Exkluzív FlameMakers interjú: nincs is a közelünkben PC

Helme 2012.12.09. 20:23 Apple, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 1 165

Viszonylag régen jelentkeztünk már interjúval, így itt az idő, hogy ismételten egy ismert emberrel beszélgessünk az Apple-fanatizmusáról. Korábban olyan személyek meséltek, mint Lakatos Levente, Barbee vagy éppen Fluor Tomi. Most a FlameMakers duó egyik Danija válaszolt a kérdésünkre. Aki gyakran jár bulizni, az bizony már biztosan hallotta a formáció valamelyik nagy slágerét. Ha mégsem, akkor hallgasd meg az egyik legnagyobb klubhimnuszt, az Álmok Szigetén-t vagy a Take Me Home-ot.

– Kérlek mutatkozz be pár mondatban.
– Dani vagyok, zene őrült, geek, apple fan kb. 13 éve zenélek, 7 éve a FlameMakers duó egyik Danija vagyok  7 év alatt rengeteg zene és remix mellett körbejártuk az ország összes szórakozóhelyeit és rendezvényeit. Jelenleg egy külföldi megkeresésnek köszönhetően DJ Antoine-al közösen zenélünk, ahol számos világsztárral van lehetőségünk közösen dolgozni..blalba..

– Mióta használsz Apple-eszközöket?
– Nagyjából a FlameMakers megalakulása óta használunk mindketten kizárólag Apple termékeket lassan 7-8 éve.

-Miért pont az Apple-re esett a választás?
– Elsősorban 2 oka volt a váltásnak. Az első és legfontosabb, hogy OSX-re volt kizárólag elérhető az Apple hivatalos professzionális zeneszerkesztője a Logic pro, így nem volt kérdés, ha ezzel a programmal szeretnénk dolgozni, akkor mindkettőnknek váltani kell PC-ről Mac-re. A másik oka a váltásnak – ami szerintem sokak számára ismerős lehet – , hogy elegem (elegünk) lett az akkor több mint 11-12 évnyi “anyázás” és “gép rugdosásból” amit a Windows produkált. Sosem voltam átlag felhasználó, így a normál időnek kb. többszörösét töltöttem a gép előtt, így ami régen Windowson belül megtörténhetett az meg is történt (vírusok, összeomlások akkor amikor pont valami fontos volt, megmagyarázhatatlan bugok, stb.) így az OSX maga a megváltás volt, még akkor is, ha akkor kicsit hátrányban volt szoftveresen a PC-vel szemben.

– Jelenleg milyen almás eszközeid vannak?
– Mac minit kivéve minden almás eszköz megfordult már a szobámban, jelenleg egy 27″-es I7-es iMac munkára, egy iPad 4 kikapcsolódásra, iPhone 5 telefonálásra, kapcsolattartásra, és csomó almás apróság, mint Apple TV filmezéshez, Airport base station routernek, és egy Apple Nike + lépésmérő futáshoz . Sokáig volt az iMac mellett egy Macbookom, hogy a munka és az egyéb dolgok külön helyen legyenek, de nagyon zavart, hogy mindig van olyan dolog ami pont a másik gépen van, plusz amikor bejött az első iPad, akkor kb. semmit nem használtam már a Macbookot.

-Melyik ezek közül a kedvenced és miért?
– Rengeteg almás termék közül nekem a két abszolút favorit az iPad és az iMac, de a kettő közül is az iPad igazán. Nagyon szeretek játszani rajta, filmezni, böngészni, halk, nem nehéz, relatíve nem melegszik (smart case-ben nem érzem) és mindig nálam van, ha hosszabb utazásra megyek. Az iMacet a 27″-es kijelzője miatt imádom.

– Mit gondolsz az Apple-Samsung jogi háborúról? 
– Ez a perelünk minden apróságért kicsit már vicces az Apple oldaláról, aláírom, hogy a konkurens cégek sokszor tényleg csak körberajzolják az Apple termékeket de azt érdemes megjegyezni, hogy nem az Apple találta fel a spanyol viaszt, minden termékük volt már valakinél az Apple előtt is, csak az Apple csinálta meg olyanra, hogy használható és népszerű lett. Mind az autóiparban, de akár ha már hozzám közel álló témát mondok, a zeneiparban is minden nap lehetne egymást perelgetni de, hogy őszinték legyünk mindenki lop – “ihletet merít” – mindenkitől, így sose tudni ki volt az értelmi szerző.

