Visszakerülhet a VLC Media Player alkalmazás az App Store-ba

Tian 2012.11.18. 11:15 Apple, Programok 7 hozzászólás 1 564

Ha egy alkalmazás sikeresen bekerül az Apple alkalmazásboltjába, nem mindig jelenti azt, hogy be van biztosítva a későbbiekben is az ottlétre. Ez történt anno a VLC Media Player iOS alkalmazással is, mely rövid pályafutása után kénytelen volt távozni az App Store-ból.

2010 októberében többek örömére elérhetővé tették a VLC lejátszót az iPad után az iPhone és az iPod touch készülékekre is, mely az alapértelmezett videolejátszóval ellentétben, ami elsősorban csak az MP4 formátumú videók lejátszására hivatott, már rengeteg formátummal képes volt megbirkózni, mint például a DivX vagy az MKV. Az alkalmazás legnagyobb előnye az volt, hogy konvertálás nélkül egyszerűen átmásoltuk a kedvenc avi filmünket a készülékünkre és már nézhettük is. Nem kellett azzal bajlódni, hogy az amúgy is idő- és energiaigényes konvertálással töltsük az időt, hanem pár kattintással már a készüléken élvezhettük a tartalmat.

A debütálást követően körülbelül két hónappal viszont törölték a VLC alkalmazást az App Store-ból. Számítani is lehetett sajnos erre a lépésre, ugyanis licensz problémák adódtak az egyébként nyílt forráskódú VLC platformot készítők és az iOS programot megalkotók között. A szoftver egyik fejlesztője, Rémi Denis-Courmont szerint a GNU/GPL licenc ellentétes az Apple szoftverboltjának DRM megoldásával és ilyen keretek között pedig törvénytelen forgalmazni az alkalmazást. Bár az alkalmazás ingyenes volt, tehát bevételük nem származott belőle, de a szabályok miatt a kénytelenek voltak változtatni a helyzeten és kikerült az alkalmazásboltból.

A jó hír viszont az, hogy akár újra visszakerülhet az App Store kínálatába. A VLC platform megalkotói, a VideoLAN licensz megváltoztatása következtében az Applidium csapata a médialejátszót immár legálisan felhasználhatja és újra ott lehet a többi alkalmazás között. Reméljük tényleg így lesz és újra használhatjuk majd.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója. Korábban a Szifon.com cikkírója, majd 2012-től az iPhoneHungary csapat tagja. Szabadidejében előszeretettel tanulmányozza a fotózás és a videókészítés fortélyait.

7 hozzászólás

 1. Blabla - 2012.11.18. 11:37

  Jaj de jó lenne :) ingyenesen pláne :D esetleg mikor lesz azt nem tudni?

 2. Matt - 2012.11.18. 11:39

  Szerintem az AVPlayer HD teljesen jó lejátszó, rengeteget tud. Bár nem ingyenes, de már nagyon rég óta használom és megérte simán a 2-3 eurót.

 3. 14bob88 - 2012.11.18. 12:23

  Én Oplayert használok a kezdetek óta. Az is teljesen jó.

 4. bbb - 2012.11.18. 12:37

  oplayert én nem nevezném jónak. Nálam 3GS-en és 4-en is akadoztak rajta az avi filmek. HDPlayer viszont viszi őket szépen.

 5. dmkrly - 2012.11.18. 13:04

  Uhh, bár sosem használtam, de ez jól hangzik! :)

  • Qpack - 2012.11.18. 13:37

   XDDDDD

 6. Mikusz - 2012.11.18. 15:43

  Én amióta letöltöttem a VLC-t, féltve őrzöm. Több lejátszót is letöltöttem azóta, de végül mindig törlésre került, és a VLC pedig maradt. Szóval én nagyon várom a frissített kiadást!

Szólj hozzá Te is!