Több, mint 400 millió Facebook felhasználói adat szivárgott ki

HusztiD 2019.09.05. 15:55 Egyéb, Kiemelt hírek 2 db 196

facebooksecurity-800x499

Újabb botrány érte Mark Zuckerberg vállalatát, ugyanis a TechCrunch beszámolója szerint több, mint 419 millió felhasználói fiók adata szivárgott ki. Összesen 133 millió amerikai, 18 millió angliai, valamint 50 millió vietnámi felhasználói adatot érint a legújabb eset – sajnos a cikk nem közölte le, hogy a maradék, több mint 200 millió fiók milyen volt, de nagy eséllyel benne lehet a legtöbb EU-s felhasználó.

A Facebook-nak volt egy olyan szervere, mely egyáltalán nem volt semmilyen jelszóval sem levédve, így bárki hozzáférhetett. Ezen a szerveren Facebook ID-kat és telefonszámokat szerezhettek meg az illetéktelenek. Ugyan nevek nem szivárogtak ki, de kisebb hozzáértéssel a Facebook ID-ből bárki megtudhatta az adott áldozat nevét, amihez már rögtön volt egy telefonszáma.

A közösségi oldal egyik szóvivője nyilatkozott a téma kapcsán, de túl lazára vette a dolgot. Az illetékes szerint ami kiszivárgott, az egy tavalyi adatbázis volt, s tavaly olyan változást eszközöltek, ami alapján nem tudják telefonszám alapján megkeresni az embereket. Az eset óta az adatbázist eltávolították, s megnyugtatnak mindenkit, hogy egyetlen egy felhasználói fiókot sem törtek fel.

Mindenesetre eléggé érdekes a hozzáállás, hiszen ha azt nézzük, több millió felhasználói adat szivárgott ki, telefonszámot ez idő alatt pedig nem mindenki cserélt, így azokra még érkezhetnek kéretlen spam jellegű értesítések. Elviekben felhasználói jelszavak nem szivárogtak ki, viszont mi azt mondjuk, érdemesebb megváltoztatni a jelszavat, mielőtt bármilyen kellemetlenség történne.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 2 db

  1. Jocó - 2019.09.05. 16:05

    Ha a Huaweit üldözi Trump adatlopás miatt, akkor ez vajon mi más. De persz nekik szabad.

  2. Boxoló - 2019.09.07. 00:40

    Ha csak 1$-èrt adtàk el az adatokat….mert eladtàk …. Olyanok dolgoznak ott mint a Jurassic Parkban Dennis Nedry (Wayne Knight)
    Elôbb vagy utòbb lehùzzàk a wc-n a FB-ot (mert oda is valò) de pàrhuzamban majd be is vezetnek majd egy újjat ami “ 100%-ban hiper-szuper vèdett”….egy frappàns nèvvel, mondjuk People Market….
    FB … Fraud Business

Szólj hozzá Te is!