Külföldön erősítene a China Telecom

Helme 2012.11.18. 20:31 Egyéb 1 db 278

A korábbinál nagyobb hangsúlyt helyez a külföldi piacaira a China Telecom, kínai telekommunikációs óriáscég – írta a China Daily. A vállalat a tavalyi 6,7 milliárd jüan után (241 milliárd forint) idén 10 milliárd jüan (360 milliárd forint) forgalmat vár külföldi piacain, jövőre pedig ennél is nagyobb növekedésre számítanak – idézi a lap Vang Hsziao-csut, a cég vezérigazgatóját.

A többségi állami tulajdonban lévő vállalat Kína legnagyobb vezetékes és harmadik legnagyobb mobiltelefonos szolgáltatója, csaknem 310 ezer embert foglalkoztat, tavaly 245 milliárd jüanes (8,8 ezer milliárd forint) bevételt könyvelt el.

A nemzetközi terjeszkedés segítésére a vállalat nemrég Hongkongban egy globális irodát állított fel, mely az ázsiai-csendes-óceáni, az európai és amerikai irodákat is koordinálja majd. A cég kínai telekommunikációs vállalatként elsőként kezdett 2002-ben külföldi terjeszkedésbe, jelenleg már 26 országban van jelen, és 36 szolgáltatóval dolgozik együtt.

A tervek közt agresszívebb cégösszeolvadások és felvásárlások szerepelnek, de a vállalat többek közt az Egyesült Államokban saját mobilhálózatot is venne vagy építene – írja a China Daily. A China Telecom terveit ugyanakkor fékezheti az ágazati trend, a protekcionizmus és a kínai cégekkel szemben érzékelhető bizalmatlanság. A pesszimisták az elmúlt hónapok szintén kínai telekommunikációs nagycégeket, a Huaweit és a ZTE-t érintő, nagy visszhangot kiváltó estét idézik: a két vállalatot az amerikai képviselőház titkosszolgálati állandó bizottsága nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította szeptember végén, amit bizonyítékok hiányára hivatkozva, Kínában vitatnak.

A bizottság a kormánynak és az amerikai vállalatoknak azt javasolta jelentésében, hogy kerüljék a két vállalat berendezéseinek használatát. Az eset után számos más ország, köztük Nagy-Britannia és Ausztrália is vizsgálatot indított a két cég ellen.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Rogers - 2012.11.19. 09:13

    Hát ha az USA így gondolkozik akkor ő is beépítette pl az iphonba :)

Szólj hozzá Te is!