Az Apple bemutatta az iPad mini és a negyedik generációs iPad készüléket

KeleMan 2012.10.27. 18:20 Apple, iPad 10 hozzászólás 4 804

Az Apple bemutatta az iPad mini készüléket, az iPad egy teljesen új változatát, mely 23 százalékkal vékonyabb és 53 százalékkal könnyebb a harmadik generációs iPadnél. Az új iPad mini káprázatos látványt nyújtó, 7,9 hüvelykes Multi-Touch kijelzőjével, FaceTime HD és iSight kamerájával, ultragyors vezeték nélküli kapcsolatával és hihetetlenül hosszú, 10 órás üzemidejével minden ízében iPad, ám a forradalmian új kivitelnek köszönhetően egy kézben is tartható. Az Apple egyúttal bemutatta a negyedik generációs iPad készüléket is, mely lélegzetelállító, 9,7 hüvelykes Retina kijelzővel, az Apple által tervezett új A6X chippel, FaceTime HD-kamerával és ultragyors vezeték nélküli kapcsolattal rendelkezik. Mind az iPad mini, mind a negyedik generációs iPad készüléken az iOS 6 rendszer, a világ legfejlettebb mobil operációs rendszerének kétszáznál is több új funkciót kínáló legújabb verziója fut.

“Az iPad mini minden ízében iPad. Az iPad mini káprázatos, 7,9 hüvelykes kijelzője ugyanannyi képpontból áll, mint az eredeti iPad és az iPad 2 készüléké, így gond nélkül futtatható rajta a kifejezetten iPadre készült több mint 275 ezer alkalmazás” – mondta el Philip Schiller, az Apple globális termékmarketing-ágazatának vezető alelnöke. “Az iPad mini olyan vékony, mint egy ceruza, súlya pedig nem nagyobb egy jegyzettömbénél – mégis olyan jellemzőkkel bír, mint a gyors A5 chip, a FaceTime HD- és az 5 megapixeles iSight kamera, az ultragyors vezeték nélküli kapcsolat, és az akár 10 órányi használatot is biztosító akkumulátor.”

A tetszetős, alumíniumból és üvegből készült új külsőt kapott iPad mini mindössze 7,2 mm vastag, súlya pedig csupán 308 gramm. 7,9 hüvelykes MultiTouch kijelzője továbbra is a felhasználók által már jól ismert iPad-élményt nyújtja, mégpedig a 7 hüvelykes táblagépeknél megszokottnál 35 százalékkal nagyobb kijelzőméretben, melynek döbbenetes módon 67 százalékkal nagyobb része használható ki a web böngészésekor. A kétmagos A5 chip gondoskodik a rövid reakcióidejű megjelenítésről, valamint a gyors és akadozásmentes Multi-Touch vezérlésről, emellett biztosítva az egész napig kitartó akkumulátor-üzemidőt.

Az iPad mini előoldalán egy FaceTime HD-kamera, hátoldalán pedig egy 5 megapixeles iSight kamera található, melyekkel a fejlett optika jóvoltából kiváló élességű állóképek és valódi 1080p felbontású HD-videók készíthetők. Az iSight kamera videostabilizáló funkcióval rendelkezik, emellett mindkét kamera hátsó megvilágítású érzékelővel van felszerelve, amellyel gyenge fényben is kiváló képek készíthetők. Az iPad mini emellett a fényképek egyszerű megosztását is lehetővé teszi az iCloud szolgáltatásban elérhető megosztott fotóadatfolyamok révén.

Az iPad mini kétsávos, 802.11n szabványú, akár 150 Mb/s sebességű Wi-Fi kapcsolat használatát teszi lehetővé, amely a korábbi iPad modellek Wi-Fi teljesítményének kétszerese. Az iPad mini Wi-Fi + Cellular változatokban is elérhető, melyek az ultragyors vezeték nélküli kapcsolati szabványok, köztük az LTE és a DC-HSDPA támogatása révén a világon bárhol képesek kapcsolódni az internetre és kitűnő sebességet biztosítanak letöltéshez, böngészéshez és adatfolyam-lejátszáshoz egyaránt. Az iPad mini készülékhez elérhető adathozzáférési díjcsomagok szerződés kötése nélkül, egyszerűen az iPaden közvetlenül elvégezhető feliratkozással és a szolgáltatás aktiválásával érhetők el. A Személyes hozzáférési pont funkció segítségével akár öt másik készülékkel, köztük például MacBook Pro számítógéppel, iPod touch készülékkel vagy egy másik iPaddel is megosztható a gyors mobilhálózati adatkapcsolat Wi-Fi, Bluetooth- vagy USB-csatlakozáson keresztül.