– Szerinted Steve Jobs halálval az innováció is eltűnt?
– Jobs halálával mindenképpen új korszak indult az Apple történetében, rengeteg olyan dolgot csináltak az elmúlt 1 évben amit Jobs biztosan nem tett volna, de azt is hozzá kell tenni, hogy ha még élne is, jelenleg már sokkal nehezebb olyan terméket piacra dobni ami akkora wow faktor lenne, mint anno az iMac, iPhone vagy az iPad volt. A jelenlegi termékek elérték azt a szintet, hogy már nem lehet forradalmit újítani benne, évek óta már csak ráncfelvarrások és számháború megy a gyártók között is. Ideje lenne a szoftverben vmi újat kitalálni, a hardware adott és még kihasználatlan is talán.

– A Flamemakers számára mennyire volt hatással az, hogy megyarországon is megjelent az iTunes Store? 
– Szinte semennyire. Az Ebay-en vásárolt amerikai gift cardoknak köszönhetően már a magyar store előtt évekkel vásárolgattunk az iTunes-ból zenéket (igaz ezeket csak otthonra hallgatni).

 – Nektek van hivatalos podcast adásotok?
– Igen van, idén próbálkoztunk hazai piacra podcastolni de a tapasztalatunk az volt, hogy itthon még azok se tudják, hogy mi az a podcast, akiknek évekóta almás termékük van, így egy kicsit pihenő ágra tettük a dolgot, viszont január közepétől újraindulunk vele erősen, mert a nyugati piac ahova jelenleg zenéket írunk viszont nagyon iTunes köré épül.

 – Két évvel ezelőtt robbant be az Álmok szigetén című slágeretek, amit csak a klubélet “Mizujaként” emlegettek. Akkor ez is egy Apple géppel készült? 
– Természetesen almással. Nincs is a közelünkben, de még a szűk baráti körben se nagyon PC. Kár, hogy nem kapunk százalékot az APR-től mert eléggé sok embert rávettünk a környezetünkben, hogy érdemes lenne váltani Mac-re! Magyarországon elsők között voltunk akik Mac-el írtak zenét és szép lassan mindenki követte a példánkat, illetve a többi kolléga példáját, akik már akkor Mac-el dolgoztak.

– Karácsonykor fogsz Apple terméket, kiegészítőt venni?
– Igazából nem tudom, mert jelenleg sikerült az iPad 3-mat lecserélni egy 4-es re, az iPadet és az iPhone-kat leszámítva 2 éve nem cseréltem már gépet ami nálam fura is mert évente szoktam, nem azért mert minden évben nyerek a lottón vagy elvakult vagyok csak 1 éves koráig bármilyen Apple terméket még ár-értékben úgy el lehet adni, hogy nagyon kicsit kell hozzá rakni, hogy a legfrissebb terméket meg lehessen vásárolni. Az új iMac vs. laptop plusz monitor kombón van a folyamatos dillema illetve szóba jött az a változat is, hogy a jelenlegibe teszek egy nagy SSD-t.

Ezt még nem tudtam a mai napig eldönteni, mind a 3 változat mellett vannak érvek és ellen érvek. Az új iMac irreállisan drága, főleg, hogy csak SSD-s változatban lenne látványos a váltás az úgy meg már eleve horror ár, a laptop – 27″es monitor kombó kb ugyanannyira jönne ki (ha thunderbolt display-el menne) ami szintén horror áron van itthon, így az SSD upgrade lesz az esélyes. 

Szeretnél kérdezni a Falememakers-től? Ha igen, akkor kommentbe írd meg, s ha elég érdekes akkor eljuttatjuk a csapathoz, melyre biztosan válaszolni fognak!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

3 hozzászólás

  1. Attila - 2012.12.09. 21:22

    Ezt a podcast dolgot én is nagyon sajnálom! Már 2-3 éve hallgatok podcasteket, de én pl. pár hét után rájöttem, hogy mire való és iszonyatosan örültem is neki :D Amúgy a Flamemakers-t is régóta követem. Üzenem nekik, hogy gyártsák csak a számokat meg a mixeket! Nálam mindig napi használatban vannak és terjeszteni is fogom! Ez fix! :) Az se lenne nagy baj, ha feldobnának egy világvége mixet is :D

  2. Jani - 2012.12.09. 21:22

    nagyon jo

  3. Idioty - 2012.12.09. 22:18

    Az egyik kedvenc (amerikai) zenekarom, aki már több, mint 7 évvel ezelőtt már csinált rendszeresen podcastot, az az utóbbi években felhagyott vele, és mára már csak YouTubeon vannak jelen. Fel voltam iratkozva a podcastjükre, és mindig vártam a frissítést. Volt olyan, hogy napi többször is megnéztem, nincs-e új rész. YouTube óta nem is nézem. :(

Szólj hozzá Te is!