A billentyűzet pötyögés hangja által is kideríthetik a jelkódot a hackerek

HusztiD 2019.06.26. 13:55 Egyéb 0 db 90

DraggedImage-2-1-780x518

Az angliai Cambridge-i Egyetem és a svéd Linköping Egyetem kutatói egy nagyon érdekes felmérést készítettek. Arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy vajon biztonságos-e, ha hangosan pötyögtetjük a virtuális klaviatúrát, illetve, hogy ezáltal illetéktelen hackerek fel tudják-e törni a készülékeinket.

A legújabb kutatások alapján igen is nagy jelentősége van a pötyögésnek. Erre egy önfejlesztő algoritmust használtak a kutatók, mely képes volt kiszámítani a pötyögések közötti időintervallumot, így tudott viszonylag nagy hatékonysággal következtetni. Végül, ha 4 számjegyes jelkódról beszélünk, akkor 50 különböző kísérletből 31-szer járt sikerrel. Érdemes megemlíteni, hogy eme 31 sikeres próbálkozásnál sem mindnél jött be elsőre a megfelelő jelkód, hanem maximálisan 10 lehetőség volt minderre.

A kutatók megjegyezték, hogy ugyan lehetséges így is feltörni a készülékeket, azonban nem nagy rá a valószínűség, hogy bárki ezt a taktikát alkalmazná, ugyanis ehhez előbb rögzíteni kellene a hangokat. Ettől függetlenül úgy hiszik, hogy a jövőben ez a fajta hackelési módszer igen is népszerű lehet.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!