Az új, negyedik generációs iPad lenyűgöző, 9,7 hüvelykes Retina kijelzője mellett az Apple által tervezett új A6X chippel is büszkélkedhet, mely az A5X chip CPU teljesítményének és megjelenítési sebességének akár a kétszeresét képes nyújtani – mindezt úgy, hogy a megszokottan vékony és könnyű kivitelű iPad akár 10 órán át is használható egy feltöltéssel. A készülék további újdonságai közé tartozik a FaceTime HD-kamera, a korábbi iPad-modellekhez viszonyítva kétszeres sebességű Wi-Fi kapcsolat, valamint a készüléket támogató LTE-szolgáltatók egész világra kiterjedő listájának a tovább bővülése.

Az iPad mini és a negyedik generációs iPad egyaránt támogatja a Lightning csatlakozót, mely a 30 tűs csatlakozónál kisebb, praktikusabb és strapabíróbb. A Lightning csatlakozóhoz különféle tartozékok kaphatók, melyek lehetővé teszik a kamerák, SD kártyák és VGA- vagy digitális HDMI-videoeszközök csatlakoztatását. A már forgalomban lévő iPad Smart Cover takarók és az iPad Smart Case tok kompatibilis a negyedik generációs iPad készülékkel, emellett pedig új, poliuretán anyagú, kifejezetten az iPad minihez tervezett Smart Cover takarók is kaphatók rózsaszín, zöld, kék, világosszürke, sötétszürke és (PRODUCT) RED színben, 10 990 forintos áron. Az iPad készüléken az App Store áruházban megvásárolható alkalmazások közül több mint 700 ezer futtatható, köztük 275 ezernél is több olyan program, amely kifejezetten iPad készülékekre íródott.

A páratlanul gazdag kínálat kategóriái között megtalálhatók például a könyvek, a játékok, az üzleti alkalmazások, a hírek, a sport, az egészség, az utazás és a tájékoztatást segítő alkalmazások is. Az iPaden emellett az Újságos alkalmazás által kínált több mint 5000 hírújság és magazin, valamint az iBookstore kínálatában megtalálható több mint másfél millió könyv is olvasható. Az iTunes Store, a világ legnépszerűbb zenei, televíziós és filmes online áruháza kínálatában több mint 26 millió zeneszám, több mint 190 ezer televíziós műsorepizód és 45 ezernél is több film található.

Az iPadre készült új iBooks alkalmazás segítségével a felhasználók több mint 40 nyelven olvashatnak elektronikus könyveket. Az iBooks emellett az elektronikus könyveknek egy olyan új fajtáját is elérhetővé teszi, amely dinamikus, lebilincselő és valóban interaktív élményt nyújt olvasóinak. Az Apple új iBooks Author alkalmazásával készített e-könyvek teljes képernyőt betöltő, lenyűgöző látványt nyújtó kiadványok, melyek egyebek között interaktív animációkat, szemléltető ábrákat, fényképeket, videókat, egyéni betűtípusokat és matematikai kifejezéseket is tartalmazhatnak.

Az iPad mini Wi-Fi modellek november 2-átől, péntektől vásárolhatók meg fekete-palaszürke és fehér-ezüst színváltozatban: a 16 GB-os modell ajánlott fogyasztói ára 99 990 Ft (forgalmi adó nélkül 78 732 Ft), a 32 GB-os modellé 129 990 Ft (forgalmi adó nélkül 102 354 Ft), a 64 GB-os modellé pedig 159 990 Ft (forgalmi adó nélkül 125 976 Ft). A negyedik generációs iPad Wi-Fi modellek ugyancsak november 2-átől, péntektől vásárolhatók meg fekete vagy fehér színben: a 16 GB-os modell ajánlott fogyasztói ára 149 990 Ft (forgalmi adó nélkül 118 102 Ft), a 32 GB-os modellé 179 990 Ft (forgalmi adó nélkül 141 724 Ft), a 64 GB-os modellé pedig 209 990 Ft (forgalmi adó nélkül 165 346 Ft).

Az iPad mini és a negyedik generációs iPad az Apple Online Store áruházban (www.apple.com/hu), az Apple Store üzletekben és az Apple bizonyos hivatalos viszonteladóinál lesz kapható Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Dániában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Hongkongban, Izlandon, Írországban, Japánban, Kanadában, Koreában, Lengyelországban, Liechtensteinben, Luxemburgban, Magyarországon, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Puerto Rico-ban, Romániában, Spanyolországban, Svájcban, Svédországban, Szingapúrban, Szlovákiában, Szlovéniában és Új-Zélandon.

