Magyarországon is egyre többen használnak táblagépet

KeleMan 2013.01.22. 11:27 Apple, iPad 4 hozzászólás 560

Magyarországon 2012-ben több mint 65 ezer táblagép talált gazdára a teljes hazai állomány pedig átlépte a 150 ezer darabot – derül ki az eNET-Telekom, “Jelentés az internetgazdaságról” témájú kutatásából. Az elemzés emlékeztetett: az újonnan megjelent képernyők már képesek kiváltani tartalomfogyasztás terén a laptopokat és számítógépeket.

Az eladások is ezt tükrözik: a múlt év végéig 65 ezer tabletet és 145 ezer számítógépet értékesítettek. Ez pedig azt jelenti, hogy az ünnepi időszakban már ugyanannyi tablet talált gazdára, mint amennyi PC. Az eNET legfrissebb kutatása szerint – amely a táblagépek használati szokásait vizsgálta – Magyarországon a nemzetközi trendekhez hasonlóan a táblagép használat elsősorban otthoni tevékenység.

A magyar felhasználók 55 százalékban otthon, 4 százalékban utazás, tömegközlekedés közben és csak 5 százalékban használják a munkahelyen. Mindennek valószínűsíthetően az az oka, – vélik a szakértők – hogy a táblagép elsősorban tartalomfogyasztási és nem tartalom előállító vagy munkaeszköz.

A használat ciklusait vizsgálva a táblagépek használata hétköznapokon a kora reggeli órákban felszökik, megelőzi az okostelefont és a számítógépeket is – ez a reggeli, otthoni hírfogyasztás periódusa. A nappali órák nagy részében az emberek számítógép-használatot részesítik előnyben, – ezek a munkaórák – mivel az munkaeszköz. Az éjszakai órákban azonban újra a tabletek kerülnek előtérbe. Este 9 és éjfél között a felhasználók 62 százaléka használja készülékét. A használat időtartamára további adatokkal szolgál a kutatás. Eszerint: a táblagép használók 60 százaléka legalább 1 órán át használja naponta készülékét.

A szakértők megjegyzik: a tabletek tartalom tekintetében még nem tudnak igazából “többet” nyújtani, mint a számítógépek – mivel a tartalom adott az internet által – de mobilitásuknak és könnyű használhatóságuknak köszönhetően fokozatosan kezdik kiszorítani a szabadidős tartalomfogyasztásból a számítógépeket. A kutatás 2012 októberében készült, 1000 fős mintából, országosan reprezentatívan 15 és 65 éves kor között – tartalmazza az összegzés.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

 1. Lacko-o - 2013.01.22. 18:53

  Sziasztok egy sürgős kérdésem lenne.Naszóval, egy IPad 3 vásárlását tervezem.Azért az IPad 3 melet döntöttem mert mindent tud amit akkarok, és ez így költséglieg is jónak hangzik.A kérdésem az, hogy ezzel meddig bírnám ki szoftver frissítés
  ügyileg?Az IPad 3-mat támogatni fogják az alkalmazások mégy úgy 2-3 évig? Előre is köszi

 2. Robi - 2013.01.22. 21:49

  várj egy kicsit lehet nemsokára jön az 5 és akk jobb árak lesznek.

 3. _ - 2013.01.22. 23:17

  Inkább var még mert jön hamarosan a 8-ás, és akkor még jobb árak lesznek :D

 4. Zoli - 2013.01.23. 12:13

  Szia. En az Ipad2 ot hasznalom,mindenre tokeletes,es gyors es erre is elerheto lessz egy darabig frissites…persze mellete I4,I5 es egy mid 2012 es MBA 13″ is.

Szólj hozzá Te is!