Versenyellenes, amit az Apple az App Store-ral művel?

HusztiD 2019.08.01. 09:55 App Store, Apple, Kiemelt hírek 1 db 213

app-store1

A Wall Street Journal beszámolója alapján az Apple versenyellenes magatartást mutat az App Store-ral kapcsolatosan, ugyanis kereséskor az áruház előrébb rangsorolja a saját alkalmazásait, mint a harmadik felektől származó appokat.

A felmérések alapján, mikor valamilyen ingyenes alkalmazásra kerestek, akkor az Apple programjait több, mint 60 százalékban sorolta első találat közé az App Store. Amikor valaki valamilyen alkalmazáson belüli fizetős applikációra keresett, akkor ugyanez az arány 95 százalékos volt. Ide sorolhatjuk például a Music és a Books alkalmazásokat egyaránt.

Természetesen a WSJ felkereste az eset kapcsán a kaliforniaiakat, kik megosztották, hogy az App Store-ban nagyon bonyolult algoritmus határozza meg, hogy kereséskor mely alkalmazásokat hogyan rangsorolja. Elviekben 42 ilyen faktor van, melyek közül a letöltéseket, értékeléseket, fontosságot és a felhasználóknak az adott alkalmazáshoz való viszonyulását veszi figyelembe.

Például azt is megtudhattuk, hogy vannak felhasználók, kik az App Store-on belül keresnek olyan alkalmazást, mely eleve megtalálható az iOS eszközeiken, s onnan nyitják meg. Nyilván ez is egy faktor, s ez is kihatással van a keresési találatokra. Nem utolsó sorban pedig az almások azt is megosztották, hogy a felhasználói elégedettségek miatt szerepelnek például előkelő helyen az Uber és a Microsoft alkalmazásai.

Egyébként szerintetek mennyire nagy baj, ha egy olyan nagyvállalat, mint az Apple, előtérbe helyezi saját alkalmazásait? Versenyellenes politika ide, vagy oda, de nyilván mindenki a saját alkalmazásait szeretné elsőnek a felhasználók elé tárni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Fap Fap Fap - 2019.08.03. 09:35

    En is azt akarom megtalalni elsonek. Mert mukodik es ingyenes. Ez evidens.

Szólj hozzá Te is!