnék akár kölcsönök segítségével is a rendelkezésre álló tőkéjüket a cél kedvéért. Valami oknál fogva nagyon érdekesen hangzik ez az üzlet, a mi fantáziánkat már felkeltette a dolog.

Kezdők számára, az Apple nem Cisco vagy Oracle felépítésű vállalat. Ehelyett, egy hihetetlenül bonyolult szerveződés, amely hosszú történelméből, folytonos belső megújulásából és integrálási képességéből adódik. Az idő során az Apple nagyon kevés 100 millió dollárnál nagyobb értékű felvásárlást hajtott végre, és még egyszer sem volt példa 1 milliárd dollár értékű üzletre. A legnagyobb lépés talán a NeXT megvásárlása volt, amely jótékony hatással volt a Mac operációs rendszer kialakítására, valamint visszahozta Steve Jobs-t a versenybe.

Újabban az Apple a Quattro Wireless-t szerezte meg, ami természetesen a vezeték nélküli hálózatok kialakításának érdekében volt fontos, Siri technológiáját pedig az SRI megvásárlásával kaparintották meg. Kevésbé sikeresen, de az Apple megvett egy svéd térképészeti, technológiai céget is a C3-at, hogy alapot teremtsen az Apple Maps-nek. Utolsó sorban a vállalat megvásárolt már pár komponenseket gyártó céget is, amelyek a készülékeikhez gyártanak alkatrészeket.

Az Apple nagyon hatékony az innováció terén, olyan termékeket talál ki és gyárt, amelyeket a fogyasztók rendre örömmel fogadnak. Nem az Apple volt az, amely feltalálta az első személyi számítógépet, MP3 lejátszót, okostelefont, vagy épp tabletet, de az Apple mindezen kategóriákat forradalmasítani tudta. A vállalat nem abból szerzi a pénzét, hogy digitális tartalmat, szoftvereket árusít, azonban rengeteg ilyet épít be kiváló minőségű termékeibe.

Az Apple híres bátor újításairól és szinte vakmerő fejlesztéseiről, nem jellemző rá a mindig lépcsőzetes gondolkodás. Szóval, ha a felvásárlásról, vagy más cégek megszerzéséről van szó, felmerül egy kérdés. Ugyanolyan bátran kell-e viselkedni az Apple-nek, mint az innováció terén?

Három irányvonal lehetséges, amelyet az Apple-nek, követnie kell:

 • Tartalom vásárlása: A digitális tartalom stratégiailag fontos lehet az Apple számára, de nagyvonalakban eléggé lényegtelen az üzlet szempontjából. Mindent összevetve, a szoftverek és a szolgáltatások csak 6%-át adják e bevételnek.  Ráadásul ennek az 50%-a még egy kisebb részre oszlik, ami a töltőket, és egyéb kiegészítőket jelenti.

Néhányan úgy gondolják, hogy az Apple-nek a Netflixet kellene megszerezni. Papíron ennek még értelme is lenne. 10 milliárd dolláros piaci érték, rengeteg szerződés más tartalmat szolgáltató cégekkel, folyton gyarapodó tartalom, és egy lojális és boldog felhasználói bázis.

A valóságban azonban sokkal kevesebb értelme van, mint gondolnánk. A fogyasztó azért szeretik a Netflixet, mert szinte bármilyen platformon élvezhetik. (TV-n, gyártótól függetlenül, konzolok, táblagépek stb.) és a cégek azért szerződnek a Netflix-szel mert nem akarják, hogy mindenütt az iTunes domináljon, hiszen a digitális zene terén már így is monopolhelyzetben van.

