iPhone 5 – 4G-s (LTE) hálózati támogatással érkezik

KeleMan 2011.06.10. 19:37 Apple, iPhone, Pletykák 11 hozzászólás 292

Tádááám! Az Egyesült Arab Emirátusban lévő Dubai-ban található etisalat nevű (igen, kis “e”-vel) szolgáltató, bár eddig forgalmazta az Apple iPhone 4-es készülékét, sőt most büszkén hirdeti, hogy a fehér is elérhető, várhatóan hivatalosan is megfosztotta magát attól, hogy az iPhone 5 készüléket forgalmazza. Az Apple nem tudni mit lép az ügyben, de nem lennék meglepve, ha pár nap múlva már a jelenlegi iPhone 4-et sem forgalmaznák.

Történt ugyanis, hogy az etisalat oldalán, megjelent egy hír, miszerint a következő generációs iPhone 5 készülék már beépített 4G-s hálózatot tartalmazó chippel érkezik. A GulfNews.com jelentése szerint, a fentiekre azért is kerülhet majd sor, mert az operátor vezető beosztásban lévő kommunikációs vezetője az alábbiakat adta.

“Yes, we are in talks with most smartphone manufacturers including Apple on the rollout of the 4G handset, iPhone 5 later this year. As the first telecom organisation to roll out the 4G network, LTE, in the Middle East, we have already started talking to them for the handsets and chipsets in them.”

Persze a hírt illik “enyhe” szkepticizmussal kezelni, bár láttunk már példát arra, hogy a franciáknál sem bírták szó nélkül megállni, hogy el ne kotyogjanak ezt-azt a következő generációs Apple telefonnal kapcsolatban. Az USA-ban nagyban zajlik az LTE hálózat kiépítése, de itthon is javában tart mind a T-Mobile, mind pedig a Vodafone hálózatának megújítása.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

11 hozzászólás

 1. JamesS - 2011.06.10. 23:39

  kijött az új itunes full

 2. markymarky - 2011.06.11. 01:39

  Azért kicsit disznóságnak tartom a Tmo-t és a Voda-t fényezni az LTE-vel, a Telenor-t pedig meg sem említeni, amikor ők sokkal hamarabb, egy évvel előbb kész lesznek az LTE-vel ORSZÁGOSAN, mint a másik kettő…. :$ Persze tudom, hogy ők nem árulnak iPhone-t, de a következőt, már biztosan ők sem hagyják ki……

  • KeleMan - 2011.06.11. 01:54

   markymarky: Ezt most komolyan írod? Egyáltalán nem fényezésből írtam bele a cikkbe, hanem amiatt, hogy linkelve legyen, hogy igen itthon a T és a V is építi a hálózatát. Mivel erről már írtunk cikket, van aki ezekre rákattint, mert nem tudott vagy nem olvasott még róla és esetleg azt is elolvassa, mert érdekli. Az tény, hogy a Telenor nem forgalmaz iPhone-t, majd lehet fog. Ennek köze nincs a hálózatfejlesztéshez. Viszont ha te tudsz arról, hogy a Telenor milyen hálózatfejlesztést folytat, vagy van róla hír, akkor kérlek oszd meg itt velünk, legalább egy link erejéig, hogy arról is tudjunk írni. A Telenortól én még nem láttam egy olyan sajtóközleményt sem (de lehet csak nekem kerülte el a figyelmem), hogy ilyen meg olyan hálózatuk lesz. Az index és origo, meg egyéb helyek viszont csordultig vannak az olyen hírekkel, hogy a T-Mobile vagy a Vodafone hálózata milyen lesz, vagy azzal, hogy melyiküké a gyorsabb.

   Sajnos van pár ismerősöm, aki 20-as és nagyon szerették volna, hogy ott is legyen iPhone. A Telenor ígérte is még 2010. év végére. Aztán nem lett belőle semmi. Én erre azt mondom, hogy hiába fejleszt a Telenor, ha közben sokan átjönnek a T-hez vagy V-hez… Utána már nem lesz aki használja azt a hálózatot. De várjuk a linket.

   Előre is köszönöm! Peace! ;)

   Közben kicsit kutakodtam és túrtam a guglit, erre gondolsz?
   http://www.telenor.hu/hipernet

 3. smschamp - 2011.06.11. 14:59

  A Telenornál nem lesz iPhone, mivel ők elkötelezettek az Android felé! Tuti, hogy nem fognak forgalmazni iPhonet.

