Virtuális idegenvezetés Szolnokon az iPhone segítségével

Helme 2011.12.14. 12:00 iPhone, Programok 0 db 228

A kiterjesztett valóságban kalandozhatnak – vagyis például kamerájukkal egy étteremre fókuszálva belenézhetnek annak étlapjába – Szolnokon az okostelefon-tulajdonosok egy új, az úgynevezett T-City program keretében megvalósult fejlesztés segítségével. A Tisza-parti megyeszékhelyen a napokban indult el a Virtuális Idegenvezető szolgáltatás, amellyel mindenki kihasználhatja okostelefonja képességeit, és még jobban megismerheti a várost – mondta el kedden az MTI-nek Pókász Endre, a város önkormányzatának sajtószóvivője.

A szolgáltatás által a Szolnokra érkezők telefonjukat a kezükben tartva elérhetik a település turisztikai kínálatát, legfrissebb idegenforgalmi és programajánlatait, sőt, segítségével a köztéri alkotások érdekességeit is könnyen megismerhetik.
A “kiterjesztett valóság” alkalmazás használatával a helyiek is hasznos információkhoz juthatnak, mert telefonjuk kamerájával például egy étteremre fókuszálva megjeleníthetik annak napi menüjét, de akár az utcáról nehezen észrevehető boltok nyitvatartását is.

A rendszer úgynevezett audioguide-modult tartalmaz, amely a városnézés során valódi idegenvezetőként, hangban mondja el a látottakat. Az alkalmazás jelenleg magyar nyelven érhető el, de hamarosan elkészül az angol nyelvű változata is. A szolgáltatás iOS (iPhone) és Android platformon működő okostelefonon használható, de fejlesztés alatt áll Windows Phone Mobile-ra optimalizált verziója is.

A Virtuális Idegenvezető szolgáltatás egy újabb kezdeményezés a Magyar Telekom és Szolnok közös hosszútávú fejlesztési és innovációs programjának, a T-City-nek a keretében. Az alkalmazás fejlesztése a vállalat, míg annak tartalmi feltöltése a helyi önkormányzat munkájának eredménye – mondta el a sajtószóvivő, jelezve, hogy a távközlési társaság a jövőben szeretné más hazai városokban is elérhetővé tenni a Virtuális Idegenvezető szolgáltatást. Tovbbi információ itt érhető el.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!