Angliában már a tízéves gyerekeknek is okostelefonjuk van

Helme 2012.10.25. 21:59 Apple, iPhone 5 hozzászólás 1 457

Csevegnek, SMS-t küldenek, játszanak és tanulnak rajta. Egy frissen publikált tanulmány szerint minden harmadik 10 év alatti angol gyerek rendelkezik mobillal. A sokkoló, hogy szinte mindegyik okostostelefon. A szülők állítása szerint azért vásárolnak drága készülékeket, hogy a gyerekeik ne lógjanak ki a sorból. Azonban azt elfelejtik, hogy ezáltal számtalan veszélynek vannak kitéve, s mennyi izgalmas pillanatot szalasztanak el az életből.

A technika fejlődésével a gyerekek egyre korábban szembesülnek a különleges technikai vívmányokkal. Nagyjából 8-10 éve a legtöbb általános iskolába a gyerekek nem vihettek telefont, mostanra azonban a társaik kinézik, ha nem rendelkezik eggyel. Ez tőlünk nyugatabbra még inkább jelen van.

András Angliában él, s korábban írt nekünk egy levelet, melyben a külföldi mentalitásról ír. Míg itthon az iPhone egyfajta státusszimbólum, addig külföldön a kukásnak is az van. Egyszerű használati tárgyként fogják fel, mely megkönnyíti a mindennapokat.

A The Sun az egyik cikkében felidézi, hogy a szülők rá vannak kényszerítve arra, hogy okostelefont vegyenek a gyereknek. Már nem a babáknak örülnek, hanem az iPadnek és az iPhone-nak. Azonban, akik tudatosan élnek, próbálják ennek a jó oldalát kihasználni.

Mivel a legtöbb angol nyelvű, – Magyarországon pedig elég kevesen beszélnek idegen nyelveket – így elkerüli az emberek figyelmét itthon az oktatóprogramok. Pedig számtalan olyan alkalmazás van, mely hasznosabb, mint a tankönyvek. Interaktív módon mesélik el a tanulnivalót, ráadásul készségfejlesztő funkciókkal rendelkeznek.

Én azért vettem a 6 éves fiamnak iPhone-t, mert bármikor el tudom érni, ráadásul olyan programokat töltöttem le a telefonjára, melyek segítenek neki. Sokkal okosabb ezáltal, mint a többi gyerek. A TED nevű interaktív alkalmazásra teljesen rákapott, pedig tudományos előadások – meséli Elena.

Nektek mi a véleményetek róla? Szerintetek hány éves kortól lehetne mobiltelefont adni a gyerekeknek? Végül is, tizen évekkel ezelőtt mobil sem volt, mégis túléltük.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

5 hozzászólás

 1. Domestos - 2012.10.25. 23:32

  Hát nem csak ott. Még olyat is lattam itt Magyarorszagon hogy egy elsősnek okostelefonja van!!

 2. zoom10 - 2012.10.26. 00:43

  Az én gyerekemnek 2 éves kora óta van iPad-je. Arra teszem fel neki az angol nyelvoktató játékos programokat, az óvodai énekeket is arról tanulja, mivel se énekelni, se pedig az angol gyerekdalokat nem tudom, de számolni, és az ABC-t valamint külön az írást is arról tanulja. Remek interaktív programok vannak a gyerekek oktatására, javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki ha eddig még nem tette. Ő úgy érzi, hogy játszik, közben viszont sokat tanul. Szerencsére itt nem nagyon kell meggondolni, hogy a gyerek kaphat-e iPad-et, és ha véletlenül tönkreteszi, az Apple store cseréli. :)

 3. rotring - 2012.10.26. 16:00

  Az én egyik osztálytársamnak már nagycsoportos korában volt mobilja. Most 9-edikes vagyok.

 4. Rudolf - 2012.10.26. 21:19

  Lényegében mindenki venne szerintem a kisgyereknek valamit akár tanulás akár szórakozás szempontjából de ugy ott van az is hogy ki teheti meg és ki nem mármint nem egy 5K FT-t kell kiadni…

 5. Zabulon - 2012.10.28. 11:39

  En meg iMac el jottem ki edesanyambol asszem nyertem..

Szólj hozzá Te is!