 4. markymarky - 2011.06.12. 14:47

  http://index.hu/tech/cellanaplo/2010/08/23/a_telehttp://www.telenor.hu/sajto/sajtokozlemenyek/812 http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100823-g

  Majd 1 éves cikkek, és azóta is cikkeznek néha róla..

  Keleman: Én, nem ,,flamewar,,-t akartam csinálni, csak bosszantónak tartom, hogy a V és a T-ről itt olyann cikkek jelennek meg amikről átlag ember nem is hall, ráadásul nem is igaz, ellenben (tudom hogy BP-en élsz) ami kicsapja az ember szemét is (pl. a felhozott Hipernet, ami még csak 3G) arról egy halvány folt sincs az oldalon. Nem hiszem, hogy ennek ahhoz lenne köze, hogy a nagy ,,Droidbarát,, cég, a Telenor a hálózatfejlesztésben a legjobb, nem pedig a T, vagy a V, csak nem tudok indokot találni, hogy miért nem volt cikk anno a Telenor bejelentésekor (az azt hiszem múlt év nyara volt talán…)…. Elhiszem hogy nem láttad, csak mégis…. Gondolom érted a gondolataimat….

  smschamp: iPhone pedig biztosan lesz a Telenornál is, mert jelenleg csak 1 olyan készülékük van ami támogatja a ,,Hipernetet,, valamint ha igaz a cikk, akkor kell olyan is az év végére ami támogatja az LTE-t is….. Mellesleg a Telenor sem hülye, csak elcseszték a tárgyalásokat……

  Elnézést a trollkodásért….. Peace! :)

  • KeleMan - 2011.06.12. 19:12

   markymarky: Nem vettem trollkodásnak, köszönöm, hogy jelezted, valóban elkerülte a figyelmem. De köszönöm a linkeket, nemsokára erről is összedobok akkor egy cikket, és így – függetlenül, hogy a Telenornál még nincs iPhone – legalább mindhárom mobil operátornak a hálózatfejlesztési terve le lesz írva itt is az oldalon, hogy mire lehet számítani. Peace!

   Ja, és Szegeden élek, itt is dolgozom, Budapestre nagyon ritkán, általában munka, de főleg iPhone premier miatt járok! ;)

 5. markymarky - 2011.06.12. 21:44

  Én köszönöm… :) Akkor, viszont félre lettem tájékoztatva…. Csak mert van beépített emberem… XD iPhone premier-t én is várom már… :D

 6. Adam - 2011.06.12. 23:40

  markymarky: a telenornak igy is szörnyü a 3G-je az LTE meg gondolom Pesten lesz neki csak egy jó ideig és ez a hipernet amit bevezet azt olvastam hogy ez már a t-mobilnak és a vodának már tavaly óta megvan és a telenor csatlakozik ide utoljára

 7. markymarky - 2011.06.13. 14:26

  Adam: Ez hülyeség…. Telenor 3G-je tényleg nem a legjobb, de nekik is van a legrégebbi hálózatuk, majd 15 éves… LTE-t meg először a nagyvárosokban, majd országosan készítik el, nem úgy mint a másik kettő….. Hipernethez meg annyit, hogy pont a Voda, meg a Tmo az akinek csak Pesten, a belvárosban van 21/Mbps-ja, az se elérhető mindig, ráadásul, az árult modemek elméleti sebessége jóval kisebb…. Telenor ezzel szemben országosan csinál 21/Mbps-ot, úgyhogy egy jó ideig vége lesz, a kinek a leggyorsabb a hálózata vitának….. Én személy szerint, nem a gyorsaságra fókuszálnék, hanem a minél nagyobb lefedettségre, mert pl. Romániában, már évek óta meg a 21/Mbps sebesség az ország 90%-án, pedig 2 és fél szer nagyobb terület, és sokkal rosszabbak a domborzati viszonyok…. öhm…öhm…..

  • KeleMan - 2011.06.13. 14:38

   markymarky: A legrégebbi hálózata nem a Westel450 > Westel 900 > Westel > T-Mobile-nak van?

 8. markymarky - 2011.06.13. 17:44

  Nekik azóta már volt hálózatfelújításuk… A Telenor-nak még nem….. :( Most szívnak is rendesen… :$

Szólj hozzá Te is!