WWDC ’19: bemutatkozott az iOS 13, macOS 10.15 Catalina, iPad OS, watchOS 6, tvOS 13 és az új Mac Pro

HusztiD 2019.06.03. 21:18 Apple, iOS, Kiemelt hírek, macOS, tvOS, watchOS 3 db 1,212

applewwdc2019-800x574

A várakozásnak megfelelően, magyar idő szerint este 7 órakor vette kezdetét az Apple 2019-es fejlesztői konferenciája, ahol bemutatkoztak a régóta várt új rendszerek, mint az iOS 13, macOS 10.15, watchOS 6 és a tvOS 13. Természetesen az eseményt a vállalat CEO-ja, Tim Cook nyitotta meg, ki apróbb érdekességeket osztott meg az újonnan érkező szolgáltatásaikról, mint az Apple Arcade, vagy az Apple TV+, melyek elindulására ősszel számíthatunk – ezt ugyan eddig is tudtuk, sajnos pontosabb infót nem osztott meg róla Tim.

tvOS 13

wwdc19-491

Ha már szóba kerültek a szolgáltatások, akkor Tim elsőnek az Apple TV-ről és az új tvOS-ről beszélt. Egyik újdonság, hogy megjelenik a multi-user funkció, amivel az egész családra gondolt az Apple, ugyanis ugyanúgy meglesz a gyerekeknek a saját felülete a saját beállításaikkal, de ugyanúgy a szüleiknek is. Természetesen a gaming itt is nagy szerepet kap, így az Xbox kontrollere és a PS 4 DualShock kontrollere egyaránt támogatott lesz a tvOS által. Zenehallgatáskor az Apple TV automatikusan kijelzi majd az adott szám dalszövegét.

Lényegében ennyi volt az új tvOS, más újdonságokat nem emelt ki a CEO.

watchOS 13

wwdc19-545

Tim Kevin Lynchet kérte fel a színpadra, aki a watchOS soron következő kiadásáról beszélt. Természetesen több új számlapot kap a watchOS 6, de ez várható volt. Lesz úgynevezett Taptic Chimes funkció, amit lényegében egy kakukk funkcióként emlegetnénk, hiszen az óra jelezni fog, ha egészre vált.

Végre-valahára megjelent a számológép Apple Watch-ra, illetve a nagyobb újdonság, hogy mostantól lesznek alkalmazások, melyek egyenesen az Apple Watch-on fognak futni, ergo nem fog hozzá egy iPhone kelleni, hogy használni tudjuk. Ennek kapcsán az App Store az Apple Watch-ra egyaránt elérhető lesz, s természetesen itt csak az okosórára kereshetünk alkalmazásokat.

Az aktivitáson belül megjelenik az Activity Trends funkció, mely jelezni fogja, hogy hogyan állunk az adott napon. Például mutatni fogja, hogy több lépcsőfokot másztunk-e meg, mint szoktunk, vagy hogy az átlagoshoz képes milyen a pulzusunk. Az óra mostantól megmondja, hogy mekkora a minket körülvevő zajszint, s figyelmeztetni fog minket, ha nagyon hangos helyen tartózkodnánk.

wwdc19-591

Nők számára jó hír, ugyanis lesz egy Cycle Tracking funkció, mely a havi menstruációk kapcsán lesz hasznos tanácsadó, hiszen jóformán bármit monitorozhatnak általa a hölgyek.

iOS 13

wwdc19-668

Rögtön megtudhattuk, hogy az iOS 12 eléggé népszerűvé nőtte ki magát, ugyanis jelenleg az iOS készülékek 85 százalékán találhatjuk meg. Hasonlításképp az Android 9-nek csak 10 százalékos az installációs bázisa úgy, hogy az iOS 12 előtt vált elérhetővé a felhasználók számára.

Az iOS 13 fő újdonsága? Kétszer olyan gyors, mint elődje! Legalábbis az ígéretek alapján kétszer olyan gyorsan indítja el az alkalmazásokat, mint az iOS 12. A Face ID 30 százalékkal lett gyorsabb, míg az alkalmazások mostantól 50 százalékkal kisebb méretűek lesznek egy új eljárásnak köszönhetően. Ergo fele annyi helyen elférnek majd az eddigi applikációink.

wwdc19-698

Hosszas évek várakozása után megérkezik a sötét mód az iOS-re! Elképesztően jól néz ki az új funkció, reméljük hamarosan lesz egy rövid videós összefoglaló az eseményről, melyben teljes pompájában megcsodálható.

