Érkezhet a filléres iPhone (Nano/Mini) is?

KeleMan 2011.02.16. 13:07 Apple, Egyéb, iPhone, Pletykák 2 hozzászólás 464

Nos valóban elképzelhető, hogy pár hónap múlva az Apple piacra dobja az alacsonyabb árkategóriában is az iPhone készüléket. A kérdés már csak az, hogy vajon hogyan fogják mindezt megoldani? A Wall Street Journal és a Bloomberg is megszellőztette, hogy ők már tudják, sőt látták is az új jövevényt.

Az elmúlt 2 évben mindig is léteztek pletykák az iPhone “Nano”-ra vonatkozóan, de értelme eddig nem lett volna az Apple részéről. Mostanra azonban, hogy egyre nagyobb szeletet hasít ki az Android is a tortából, valamint a legtöbb gyártó (Samsung, LG, Sony-Ericsson, HTC) kihozza a csúcskategóriás készülékei mellett a középkategóriás, alacsonyabb tudással rendelkező “okostelefonjait” is, már annál inkább. Nyilvánvaló, hogy az iPhone nem egy “néptelefon”, mint anno Magyarországon példaként felhozható oly sikeres Nokia 3210 és 3310-es készüléke. De még lehet az…

Az Apple már bebizonyította, hogy képes feleakkora kijelzőn is megfelelő felhasználói élményt nyújtani, lásd a legújabb iPod Nano, de kérdéses, hogy mire lenne mindez elég? Sokan úgy gondolják, hogy inkább csak a GPS-t hagyják ki a kisebb iPhone-ból, míg pl. az 5MPx-es fényképezőgépet egy 3MPx-es felbontásúra redukálják vissza. E mellett nem lenne HD videófelvételi lehetőség, Retina kijelző, kisebb lenne a háttértár vagy akár nem is lenne!, stb.

A háttértár hiányára vonatkozó pletykák, amúgy már oly sokszor emlegetett Cloud Base, azaz felhőalapú szolgátatás elindításában rejlene, (Mobile Me kiterjesztése), mely szerint minden, a készüléken lévő adat egy központi szerveren kerülne tárolásra. Nos, amíg meg nem érkezik a negyedik generációs LTE mobilhálózat, addig erre nem sok esély van.

Költségcsökkentésként elegendő lenne ennyi, de szintén kérdéses, hogy ebbe, a mindig is a felhasználói élményt előtérbe helyező Apple belemenne-e. Vajon vállalná-e azon kockázatot, hogy minden, ami az iPhone készülékben jó, azt egy méretileg kisebb modellben is bemutassa. Iparági pletykák arról beszélnek még, hogy a Home gombot elhagyva elképzelhető, hogy egy újfajta hangvezérlés alapú rendszer érkezne a készülékre.

Nos elképzelhető, hogy ez a következő olyan lépcsőfok, amelyet ezidáig egyetlenegy vállalat sem tudott kifogástalanul alkalmazni. Az Apple mégis lehet, hogy dobbantani fog és ahogy 2007-ben megreformálta a mobilokat az érintésérzékeny kijelzővel (amire amúgy mái napig nem tudtak olyan készüléket mutatni a számomra, mely felveszi az iPhone kijelzőjével a versenyt), úgy fogja ismét megrázni a piacot egy hasonlóan jól működő hang alapú vezérléssel.

Itt azonban már lényegesen nehezebb dolga lenne az Apple-nek. Az angol nyelv szerkezete viszonylag egyszerű, főleg a magyar nyelvhez képest, de míg az érintés mindenki számára egyformán működik, úgy egy ilyen hangalapú vezérlés már nem biztos, hogy mindenkinek jó és hasznos lenne. Nézzük csak meg a jelenlegi Voice Controll-t az iPhone készülékekben. Lenne mit csiszolni még mindig rajta.

A cikket még ki sem tettem, de időközben érkezett pár friss információ is a hírhez. Állítólag az iPhone Nano kódneve jelenleg “N97”, valamint az iPhone 4-hez képest 2/3-ad akkora a mérete. Az árképzésre is utaltak, elvileg az új iPhone 5 ára 199$/299$, az iPhone 4 99$, míg az iPhone Nano 49$-ba kerülne.

Nos szép-szép, de az igazi újdonság az, hogy a MobileMe szolgáltatás révén – mely állítólag teljesen megújul – a zenéinket nem kell majd szinkronizálni, hanem online hallgathatjuk őket. Ja és a legdurvább dolog a 9to5mac.com jelentése szerint, hogy az iPhone Nano kijelzője teljes egészében be fogja tölteni a készüléket, azaz eltűnnek majd a széleknél található fekete kere és végre lesz egy “faltól-falig” vagy “széltől-szélig”, – ahogy tetszik – érintőfelület.

A sok beharangozott újdonság miatt, – mely vélhetően most már nem csak alaptalan pletykának számít, – várjuk szeretettel az új jövevényt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. JamesS - 2011.02.16. 17:17

    remélem lesz ebből valami és jól lesz árazva

    ha az értékesítésből kihagyják a szolgáltatókat akkor mondjuk nálunk kérdés, hogy tudjuk majd beszerezni legálisan

  2. Tánczos Istv& - 2011.02.22. 13:00

    Én is nagyon kíváncsi leszek az új jövevényre.

    Remélem a voice overt sem hagyják ki belőle.:)

Szólj hozzá Te is!