Az Apple felfüggeszti a Mac Pro gépek árusítását Európában

KeleMan 2013.02.01. 15:56 Apple, Mac 9 hozzászólás 1 370

Az Apple a minap az európai viszonteladók számára körbeküldött egy közleményt, miszerint 2013 március 1-től leállítja a Mac Pro forgalmazását az EU-ban. Sajnos egy új szabályozás miatt született meg a döntés, de szerencsére ez a raktáron lévő gépeket nem érinti, azokat még értékesíthetik a kereskedők. A disztribútoroktól az Apple február 18-ig fogad megrendeléseket.

A Macworld szerint az újonnan életbe lépett szabályozásnak az Apple nem tud megfelelni, mivel az kimondja, hogy biztonságosabbá kell tenni az energiaellátásért felelős I/O portokat, valamint a gép hűtőventilátorát is jobban kellene takarni, mivel az balesetveszélyes annak hiánya és a megfelelő védelem nélkül.

Az újonnan életbelépő változás az EU-ban, az EU jelölt országokban és az EFTA (Európai Szabadkereskedelmi Társulás) országaiban érvényes. Ezen államokon kívül természetesen az Apple továbbra is forgalmazni fogja a Pro szériát, de kérdéses, hogy várható-e majd Európa számára új, átalakított, biztonságosabb változat, vagy az Apple végleg kivezeti a termékpalettájáról ezen gépeket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

9 hozzászólás

 1. Gábor - 2013.02.01. 19:15

  Hát ez mekkora fszság!
  Volt eddig akármi baj velük?!?!?!?

 2. Sagara07 - 2013.02.01. 19:23

  A jobb kérdés inkább az, vett már valaha valaki ilyet ??? xDDD

 3. Blabla - 2013.02.01. 20:14

  Ez azért annyira nem érint minket , szerintem évente ha 10-20 darabot adhattak el (magyarországon ). Az én pénztárcám éphogycsak tulélte az iphone vásárlást , még csak el se merem képzelni a mac pro megvételét :D Azért sajnálatos hogy ez van :( az apple kicsit jobban odafigyelhetne ránk europaiakra is ,nemcsak a kinai piacot kellene épitgetni ,hanem itt megismertetni az emberekkel a mac et , több apple store t nyitni minden országban minimum eggyet lehetne . Esetleg a gazdasági helyzetre nézve lehetnének kedvezöbb árak , vagy nyithatna gyárat is itt az apple és akkor még munkahelyeket is teremthetne :)

 4. zojdberg - 2013.02.01. 20:38

  Nekem csak az nem világos, hogy ez a IEC 609501 az egy nemzeteközi szabvány. Ráadásul az alapja UL 60950-1 ami meg egy amerikai szabványügyi testület. Ahogy olvasom, ez a szabvány elég régi, de csak most lép életbe az új változata. Azt nem olvastam kötelező lenne az eu-ban. Pláne az furcsa, hogy a többi kínai dzsunka gyártó azok meg felelnek, de az Apple nem… Szerintem csak mondva csinált indok. Ha viszont az Asus vagy az Acer asztali gépe megfelelnek az Apple gépei meg nem az meg nagyon elgondolkodtató…..

 5. Epi - 2013.02.01. 21:07

  Blablabla nem igazan vagy kepbe a dolgokrol!az apple nem fogja a termékeit olcsobban árulni egy szegényebb országba.magyarorszagon nincs vásárlóerő az tény.az hogy a penztarcad alig elte tul az iphonet az is bizonyitja.minek erőltetni akkor az iphonet?

 6. Blabla - 2013.02.01. 23:03

  Epi – Természetesen ismerem az Applet és nem gondolom ugy hogy olcsobban fogja adni a termékeit :) ezért irtam azt hogy ,, lehetnének kedvezöbb árak ,, Nem azt mondtam hogy az apple ezt fogja csinálni vagy hogy meggyözödésem, ugy gondolom hogy az apple ezt fogja csinálni csak azt mondom jó LENNE ha igy lenne :) Pénztárcás mondatommal azt szerettem volna érzékeltetni mennyire nem nekunk való a mac pro árfekvése :) Az iphonet azért kellett ,, eröltetni ,, mert fanatikusan rajongok az apple termékek ért és ez volt a belépöm az apple világába :) És azota is ugyanugy rajongok az iphone om iránt mind egykor amikor egy szép napon a fehér kis tiszta dobozából kibujva beragyogta az életemet :D Életem eggyik legjobb döntése volt :D ( 4S)

 7. iKendiman - 2013.02.02. 08:11

  Én MacBook Airt veszek majd jövőre. Remelem azt nem tiltják ki:P

 8. Regi - 2013.02.02. 14:22

  Nem arról van szó, hogy olcsóbban kéne adni szegényebb országokban, inkább csak ugyanannyiért. USAban 999dollártól indul a macbook air, ami feleannyi majdnem, mint itt. Minden Apple termék sokkal olcsóbb, még Németországban is.