A billentyűzetnél bejött a swipe, avagy húzós gesztus, ergo ezáltal is írogathatunk mostantól, így aki ahhoz szokott volna az olyan klaviatúráknál, ahol ez a funkció elérhető. Megjelent az Apple Music kapcsán az időzített dalszöveg, ami annyit rejt magában, hogy a dalszöveget automatikusan hozz majd az énekhez.

wwdc19-747

Frissül a Mail alkalmazás, így az iOS 13-tól sokkal könnyebben szerkeszthetjük a szövegeinket – Craig szerint olyan módon, mintha egy Mac-en tennénk. Az Apple teljesen újraépítette a térkép-szolgáltatását, köszönhetően a LIDAR szenzorokkal szerelt járműveiknek – tehát ezen dolgoztak az utóbbi években, nem pedig az önvezető autón?! Lesz itt is egy Google Street View féle funkció, ami igazán ígéretesnek néz ki, sokkal részletesebb lesz – egyelőre sajnos az Egyesült Államokban.

wwdc19-769

Az iOS 13-ban lesz egy nagyon hasznos funkció: mostantól megnézhetjük, hogy a háttérben milyen adatokat frissítettek az alkalmazások. Eddig megszokhattuk a Facebook és Google bejelentkezési lehetőségeket az alkalmazásokon belül, de mostantól lesz egy hasonló funkciója az Apple-nek, így az Apple felhasználói fiókunkkal jelentkezhetünk be – elviekben sokkal gyorsabb lesz, mint amit az említett két szolgáltató. Nagy újdonság, hogy itt nem kell a bejelentkezéshez megosztani az adott alkalmazásokkal az email címünket, hiszen lesz egy olyan opció, mikor az Apple fog számunkra egy random email fiókot létrehozni, amelyet aztán az alkalmazásfejlesztő nyugodtan tele-spammelhet.

HomeKit Secure Video – avagy az Apple saját megfigyelő rendszere, amelyhez majd a kameránkat társíthatjuk. 10 napnyi felvételt fognak tárolni, 5 kamerával akár 2 TB-os tárhelyet vehetünk igénybe. Természetesen minden titkosítva lesz, nem kell félni hogy különböző szolgáltatókhoz kerülnek ki a felvételeink.

wwdc19-794

iMessage-nél újdonság, hogy ha egy ismeretlen szám ránk írna, akkor ott automatikusan ki lesz írva a neve és a képe, avagy Memoji-ja. Lényegében mostantól nem írhatnak ránk teljesen idegenek, kiket nem ismerünk. Ha már szóba jött az iMessage, akkor természetesen a Memoji-t is bővítette az Apple, így mostantól orrpiercingtől kezdve, hiányzó fogakon át, különféle frizurákig bármit beállíthatunk. Lesz Memoji stickers, így ezt követően saját stickereket kreálhatunk – újdonság, hogy az emoji keyboard-ból egyenesen elérhető lesz.

Bővül valamelyest a portré mód, így jobban személyre szabhatjuk a portréképeinket. Ha csak simán fényképezni, vagy videózni szeretnénk, akkor ott is kiterjesztett funkciókat kapunk, amivel még jobb felvételeket készíthetünk. A mesterséges intelligencia mostantól jobban jelen lesz a képeinknél, így a duplikációk közül a jobb képet fogja megtartani, illetve keresésnél is nagyobb hasznunkra lesz, s mostantól beállíthatjuk, hogy például melyik hónapra vonatkozóan mutassa a képeinket.

wwdc19-830

Megjelent a zenemegosztási funkció, így ismerőseinket ezentúl könnyedén megoszthatjuk kedvenc számainkat, hogy azokat együtt hallgathassuk. Az AirPods kapcsán bejött egy hasznos újdonság. Például ha zenehallgatás közben üzenetet kapunk, s arra válaszolunk, akkor az iOS automatikusan elküldi a válaszunkat a másik fél számára.

Apropó, Siri mostantól sokkal szebben fog beszélni a Neural TTS-nek köszönhetően, így teljesen olyan hatást kelt, mintha egy élő emberrel diskurálnánk.

iPad OS

wwdc19-857

Craig elmondása alapján az utóbbi években egyre többet fejlődött az iPad, így egy különálló rendszert hoztak létre – magyarán mondva egy egyedibb, tabletre szánt iOS-sel álltak elő. Lényegében a multitaskingra gyúrtak rá igazán, illetve a felhasználói felületre. Mostantól egyszerre két egyforma alkalmazást is megnyithatunk, így akár két Word dokumentumot is szerkeszthetünk, ha arra van szükségünk. Jó hír, hogy mostantól egy pendrive-ot, vagy a fényképezőgépünket is simán rácsatlakoztathatunk a tabletre.

