iPhone 5 kijelzővédő fólia – Így helyezd fel helyesen…

iDoki 2013.02.26. 20:05 Apple, iDoki 30 hozzászólás 16 278

Sokan sokféleképpen védik az iPhone készüléküket, de talán az egyik legtöbbször használt kiegészítő a kijelzővédő fólia, melyet pár ezer forintért szinte bárhol megvásárolhatunk. Természetesen ezekből is rengeteg változat létezik (fényes, matt, stb.), ahogy a tokokból, de a népszerűségük töretlen, hiszen az okostelefonunk egyik legfontosabb részét védik. Én magam nem vagyok híve a kijelzővédő fóliák használatának, de nagyon sok ismerősöm használ ilyen kiegészítőt, és mindig gondban vannak azok megfelelő felhelyezésével.

Az alábbiakban elkészítettünk nektek egy pár lépésből álló rövid útmutatót, melyből kiderül, hogyan lehet a legkönnyebben felhelyezni ezen termékeket.

1. lépés: Első lépésként mindenképp tisztítsuk meg a készülékünk kijelzőjét egy puha ronggyal. A legtöbb esetben a fólia mellett található is törlőkendő, de ha nincs úgy megteszi bármilyen (minél puhább) rongy, de ne nedvesítsük be, csak szárazon töröljük azt át. Távolítsunk el mindent ujjlenyomatot és a lehető legtöbb porszemcsét. Mindez azért is kiemelkedően fontos, mert ha egyszer már felhelyezzük a fóliát, úgy nagyon nehéz lesz a szennyeződéseket eltávolítani alóla.

2. lépés: Vegyük a kezünkbe a védőfóliát és távolítsuk el róla az első számú külső héjat, de ne teljesen, mindössze 2-3 centiméterre húzzuk le a Home gomb felőli részen. Ezután a kör alakú kivágást igazítsuk igazítsuk az iPhone készülékünk Home gombjához. Fontos, hogy ilyenkor a védőfólia egyik felén még rajta legyen a külső borítás.

3. lépés: A védőfólia felső részét lassan húzzuk le miközben a fóliát egyenletesen igazítsuk el a készülék kijelzőjén. Próbáljuk meg mindezt úgy véghezvinni, hogy a lehető legkevesebb levegő buborék maradjon alatta.

4. lépés: A fólia felhelyezése után, ha mégis azt tapasztaljuk, hogy maradt buborék a fólia alatt, úgy azt egy bőrdarabkával, vagy egy száraz ronggyal próbáljuk meg kihúzni a fólia szélére. Elképzelhető az is, hogy lesznek olyan légbuborékok, melyeket nem tudunk eltávolítani, de ezek nagyon aprók, viszont jó hír, hogy ezek 24 órán belül általában eltűnnek.

5. lépés: Amennyiben felhelyeztük a fóliát és a buborékok is eltűntek már, úgy vegyük le a második borítást, mely a fóliát védi.

5.1. lépés: Amennyiben vásároltunk a készülék hátoldalára is védőfóliát, úgy ismételjük meg az első négy lépést és hasonló mozdulatokkal helyezzük azt fel. A Home gomb helyett itt a kamera lencséje lehet a jó kiindulópont, melyhez igazíthatjuk a fóliát a hátoldalon.

6. lépés: Elképzelhető, hogy még a legkörültekintőbb tisztítás és felhelyezés során is apró porszemek maradnak a fólia és a kijelző/hátlap között. Ilyenkor hasonló látvány fogadhat bennünket. A legegyszerűbb, ha cellux szalaggal megemeljük a fóliát és az alatta található porszemet is egy cellux szalaggal eltávolítjuk, majd visszahelyezzük a védőfóliát.

