Új funkciókat kaphat az OSX: jöhet a Siri és a Maps?

NZsolt 2012.11.27. 18:57 Apple, OS X 6 hozzászólás 1 230

Jövőre talán már hangvezérléssel irányíthatjuk a Mac-et. A 9to5mac egyes forrásokból úgy értesült, hogy a 10.9-es OS X-be már integráltan érkezik Siri. Ezt azonban érdemes óvatosan kezelni, ugyanis az operációs rendszer tesztelése még csak korai fázisban van. Azt azonban el kell ismerni, hogy az iOS eszközökön, mint az új iPhone, iPad vagy iPod Touch, a Siri nagy sikert aratott, ezért nem lenne meglepő, ha az Apple kiterjesztené ezt a Mac-re is.

A Dictation, ami hasonló felépítéssel és erőforrásigénnyel rendelkezik, mint a Siri, már működik azokban a Mac-ekben, amik képesek futtatni a Mountain Liont, úgyhogy az ötletet semmiképp sem neveznénk légbőlkapottnak. Arról is lehet hallani, hogy a Siri mellett a sokat vitatott, saját fejlesztésű térképes alkalmazás, a Maps is bekerülne az új operációs rendszerbe.

Ez szintén a további tesztek után fog eldőlni, mert valószínű, hogy csak abban az esetben integrálnák az OS-be, ha az már hibátlanul működik – persze biztosat nem mondhatunk. Az Apple 2011-ben már többféle operációs rendszeren is elkezdett dolgozni a jövőbeni Mac-ekhez, miközben éppen csak beindult az iOS által inspirált OS X Lion. Az OS X 10.8-hoz már elérhetőek voltak azok az alkalmazások, amik jellemzően az iOS-ra készültek, mint az AirPlay, Notification Center, Dictation, iCloud dokumentum szinkronizálás.

Ha az Apple követi az előző operációs rendszer megjelentetésekor használt “forgatókönyvet” (és júliusban lesz elérhető), akkor három hónapon belül valószínűleg többet is megtudunk a részletekről.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

21 éves egyetemista, a technika messzebbi oldaláról. Kedveli az áram nélkül is működő dolgokat.

6 hozzászólás

  1. ESzállás - 2012.11.27. 22:36

    Inkabb arra torekednenek, hogy erintokepernyore optimalizalnak az os-t.
    Ugylatszik a winfos8 odavag az über Jooo Mac-nek.
    Jo plead erre az uj iMac ami gagyibb, mint pl. az acer aspire u sororal, vagy asus Et sororal.
    Hol van jobs utodja? Hol az innovacio? Tisza GÅZ!

  2. Kaze7 - 2012.11.28. 00:27

    Szerintem természetellenes egy notebookot vagy asztali gépet ujjal nyomkodni legalábbis nekem. Kiskoromban mindig basztattak, ha egy kicsit is hozzáértem ujjal a monitorhoz és ez rögzült bennem.

  3. iGyuri - 2012.11.28. 02:33

    Eszállásnak

    Na persze,de minek nyomkodjam ha már a hangvezérlés is müködik !!!!!
    Gondolkodj egy kicsit !! minden sokkal egyszerübb lenne ezzel !!

    • Fleshman - 2012.11.28. 22:51

      Szóvak minek érintés ha van hangvezérlés? Amikor rajzolok akkor is majd benyögjem hogy melyik kordínátától meddig csinálja a vonalat, meg ilyenek? Fruit ninjába is majd a két coordinátát üvöltsem ?:)

      Igen, az Apple-nek nagyon kéne nyomulnia úgy, hogy iPad féle érzetet át tudja ültetni a Macre. Képzeljetek el egy 27 colos iMac rajztáblát….addigra már retinás is lenne… ubercool…

  4. Eszállás - 2012.11.28. 09:10

    Kaze7 – Nem természetellenes, ezt azért mondod, mert nem tapasztaltad.
    Pl.: az Ipad sikere pont az, hogy az ujjaddal vezérled.
    Na most képzel j el egy 4x nagyobb Ipadot, amit leteszel az asztalra és ergonómikusan, könnyedén tudod állítani (dönteni, forgatni stb.), hogy a kezednek is jó legyen.

    iGyuri – szerinted frankón működik a hangvezérlés, mindent tudsz hanggal vezérelni? Gondolkodj, amiről Te beszélsz az egy kiforratlan valami, amiről Én az pedig valóság.

  5. HunXPlayboy - 2012.11.29. 06:53

    Ülj le egy székre szemben egy fallal és nyújtsd ki a kezed és tedd rá a mutató ujjad a falra. Kezdd el simogatni, vagy bármit rajzolni. Garantálom hogy 4 percnél tovább nem bírod úgy tartani a karod! Mert egy 27″ iMacen nem tudod a könyöködet az asztalon pihentetni! Akkor meg hogyan életszerű?

Szólj hozzá Te is!