Bővült a Safari, s mostantól iPad-en is olyan lesz az internetezés élménye, mint egy asztali gépen. Sok oldalnál eddig nem az asztali nézetet hozta be a Safari, hanem a mobil nézetet, ami kicsit elrontotta a felhasználói élményt. Az App Store-ból most már egyedi betűtípusokat is letölthetünk, ha valakinek ez hiányzott volna. Egy új algoritmus által az Apple Pencil késleltetési ideje 20 ms-ről 9-re csökkent.

macOS 10.15 Catalina

wwdc19-923

Mielőtt bemutatták volna az új asztali operációs rendszert, egy rövid videót követően leleplezték az új, moduláris, sajtreszelős Mac Prót, ami az egyel ezelőtti modell dizájnjára emlékeztet, s egy új monitort. Maga a Mac Pro az Intel Xeon 28 magos processzorával is szerelhető lesz, ami mellé 1,5 TB memóriát pakolhatunk, 6 csatornán, 2933 MHz-el. Két Thunderbolt 3, illetve USB A portot kapott a masina, belül pedig összesen 8 PCIe slotot találhatunk, melyekhez egyszerre két Radeon Pro Vega II GPU-t csatlakoztathatunk. A tápegység miatt sem kell aggódni, ugyanis 1,4 kW-s egységet kapnak a gépek, valamint a könnyed hordozhatóság miatt görgőket egyaránt, hogy a stúdióban könnyedén magunkkal guríthassuk.

Ősszel érkezik az új Mac Pro, s 6 ezer dollártól fog indulni az ára. A kijelző 6K-s lesz, s 5 ezer dollárért kínálják majd az almások.

wwdc19-1029

Az iTunes-ra nagy hangsúlyt fektettek a kaliforniaiak, s mostantól három részre lesz osztható: zene, podcast és TV – ergo a korábbi pletykák alapján nem fog megszűnni az alkalmazás. Bemutatkozott a SideCar funkció, ami által az iPad-ünket egy másodlagos monitornak foghatjuk be. Mellette megérkezik a hangvezérlés, így a Mac-ünket, de még az iOS eszközeinket is a hangunkkal irányíthatjuk – erről majd lesz egy külön videó, melyet hamarosan megosztunk.

Activation Lock – a T2-es biztonsági chipet veszi alapul s a hitelesítői adatainkkal jelentkezhetünk be a rendszerbe. A képernyőidő ide is megérkezik, így mostantól felmérhetjük, hogy mennyit vagyunk a gép előtt, s melyik alkalmazással mennyit töltöttünk el.

wwdc19-1103

RealityKit, ARKit 3 – lényegében egy fejlettebb AR keretrendszer lesz, amivel sokkal jobbá, élethűbbé és egyben interaktívabbá tehetjük a kiterjesztett valóságot. Ennek kapcsán egy kiváló Minecraft demót láthattunk.

Ezen felül pedig számos újdonságot kapott a macOS Catalina, melyről majd később láthatunk úgyis összefoglaló videókat.

Ahogyan lenni szokott, a most bejelentett operációs rendszerek a mai naptól válnak elérhetővé a regisztrált fejlesztők számára, s a végleges verziók megjelenésére ősszel számíthatunk. Ne feledjük, első körben a fejlesztőké a főszerep, így a publikus béta július folyamán érkezik meg számunkra.

Képek: Engadget

Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+4.59999

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 3 db

 1. iRon242 - 2019.06.03. 21:27

  De arról nem volt szó, hogy mi lesz a minimum hardver iOS-hez? Egyedül az emoji/animoji (?) stickers kapcsán említették talán az A9 chipet, mint minimumot, de összességében hallgattak. Ez vajon azt jelenti, hogy amin megy a 12 azon menni fog a 13 is?

  • Ethan Rom - 2019.06.04. 03:59

   Az apple.com-on ott van minden információ az ujdonságokkal kapcsolatban. Többek között az is, hogy melyik új OS-t melyik készülék kapja meg.

 2. Csapazi - 2019.06.03. 22:21

  6s és SE még megkapja.

Szólj hozzá Te is!