A fenti lépéseket követve reméljük mindenkinek egyszerűbbé válik és könnyebb lesz a felhelyezése a védőfóliának. Természetesen a metodika hasonló más mobileszközöknél is, de általánosságban fontos, hogy inkább lassabban, de türelmesebben haladjunk és akkor biztos a siker.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

iPhone, iPad és Mac Guru, minden szervizes ősatyja - Magasan képzett és több éves tapasztalattal rendelkező szervizcsapatunkkal vállaljuk Apple termékek teljeskörű javítását, kedvező díjakkal. (http://www.i-doki.com)

30 hozzászólás

 1. madmac - 2013.02.26. 21:07

  … bár ilyen egyszerű lenne…:)

 2. ATis - 2013.02.27. 00:51

  Én a gyári fóliát fóliázom, ha egyszer úgy döntenék eladom a készüléket, akkor a gyári fóliájával többet ér.
  A 4S-em több, mint egy éves, de megválni tőle nem nagyon akaródzok. :)

 3. Zoli - 2013.02.27. 05:11

  Atis, ez nagyon gáz…..

 4. Corolla - 2013.02.27. 06:36

  Egy nagyon lényeges dolog lemaradt! : Mindezt kikapcsolt készülék mellett végezzük, mert így nem vonza magához annyira a porszemeket. U.i.: a széleket a lehető legalaposan tisztítsátok meg!

 5. Tom - 2013.02.27. 09:34

  Nedvesen feltehető, vékony, rugalmas fóliát kell venni, azt lehet még igazítani felhelyezés után. Nem olcsó, de az iPhone sem az.
  Minden más típusú fólia csak egy rossz vicc.

 6. Coco - 2013.02.27. 11:17

  “Tom” tudnál nekem ajánlani ilyen nedvesen felhelyezhető fóliát? esetleg internetes rendelési lehetölőséggel. köszi

 7. Goya - 2013.02.27. 11:19

  Hát az enyémen 800 huf-os fólia van elől, hátul kb 4 hónapja és teljesen tökéletes. Se buborék se semmi. Egyedül az a gáz vele, hogy viszonylag könnyen karcolódik, de szerintem fél évet simán kibír. Fél évente 800 huf pedig több mint elfogadható.

 8. Tom - 2013.02.27. 11:27

  Coco: vaterán nézz körül, “full body” -ra keresve rátalálsz. Teljesen beborítható vele a készülék és abszolút nem karcolódik. Viszont oldalanként 12 óra a száradás… de megéri.

 9. ATis - 2013.02.27. 22:07

  Zoli: :)
  A nevem ATis, és a hogy kiverjem nálad a biztosítékot biztosítást kötöttem rá lopás, törés és vízkárra.
  Most meg hírtelen furcsa lett a viselkedésem is mi?
  Lesajnálom!
  Én így szeretem! :)

 10. BZs - 2013.02.28. 00:42

  Az enyém 1200 Ft volt, (kétoldalas) semennyire nem karcolódik. Fél éve van rajta, de még zsebkarcok sincsenek. Nem tudom miből van, de beszarás. Olyan szinten sikerült pontosan feltenni, hogy egyáltalán nem is látszik. Mármint, hogy lenne rajta. Sehol. És a legfontosabb. Nem értem, hogy a cikk írója ezt miért nem mondja: Zuhanyzás után, párában a legjobb feltenni, ugyanis nincs egy darab szösz sem a levegőben!!!

 11. Tom - 2013.02.28. 09:19

  BZS: az enyémhez kapott doksiban ezt konkrétan leírják :)

 12. Zalán - 2013.02.28. 09:50

  Bzs:) ezt én is megerősítem. A fürdőszoba a legjobb hely a művelethez!

 13. Nagy Attila - 2013.02.28. 15:31

  Én plasztik kártyával (pl bankkártya személyi igazolvány stb) szoktam a fóliát felrakni. Miután rá illesztették a fólia egy részét a kijelzőre és elkezdem lehúzni az első fólia réteget hátulról kísérem a kártyával. Garantáltan buborék mentes, a kérdés az, hogy le lóg-e esetleg a szele picit a kijelzőről, ha igen a szélen buborék lesz, ez 10ből egyszer fordul elő max. Hajrá :)

 14. Icccuss - 2013.02.28. 16:13

  En anti-glare foliat hasznalok, 2 font volt es a paki csavo ingyen es bermentve profin felrakta :)

