Javuló körülmények az Apple-termékeket gyártó üzemekben

NZsolt 2012.12.31. 20:24 Apple, Egyéb 1 db 461

Nagyjából egy évvel ezelőtt tette közzé a The New York Times azt a riportot, melyben beszámol az Apple termékeket összeszerelő Foxconn vállalat gyáraiban uralkodó állapotokról. A cikk után azonnal indult a kapkodás, az Apple több gyárlátogatást szervezett, hogy tisztázzák a helyzetet, illetve megtegyék a szükséges lépéseket a munkakörülmények javításáért.

A The New York Times azóta megint ellátogatott az egyik gyárba, és azt tapasztalta, hogy a javulás érezhető. Az első lépést még márciusban tették meg, ekkor az Apple és a Foxconn vezetősége tárgyalt a munkaórák csökkentéséről illetve a bérek megemeléséről 2013-tól kezdődően. Azt remélik, ez a lépés az egész iparnak hasznára válik majd. A munkakörülmények és a munkabiztonság is javult, olyan eszközöket szereltek be, melyek baj esetén automatikusan leállnak, különböző habszivacsok, melyek védik a munkavállalókat, de elkezdtek az „apróságokra” is odafigyelni, mint például az egyik fájós hátú munkás székének lecserélése olyanra, amin van háttámla.

A cikk szerint az Apple az elmúlt évben megháromszorozta a CSR-csapatot (corporate social responsibility) és gyárlátogatásokat, meghallgatásokat szervezett a kínai gyárakba, hogy csökkentse a túlórákat, és az egyéb kellemetlenségeket. Idén Tim Cook már beszélt a munkahelyi biztonságról, ekkor a változások már elkezdődtek.

„Azon vagyunk, hogy betartassuk a szigorú előírásainkat a gyártó partnerekkel, ennek érdekében több mint 200 látogatást tett az erre szakosodott csapatunk. Ezek a látogatások azért voltak fontosak, mert meggyőződhettünk arról, hogy betartják-e a szabályokat, mert amennyiben nem, úgy nem kívánunk velük partnerségben maradni.”

Egy közleményben kiemelték: Az Apple élen jár a munkakörülményen javításának kiharcolásában. „Ebben a szegmensben senki sem tesz annyit, mint mi, annyi helyen, mint mi, annyi embert elérve, mint mi. Hosszú évek kemény munkájával nem csak munkahelyeket, szállást és biztonságot teremtettünk, de a világ legjobb oktatóival és vezetőivel működtünk együtt. Nyíltan nekimegyünk minden szabálytalanságnak, mert hiszünk az átláthatóságban, és ezt be is bizonyítottuk.”

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

21 éves egyetemista, a technika messzebbi oldaláról. Kedveli az áram nélkül is működő dolgokat.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. laca - 2013.01.01. 16:34

    egyet nem értek. miért az apple szervez gyárlátogatást? :D foxconnak kéne hisz “független” cég

Szólj hozzá Te is!