Az Apple megvehetné a Walt Disney-t is e helyett, amelynek értéke körülbelül 98 milliárd dollár. Ezzel hozzájuthatna egy kimeríthetetlen tartalomhoz, valamint egy nagyon fontos infrastruktúrához is a továbbfejlesztés érdekében. Ez valószínűleg a vidámparkok végét jelentené, de a többi részleg egy óriási lehetőséget adna az Apple-nek arra, hogy újragondolja az otthoni tv-zést és videózást. Ez minden bizonnyal átalakítaná a cég profilját is, hiszen nagyobb hangsúly kerülne a szolgáltatásokra a hardverek hátrányára. Harmadik lehetőségként említhetjük a Time Warner-t is célpontként.

 • Kábelszolgáltató felvásárlása: Sokan gondolják már, hogy a kábelszolgáltatók ideje lejárt, és legyőzik őket a modernebb vállalatok, mint például az Apple. Azonban e társulások még mindig elég értékesek, és még mindig előnyben vannak a digitális tartalommal szemben.  Még mindig szükség van kábel tv-re ahhoz is, hogy a Netflixet nézhessük, és nem úgy tűnik, hogy az emberek elpártolnának a hagyományos kábelszolgáltatóktól, például a Comcasttól, a Time Warner Cable-től vagy a Verizon Fios-tól. Egy jó minőségű, szélessávú hálózat kiépítése pedig igencsak időigényes, és drága. Ezért lehetséges, hogy a Google Fiber szolgáltatása mindössze 1 városban érhető el az USA 100 legnagyobb települése közül. A Direct TV-nek és a Dish Network-nak országos lefedettsége van, azonban nem túl gyorsak az internet szolgáltatásaik, szóval ez valószínűleg nem lesz téma az Apple-nél.

Egy kábelszolgáltató megszerzése szintén jó lehet az Apple számára, hiszen sok tartalommal kapcsolatos szerződés is együtt járna vele.  Példának okáért, az iPhone azért volt olyan jó üzlet az Apple számára, mert két legyet ütöttek vele egy csapásra. A felhasználók fizettek az Apple-nek a készülékért, valamint a mobilcégek is fizettek, támogatás formájában. Nehéz elképzelni egy hasonló helyzetet a kábel TV terén, akármennyire is tökéletes lesz az Apple TV. Ennek oka, hogy a verseny, amely ezt a szektort érinti, erősen kétszereplős, duopolista jellegű, amely sok helyen monopolba megy át, szóval nagyon nehéz a megbontása.

De, ha az Apple megszerezné valamelyik nagy kábelcéget, jelentősen javíthatna a profitjain. Egyből óriási tartalomhoz juthatna hozzá. Ha a Comcast-ot vennék meg, melynek értéke körülbelül 106 milliárd dollár, szinte azonnal monopolhelyzetbe kerülhetnének a piacon, mivel a kábelcég nemrég megvette az NBC Universalt.

 • Vertikális Integráció: Az Apple-nak erre is lehetősége van, tehát integrálni a saját berkein belül, egy kicsit radikálisabb módon. Nem elsősorban a Foxconn megvásárlására gondolunk ezzel. Sokkal inkább olyan alkatrészgyártó cégek megszerzésére, mint a Marvell vagy az STMicroelectronics, vagy a Sharp esetleg a Toshiba. A Samsung és az LG szintén ellátják alkatrészekkel az Apple-t, azonban ezek megvásárlása mellett semmilyen érv nem szól, hiszen e cégek egyben versenytársak is. Ésszerűbb tehát megvásárolni, az alkatrészeket gyártó cégek valamelyikét. Ennek ellenére, e lépések egyike sem érne annyit az Apple-nek, mint az első vagy a második pontban részletezett üzleti lépések.
 • Közösségi oldal megvásárlása: A Facebook az egyetlen ilyen, melynek megvásárlása ésszerűen hangzik, 63 milliárd dolláros piaci értékével. A Twitter nem igazán éri meg, a LinkedIn pedig kizárja magát, hiszen az Apple felhasználó-centrikus cég, nem üzlet centrikus.  Annak ellenére, hogy az Apple akár a dupláját is ajánlhatná a Facebook értékének, biztosak lehetünk abban, hogy ez az üzlet sohasem fog megkötődni, hiszen Mark Zuckerberg szava a döntő financiális ügyeket illetően.

