Interjú a Borzontorz app készítőivel

Helme 2010.12.18. 16:53 Egyéb, iPad, iPhone, Játékok 2 hozzászólás 592

Még múlt héten keresett meg minket Lövey Bálint a Mesemasina Kft.-től, hogy megjelent az első programjuk, ami egy iPhone-ra, illetve iPad-re készült interaktív mese, magyar tartalommal, illetve ismert szinkronhangokkal. Az app neve B és a rádió, ami a Borzontorz rádiót eszik ebédre című Zekel László meséből készült. Mivel kiemelten támogatjuk a hazai fejlesztéseket, gondoltuk nem csak arról írunk, hogy megjelent, hanem a készítőkkel készítünk egy interjút is, mert úgy gondoljuk ezeket a törekvéseket támogatni kell. Kérdéseinkre Lövey Bálint (L.B) és Németh Kriszta (N.K) adott kimerítő válaszokat.

-Mesélnétek kicsit a cégről?
L.B.: Az ötlet, hogy fejlesszünk gyerekeknek iPhone-ra és iPad-re valamikor április környékén jutott eszünkbe a feleségemmel. Pár hónapig prototípusokon próbálgattuk, hogy mit tud a platform és főleg mi mire vagyunk képesek vele. Közben találkoztunk néhány meseíróval is, megegyezéseket kötöttünk, egyre komolyabb lett a dolog, és a szerzői jogok meg egyéb szerződések miatt úgy döntöttünk, céget alapítunk. A Mesemasina Kft. végül szeptember közepén alakult meg.

-Kik vannak a csapatban?
L.B.: Németh Kriszta a jövőben is csodás hangját adja a programjainkhoz, megeleveníti a szövegeket. Szeretünk vele dolgozni, állandó tagunk. Zeke Lászlónak a Borzontorz könyvek mellett óriási ötletei vannak, terveink szerint hosszútávon együttműködünk. A “B és a rádió” alapjául szolgáló Borzontorz mesét és a forgatókönyvet is ő írta, sőt az illusztrációk is az ő munkái. A konkrét fejlesztés pedig az én feladatom, én is hosszútávú Mesemasina együttműködést tervezek:)

-Miért pont ez a mese az első alkalmazásotok?
L.B.: A Borzontorz mesék nagyon-nagyon jók, történetben és nyelvileg is erősek, elvarázsoltak minket. Zeke Laci is nagyon lelkes volt, így belevágtunk. Egyébként a “Borzontorz rádiót eszik ebédre” a legrövidebb a sorból, pont alkalmas volt arra, hogy kipróbáljuk magunkat, összeszokjunk Lacival.

-Pontosan mi is ez az applikáció?
N.K.: A Borzontorz rádiót eszik ebédre egyszerre könyv is, meg nem is, hangoskönyv is, meg nem is, mozgókép is, meg nem is – egyszóval olyan, mint a székely ember leányának ajándéka az igazságos Mátyás királynak. Könyv, amennyiben Zeke Laci Borzontorz meséinek egyik darabja, ám most nem a klasszikus papíralapú formában, hanem érintőképernyőn. Hangoskönyv, amennyiben én és Kálloy Molnár Péter meséljük el, ám például az iPad-es alkalmazás lehetővé teszi, hogy akár a szülők maguk olvassák fel saját kis Borzontorzaiknak.

És mozgókép, amennyiben minden oldalon előbukkan, kinyílik, pislog, moccan valami, ám a dolgok nemcsak Bálint láthatatlan keze által mozognak, hanem mi magunk is mosolyt csalhatunk a napocska arcára, ki-bekapcsolgathatjuk a rádiót, állomást kereshetünk rajta, labdázhatunk a gondolatbuborékokkal, vagy kipukkaszthatjuk őket kedvünkre – mindezt úgy, hogy akár több kicsi ember (esetleg nagy) is egyszerre matat az érintőképernyőn.

– Hogyan sikerült szinkronhangokra ennyire ismert embereket leszerződtetni?
L.B.: Kálloy Molnár Péter és Zeke Laci jó barátok, a Borzontorz mesékből már rögzítettek egy hangoskönyvet, és Péter kedvesen megengedte, hogy használjuk a hangját. Németh Krisztával is könnyű dolgunk volt, mivel ő a feleségem:)

-Inkább iPhone-ra, vagy iPad-ra készült a programotok?
L.B.: Mindkettőre. iPad-en teljes a program, olvasható a mese szövege is. iPhone-on a kijelző mérete miatt elhagytuk a szöveget, és kicsit át is szerkesztettük a rajzokat. Ezen kívül ugyanazok az elemek mozgathatók, ugyanúgy működik minden. iPhone4-re természetesen retina felbontású képeket készítettünk. Az app kihasználja a különböző eszközök képességeit.

– Előzetes becslésetek szerint hányan töltik le az elkövetkezendőkben?
L.B.: Hát, egyáltalán nem tudom megbecsülni. Ez az első megjelenésünk a Store-ban, a magyar iPhone/iPad felhasználóknak köszönhetően rögtön sikerült is megjelennünk a Top25-ben, sőt, kategóriánkban első helyen voltunk. Reméljük, Borzontorz történetei sokaknak tetszeni fognak.

– Milyen akcióval kedveskedtek a vásárlóknak?
L.B.: Nagyon örültünk, amikor megérkezett az elfogadó email az Apple-től, a karácsony is itt van mindjárt, úgyhogy kitaláltunk egy kis ajándékot: a megjelenés napjától az XMS-ben az ott vásárolt iPad-ek mellé egy-egy kupont adunk, a kupon tulajdonosának pedig elküldjük gift-ként az appot. 69 kupont vittünk az XMS-be, úgyhogy érdemes bemenni hozzájuk. A részleteket megtaláljátok a weboldalunkon: http://www.mesemasina.hu/blog/b-es-a-radio-unnep/

-Milyen programokkal kívántok megjelenni a piacon az elkövetkezendőkben?
L.B.: Már dolgozunk egy nemrég megjelent könyv feldolgozásán, ha minden jól megy, januárban lesz is egy kis akciónk: megmutatjuk a program egy részét videón egy kérdéssel, és megajándékozzuk a helyes választ adókat. Tervben van még egy app, aminek sajnos szomorú aktualitása van, és folyamatban van egy Zeke Lacival közös projekt is, most felnőtteknek. Meg persze a Borzontorz sorozat is bővülni fog tavasszal, úgyhogy rengeteget dolgozunk a jövőben.

– Terjeszkedtek külföldre is vagy csak a hazai piacot szeretnétek kiszolgálni?

L.B.: Mindenképpen célzunk külföldre is, a következő alkalmazásainkat angolul, japánul és kínaiul is megjelentetjük, de a magyar felhasználók a szívünk csücske. Magyar szerzőkkel dolgozunk és minden programunkat először magyarul készítjük el. Itt kérek is mindenkit, értékeljétek az appot. Szükségünk van a véleményetekre, hogy tudjuk merre haladjunk, min változtassunk a programokban

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

2 hozzászólás

  1. Lori - 2010.12.22. 11:52

    A hazai piacra vonatkozó kérdés kicsit buta volt, szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy kizárólag a hazai piacra történő fejlesztésből senki nem fog megélni

  2. Helme - 2010.12.22. 12:36

    Mivel ez csak magyar nyelvű ezért voltunk kíváncsiak arra, hogy későbbiekben terjeszkednek-e.

Szólj hozzá Te is!