Tovább zabálják a piacot a streamszolgáltatók, miközben folyamatosan csökkennek a digitális és fizikális eladások

HusztiD 2020.03.03. 15:55 Apple Music, Kiemelt hírek 0 db 153

Apple-Music-and-Spotify

A Recording Industry Association of America (RIAA) nem olyan régen adta ki felmérését a zenepiac teljesítésével kapcsolatosan a 2019-es évre. A rendelkezésre álló adatok kimutatták, hogy egyre nagyobb biznisz lakozik a zenestreamingelésben, ami 25 százalékkal nőtt az előző évben, míg ha az összesített eladásokat nézzük, akkor 11,1 milliárd dollár folyt be az amerikai zenepiacon.

Ha az Apple Music és a Spotify párosát nézzük, akkor a két szolgáltató eléggé jól teljesített, hiszen az említett 11,1 milliárdos tételből 6,8 milliárd dolláros forgalmat generáltak. Ez 61 százaléknak felel meg, azonban ha az összes streamszolgáltatót egy kalap alá vesszük, akkor az érték immáron 79 százalékra növekszik. Viszonyításképp, 2009-ben még gyerekcipőben járt a zenestreamingelés, hiszen akkor még csak 5 százalékos megoszlásról beszélhettünk.

Az amerikaiak körében 29 százalékkal növekedett azon felhasználók száma, kik ténylegesen előfizettek az egyik szolgáltatónál. 2018-ban még csak 46,9 millió előfizetővel rendelkeztek az óriások, míg egy évvel később 60,4 millióra növekedtek a számok. Amennyiben a fizikai CD vagy bakelit eladásokat nézzük, akkor az továbbra is csökkenő tendenciát mutat, hiszen ezekből csak az összbevétel 10 százaléka származott. A digitális zenevásárlások egyébként 2006 óta nem voltak ilyen mélyponton.

1d0C2NE_2f-FHEOTYqRKiXA

Érdekes egyébként még inkább összehasonlítani az alábbi diagramot, hiszen arról remekül leolvasható, hogy mi volt a trend 2009 és 2019 folyamán. A fizikális megvásárlások ekkor 59 százalékban voltak jelen, míg most csak 10 százalékban. Ekkoriban jobban ment a digitális zenevásárlás egyaránt, hiszen a felhasználók 34 százaléka élt a lehetőséggel, míg most a legutóbbi kimutatásban csak 8 százalékról beszélhetünk, amivel becsúsztak a fizikai eladások alá.

Ha titeket kérdeznénk, akkor nálatok milyenek a szokások, illetve milyenek voltak korábban, mikor még nem terjedtek el ennyire a streamszolgáltatók?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!