Túlságosan szexista és lenéző, a női hangra állított Siri

HusztiD 2019.05.27. 17:55 Egyéb, Kiemelt hírek, Siri 4 hozzászólás 870

Apple-Siri-iPhone

Az UNESDOC egy tartalmas, közel 150 oldalas publikációt adott ki, melyben lényegében azt feszegették, hogy túlságosan szexista és lenéző, ha alapértelmezetten egy női hang kerül beállításra az olyan virtuális asszisztensekhez, mint az Apple Sirije, a Microsoft Cortanája, az Amazon Alexája, vagy a Google Assistant.

A terjedelmes beszámolóból dióhéjban megtudhattuk, hogy ha a nagyvállalatok alapértelmezetten nem férfi, hanem női hangot állítanak be, akkor az túlságosan szexista, valamint egyben lekezelő. Példának felhozták, hogy többen csak szórakozásra használják a virtuális asszisztenseket, így például Sirit is többször ribancozzák le, mint ahogyan kellene. Itt a probléma pedig nem azzal van, hogy egy gépet sértenek meg, hanem azzal, ami mögötte van, hogy a nőket nézik le.

A virtuális asszisztensek az UNESDOC szerint nagyjából úgy vannak beállítva, mint amelyek az emberek kívánságait teljesítik. Ha megkérjük Sirit, akkor felhívja nekünk bármelyik ismerősünket, megkeresi a legközelebbi éttermet, elmondja az aktuális időjárást, vagy éppen bármely egyéb kérdésünkre válaszol, melyet felteszünk neki. Ez pedig elfogadhatatlan a sértett feleknek, ugyanis ezzel lekicsinyítik a női nemet, s az jön le, hogy nekik egy sokkal alávalóbb szerep jut, mint a férfiaknak.

siri

A dokumentum szerint az asszisztensek egyébként egy nagyon erős szociális eszközt képviselnek, s emiatt rossz képet alakít ki a gyermekekben, rossz irányba tereli őket, hiszen rosszul állítják be általuk a nők szerepét. Dióhéjban erről szól a beadvány, de ezek mellett még lehetne további érdekességeket is felvetni.

Mi azt mondjuk, hogy a mai világban mindenki perelhet mindenkit, illetve mindenkit könnyen meg lehet sérteni. Ha alapértelmezetten férfi hang lenne beállítva, akkor arra is lehetne különféle gyenge pontokat találni, ott is ki lehetne facsarni minden cseppjét a témának.

Ti mit gondoltok? Szerintetek valóban szexista és lekezelő, hogy alapértelmezetten női hangok kerülnek beállításra az olyan szoftvereknél, mint a Sirinél?

Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+3.9375

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. Imi - 2019.05.27. 18:12

    Huhú itt nagy a baj a fejekben. :D Férfi hangú GPS-em egyszer volt még nagyon régen, akkor is Fekete Pákó navigált. Siri Susanját és Waze Csilláját senkire és semmire nem cserélném le! :)

  2. Stirlic - 2019.05.27. 20:10

    Kabaré… Mi jön még?… megint átesünk a ló túlsó oldalára…

  3. Homonnai Mihály - 2019.05.28. 07:45

    Sokan unatkoznak, ahogy látom.

  4. iRon242 - 2019.06.02. 10:31

    Persze lehetne azzal indítani az eszközök friss telepítés utáni első testreszabását, hogy megkérdezik, milyen hangon beszéljen az asszisztens, de sajnos már a kérdés feltevés módja sem annyira triviális a mai világban – bárhogy tennék fel a kérdést, valaki meg tudna bántódni (a fejekkel van a baj alapvetően, hogy sokan keresik minden kiejtett szó mögött a nem létező megbántás szándékát, csak hogy figyelmet kaphassanak maguknak).
    Viszont amíg a nők agya sokkal alkalmasabbá teszi őket az asszisztensi munkakör betöltésére a való világban (és ez nem szexizmus, ebben mi férfiak egyszerűen gyengébbek vagyunk), addig semmi furcsa nincs abban, hogy alapértelmezésben női hangja legyen egy virtuális személyi asszisztensnek.

Szólj hozzá Te is!