 15. Tamás - 2013.02.28. 19:42

  Sziasztok! Érdekes dolog ez a fólia felrakás! Nekem évek óta folyamatosan a legjobb telefonjaim vannak, a (Vertu)-ig amit nem sznobságból veszek, csupán azeret minden kipróbálni! Mivel tehát szinte folyamatosan cserélgetek így fontos hogy a telefonjaim kijelzője karcmentes legyen! Egy-egy karc tízezrekkel csökkentheti, még az ismerős kereskedőknél is a telefonok árát! Nos: Én a múlt héten a Speedshop-ban rakattam fel egy Brando foliát mert nekem soha nem sikerült tökéletesen feltennem! Nos Ők 500 forintért teszik fel, a fóliát! évekig tökéletesen feltették, de sajnos a kifizetett, összesen 3500 Huf ellenére most nem lett tökéletes, ezért másnap, anyáztam egyet, aztán leszedtem! Ez után az egyik kollégám megmutatta a tavaj Novemberben vásárolt iPhone5 telefonját amit zsebben-tok nélkül hord! Bevallom elájultam mert a legkissebb légyfasznyi karcot sem láttam a telefonján! Kérdeztem hogy hogyan lehet ez! Megmutatta azt a filmet ami az iPhone5 kijelzőjéről készült és ami őt meggyőzte, hogy nem kell az un Gorilla Glass 2 kijelzőre fólia! Engem is meggyőzött a film, így nem teszek fóliát a telefonomra pedig ezidáig 1-1 telefon vásárlás után az első utam a Speedshop volt. Ismétlem nem meggyőzni akarok senkit, de javaslom megnézni ezeket a karcolás reszteket a youtube-n! Üdv! Tamás

 16. Corolla - 2013.02.28. 21:50

  Hááát én két hét normál használat után (I5) már találtam rajta nagyon vékony és apró karcolást, mert én is megnéztem azokat a videókat és azt hittem , hogy hogy, közben á dehogy! ;) lehet akár milyen gorilla glass üveg, de a bőrödre ragadó porszemek igenis összekarcolják az üveget. (Ha majd zafir üveggel egyenértékű lesz a karcállósága na akkor majd én is lespórolom a fóliát!!!)

 17. Tamás - 2013.02.28. 22:50

  Köszönöm a hozzászólásodat! Így, mivel tapasztalatból beszélsz (írsz) ez után még jobban fogom figyelni, és a legelső……legapróbb micro karc után már megyek is fóliáztatni! Üdv! Tamás

  • apaszka - 2013.09.21. 11:42

   Az igazság,hogy a GG sok videóban csak parasztvakítás.

   Próbáld ki ezt!
   Utcán lehajolsz,és kis port raksz a telefonod kijelzőjére. Aztán szép körkörös mozdulatokkal dörzsölöd 10 másodpercig!

   Eredmény? Majd meglátod,hogy a szike kutya faxa az utca porához,ami a zsebedbe is belekerül,és a dörzsöli a telódat!

 18. iLaszlo - 2013.03.01. 01:16

  Ajanlott nedves, paradus helyen felhelyezni. Ilyenkor pofonegyszeru, pl. zuhanyzas utan a furdoben. Poszemek nincsenek a levegoben…

 19. Solowphoto - 2013.03.01. 10:21

  Én szereztem netről max egy ezresért iPhone 4-hez fólia felrakó keretet, ami 1000% pontosan oda teszi egy mozdulattal, ahova kell!