Ha fogadnunk kéne, arra tennénk, ezek közül egyik sem fog megtörténni. Ezen hosszas fejtegetés után, talán Magyarország még inkább csábítónak tűnhet…

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

12 hozzászólás

 1. D - 2013.03.03. 21:33

  Nagyon jó cikk! Szép munka!

 2. Zalán - 2013.03.03. 22:39

  Tényleg nagyon érdekfeszítő volt, szívesen olvasnék még hasonlókat:)

 3. Solar eclipse - 2013.03.03. 23:35

  Igsz azt azert erzitek hogy a gdp meg az orszag megvasarlasa ket kulon dolog :) ennyi penzbol bp belvarosa se jonne ki :)

 4. chris - 2013.03.04. 01:40

  ez akkora nagy marhasag hogy hihetetlen. honnan van veve az az osszefugges hogy egy orszag annyit er amennyi gdpje? egy ceg is a legritkabban er annyit amennyi az eves bevetele.. errol ennyit a cikk meg az angol forditasa amennyire atfutottam ott is ezek voltak leirva.

 5. Slemi - 2013.03.04. 12:48

  Nyilvánvalóan újságírói túlzás. Nem megvételről, inkább befektetésről lenne szó, pl államkötvények vásárlásáról. Inkább az érzékeltetés miatt íródnak ezek

 6. Adrian - 2013.03.04. 16:18

  szerintem ez eléggé gáz, hogy ezt most írjátok meg, az összes konkurens portál vagy egy hete kiposztolta

 7. Anonym - 2013.03.04. 16:40

  Szerintem meg a hozzátok hasonló idióták írjanak gyorsan az Applenak egy nemzeti himnuszt! Nem értem mi a lóf*sz játszódik le az eszetekben, de az Apple a legsz*rabb számítástechnikai cég! Nagyon gyenge gépeket csinálnak, hihetetlen árakon!

  Csak azért van ennyi pénzük, mert a hozzátok hasonló hülyék, akik ilyen blogot, ilyenen gondolkoznak, hogy megvehetné Magyarországot, veszik a termékeiket! Attól, hogy ALMA, még SZAR. FOS. Nem ér semmit! Szerintem inkább a teljesítményre menjetek, mint erre az ostoba logóra.

  Ezt nem azért mondom, mert ez a gazdagok márkája, de könyörgöm! Ti pénzelitek ezt az ótvar céget, és ezért van ennyi pénze. Amúgy nem ér SEMMIT.

 8. Dani - 2013.03.04. 22:46

  Most akk őszintén mond már meg hogy akkor az a jó számítás technikai cég ha ,, az apple fos” ??? Áruld már el!! A samsung?? Vagy más?? Az apple közelébe nem érnek más cégek!!

 9. Wolfman - 2013.03.05. 03:01

  Persze az Apple fos!Istenem de fárasztó már ez!Igen a gépei drágák!Magyarországon különösen az!Nyugaton azért jobban megtudja venni akár még egy átlag ember is szerintem.Akkor a magyar gazdagok pénzelik az apple-t?:)Menjünk a teljesítményre?Oké, az apple kétmagos chipje felveszi a versenyt a négymagos samsunggal!És a sebességérzete is az apple telefonjának jobb!Szóval teljesítmény!Szerintem ezt lehet annak nevezni!:)

 10. Dudee - 2013.03.05. 21:24

  Jo a cikk. Maris mindenki reggelire egy almat kap :)

 11. Full - 2013.03.06. 10:16

  Most komolyan aki fikázza az oldalt és az apple-t az mi az otvaros faxt keres itt?:-)))

 12. Közöd? - 2013.03.06. 18:19

  Hülyesééég ! bár A politikusainktól kitellik!

Szólj hozzá Te is!