Az iPad mini Wi-Fi + Cellular modelljeinek és a negyedik generációs iPad Wi-Fi + Cellular modelljeinek értékesítése néhány héttel a Wi-Fi modellek megjelenése
után kezdődik meg; első körben az Egyesült Államokban az AT&T, a Sprint és a Verizon kínálatában lesznek elérhetők. Az iPad mini Wi-Fi + Cellular modelljei a következő áron lesznek megvásárolhatók: a 16 GB-os modell ajánlott fogyasztói ára 139 990 Ft (forgalmi adó nélkül 110 228 Ft), a 32 GB-os modellé 169 990 Ft (forgalmi adó nélkül 133 850 Ft), a 64 GB-os modellé pedig 199 990 Ft (forgalmi adó nélkül 157 472 Ft). A negyedik generációs iPad Wi-Fi + Cellular modelljei közül a 16 GB-os ajánlott fogyasztói ára 188 990 Ft (forgalmi adó nélkül 148 811 Ft), a 32 GB-os modellé 219 990 Ft (173 220 Ft + áfa), a 64 GB-os modellé pedig 249 990 Ft (forgalmi adó nélkül 196 843 Ft).

Emellett az iPad 2 16 GB-os Wi-Fi modellje most 118 990 Ft (forgalmi adó nélkül 93 693 Ft), 16 GB-os Wi-Fi + 3G modellje pedig mindössze 158 990 Ft (forgalmi adó nélkül 125 189 Ft) áron vásárolható meg mindenhol, ahol a készülék jelenleg kapható. Az iPad mini és a negyedik generációs iPad összes modellje október 26-ától, péntektől rendelhető elő az Apple Online Store áruházban, a következő országokban: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Hongkong, Írország, Japán, Kanada, Korea, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szingapúr, Új-Zéland.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

10 hozzászólás

 1. vayne4 - 2012.10.28. 12:02

  Lenne egy kérdésem.
  Ha új ipodot vaeszek magyarországon akkor az 100 000 től kezdődik. Ha külföldröl rendelek egyet akkor az ugyanugy fog működni mint az itthon vett?

 2. Giomboo - 2012.10.28. 12:30

  Én is már nem egyszer kint vettem apple cuccot és az volt fura hogy az ipad iphone ipod touch tudta hogy magyarországon van és magyar lett a nyelve pedig ugye amerikából rendeltem

 3. Herceges - 2012.10.28. 12:30

  Háló!

  Én az USA-ból rendeltem az iPad 2-met, természetesen tökéletesen működik!

 4. matty - 2012.10.28. 13:09

  Ha rendelnék az USA-bol iPad minit 16gb wi-fi-set akkor az 72000 lenne. Azt szeretnem megtudni, hogy mennyi plusz jönne erre még rá? Postaköltség meg ilyenekre gondolok

  • Bence - 2012.10.28. 14:28

   Egyrészt jön rá 27% ÁFA plusz legalább 10% vám, és még a postaköltség. Így már felülről súrolja a 100-at. Sőt, néha a jófej posta a postaköltséget is beszámítja az ÁFA és a vám alapjába, akkor még nagyobb a szívás (nekem már volt ilyen: 35 dollár volt a cucc – akkor ez még nem volt vámköteles – és 10 dollár a posta, így a 45 dollárt vették alapul és fizethettem ÁFÁ-t). Külföldről csak úgy érdemes drága műszaki cikket venni, ha ismerős behozza…

 5. vayne4 - 2012.10.28. 15:33

  akkor megéri rendelni?

 6. Szfriday - 2012.10.28. 22:24

  Ha megteheted es mas dolgod is van odaat feltetlen erdemes kintrol hozni Apple cuccokat. Csak az Iphone 5 Canadaban, USA ban 30%al olcsobb, mint kis hazankban es garantaltan minden ugyanugy mukodik! A garanciaval sincsen semmi gond, mert nemzetkozi. Nekem az Ipad2 – em mikrofonja, amit Floridaban vettem tonkrement. Itthon minden kerdes nelkul kompletten kicsereltek egy uj gepre.
  Tehat, van megtehed hozz kintrol……

 7. Lakatos Béla - 2012.10.29. 21:49

  Sziasztok!
  Az ipad mini wifi+cellular az mit jelent?
  Hogy lehet wifizni és netet is venni rá?

  • Bence - 2012.11.01. 17:13

   Igen, lehet bele SIM kártyát tenni. Ez a típus november vége felé jelenik meg. Egyelőre a wifi modell lesz kapható, de az is csak feketében, a fehér megint hiánycikk lesz… :-/

 8. Kovacs Ildiko - 2016.10.11. 23:48

  Szőke vagyok, és szeretném megtudni, hogy a sim kártya behelyezése után lehet telefonként is használni, vagy csak internetre?

Szólj hozzá Te is!