 9. Építész - 2013.02.03. 06:03

  Hát ha feleannyi, akkor bizony ki kell menni a németekhez és megvenni ott.
  Az út max 30 rugó !
  Az hogy az Apple ennyiért adja, az bizony már a mi parasztságunk mert megvesszük ennyiért.
  Próbálná meg egy németnek eladni ennyiért mint itt.
  Sajnos az a helyzet hogy minket mégcsak emberszámba se vesznek.

  A másik dolog, hogy az tutti hogy nem adnék még egy ezer dollárt sem egy air-ért.
  Ennyiért már igen komoly gépet lehet kapni, ami nem apple.
  Ne tessék félreérteni, nekem 4-5 éve van szifonom és imádom.
  Nagyon szeretnék egy almás gépet is, de egy internet gépért biztos nemadnék 3-4 százat. Egy pro pedíg veri lassan a 6-8 százat.
  Azért 8 kilóért elég bitang jószágot tudnék ami nem almás.
  A másik dolog pedíg, hogy mi a bánatomat futtatnék az almáson ?
  Amin én dolgozom sajnos “vindózkonform”. Szövegszerkesztésért és netezésért pedig nem adnék 2-3 százat.

  Tényleg ne tessen félreérteni, imádom az osx-et és az ios-t, de azért nem fogom tönkretenni az anyagi helyzetem mert most ez a divat. Vannak ebben a világban (számítástechnika) ésszerűbb befektetések is.
  A gépek minősége pedig hagy kívánnivalót maga után.
  Sajnos jó pár gép megfordult nálam és mondhatom hogy ritka szarul szerelhetőek. Persze most jön itt az a duma h nem is kell. Hát sajnos kell!
  Nekem ne magyarázza be senki hogy a normális akkucsere úgy kezdődik, hogy meleglevegővel a kijelzőt kivesszük. Aztán felszaggatjuk az akkut, majd beragasztjuk, aztán visszaragasztjuk a kijelzőt. Ez azért szánalmas! Lásd ipad.
  Ebből is látszik hogy eldobhatóra van csinálva. Csak itt az a baj hogy mindezt 2-3-4 százért !

  Ha valaki szerelt már egy ilyet, és mondjuk egy Dell gépet az tudja miről dumálok.
  A Dell csavarozva van. A Dell-ék tudják mi az a bontható kötés. Az almáék nem ismerik a csavart még hírből sem. Ezért aztán csináltak egyet, a szifon 4-5-höz :)

  Azért egy ilyen drága cuccba ragasztani mindent… Szóval az ár-érték arány azért hagy kívánnivalókat magaután.

  Nem mondom hogy szarok a gépeik, de annyit nem érnek amennyiért adják azokat.
  Aztán ott a szifon 5 kopása, a szofthibái, a kamera hibái. A szifon 4s, 4 fényszenzor hibái, a 4s-4 power gomb szarul ragasztott buborékja, stb. Ezek a hibák kb 1-2 éven belül megjönnek. A szifon 5 kopása két hónapon belül.
  Kérdem én hogy ennyiért ? Na ne már…
  Ezt is egy 4 ről írom és szeretem, de már az összes gombját és a hangszoróját cserélet, és emiatt a szenzort is javítottam már.

  Arról már nem is merek mondani semmit, hogy minden gépük gyönyörű, mert tényleg azok, de használat közben vagy karcosak, vagy ujjlenyomatosak, vagy kopottak lesznek. Tehát életszerűen nem használhatóak jól csak akkor ha telefon után gyorsan puha ruhával átdörzsölöm. Tehát kicsit inkább vitrin gépek… Sajnos… Én is pucolom mindíg :)

  Tehát én inkább azért mindenkinek javaslom hogy erősen gondolkodjon el ezeken is, mielőtt kiadja egy használt autó árát, a világon legjobban értékcsökkenő termékéért. Mert ugye a számítástechnika veszít az értékéből a legnagyobbat…

  Bocs hogy kicsit elkalandoztam, de azért itt nem kevés pénzekről beszélünk ugyebár…

Szólj hozzá Te is!