 20. Corolla - 2013.03.01. 16:15

  Üdv.Tamás!
  Igen, tapasztalatból beszélek. Mikor még I4-em volt akkor is ugyanúgy gondoltam, hogy ááá minek fólia hiszen ez gorilla glass és, hogy ez soha meg nem karcolódik…nos ez a tévhit 2-3 hét után megcáfolódott egy vagy két apró karccal az üvegen. Ment is rá a brando rögvest. Az I5-el természetesen ugyanígy kezdtem, hogy új technológia no meg fejlesztett üveg , tuti nem karcolódik….DEHOGYNEM, KARCOLÓDIK! Pedig zsebben, tokban nem kulcsok között hordtam és mint egy ékszer úgy vigyáztam rá. Szerintem a haverod telefonját lámpafény alatt alaposabban megvizsgálnád az szinte tuti, hogy a karcok ott vannak. (Természetesen nem tavaszi mélyszántott karcolásra gondolok)

 21. Tamás - 2013.03.01. 18:46

  Köszőnöm mégegyszer! Jövő héten megyek és dobatok egyet rá! üsd! Tamás

 22. veecore - 2013.03.01. 19:42

  a 4- es es a 4s-emen is volt fólia, mar megszokásból is raktam az 5 re is, ezúttal viszont mattot vettem,
  kicsit vastagabb, de nagyon tetszik vele a kijelző. vettem hozza olyan szilikon tokot ami a home buttont is takarja, sztem ennél többet mar nem igazán tudok tenni a védelméért, márpedig nálam szükséges, mert a zsebem is tele van minden szarral, plusz suta is vagyok, es esik szépen lefelé bizony néhányszor;)

 23. Gomez - 2013.03.02. 09:05

  Szerintem az elejére nem olyan szükséges a fólia. Sosem tetszett. A hátuljára teszek mert sokszor tok nélkül hordom es mikor le tesszük akkor karcolodhat. A fóliának a tetején szoktam karcokat találni.

 24. Dani - 2013.03.02. 12:52

  Nagyon egyszerű feltenni. Nem értem mért olyan nehéz “-.-

 25. Kitty - 2013.03.02. 19:38

  Nekem elején hátulján egyaránt volt fólia de annyira gyorsan karcolodott hogy a telefon érzékelője nem érzékelt semmit ( nem sötétedett el ) ezért leszedtem az elejéről 1-2 karc lett rajta de jobb mint fóliával. I4

 26. Tamás - 2013.03.02. 21:32

  Szaisztok! Nos: ferrakattam egy fóliát, amit a srác a speedshop olyan gyönyörüen rakott fel, hogy le a lalappal! Én egy matt fóliát rakattam fel……….szivem szerint megosztanám veletek a képet a telóról! Én egy Element Case Sector 5 for iPhone Black Ops bumperrel használom a telefont, és ezzel a matt (gyönyörüen felrakott fóliával……beszarás ahogy kinéz! Üdv! Tamás

 27. Tiger205 - 2013.03.04. 08:20

  Pedig tényleg nem nehéz, a cellulxos trükk nagyon hatékony. Bár én egy vékony, de kemény lapra (névjegykártya fele pl. ) ragasztom a cellulxot, így könnyebb használni.

 28. sbi77 - 2013.03.09. 17:10

  lehuzod az elso foliat, hosszaban ovatosan meghajlitod es railleszted a kijelzo kozepen , de csakis a hajlat erintkezik a kijelzovel az aljatol a tetejeig egyetlen csikban,figyeled hogy a home gomb es hangszorora tokeletesen illeszkedje a folia majd szep lassan raengeded es elsimitod a kozepetol a szeleig haladva, furdoszoba tokeletes tusolas utan!
  en rengeteg foliat felraktam nem csak a sajat telefonomra is, ez a taktika pontos, por es bubimentes kijelzot eredmenyez
  ha egy foliat fenthagysz mondjuk egy honapig , akkor is megeri azt az 5 percet es mindenkiben megvan a kepesseg ra hogy maga csinalja , idovel gyorsan megy de igy mar az elso alkalimmal is jo lesz!
  jo mòkàt!

 29. D - 2013.03.18. 22:26

  Üdv, csak azt akarom veletek megosztani, hogy az iPad 4en nem tudom hogy gorilla glass 2 vagy már a 3 van de azon is megjelentek 1 hónap után kis karcok. Pedig ekkora óvatossággal még nem kezeltem készüléket… Karcokat elkerülni fólia nélkül nem lehet.

Szólj hozzá Te is!