Ilyen teljesítménynövekedést hozhat az iPhone XI

HusztiD 2019.04.23. 17:55 iPhone, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 1 025

2019_iphone_triple_camera_rendering

A Macworld-től Jason Cross összegezte, hogy milyen teljesítménynövekedést várhatunk az ősszel érkező iPhone XI modelljeitől. A szaki szerint egyértelmű, hogy az Apple immáron a 7nm-es gyártástechnológiára áll át az A13-as chipet illetően, azonban az 5nm-essel még váratnak magukra, ugyanis ezen technológiával csak később, egy-két év múlva készülnek el.

Jason úgy hiszi, hogy az Apple marad a jelenleg jól bevált receptnél, így akárcsak az A12 Bionic chip, úgy az A13 is két darab nagy teljesítményű magot kap, ami mellett négy energiatakarékos lesz megtalálható. Természetesen ez még nincs kőbe vésve, így a szaki megjegyezte, hogy azon sem lenne meglepődve, ha az almások inkább három darab nagy teljesítményű magot alkalmaznának. Akármennyi lesz, egyet biztosra vehetünk, hogy a jobb CPU teljesítmény miatt az almások emelni fognak az órajeleken, de annak mértékéről nem tudni.

Az utóbbi években nagyon stabilak voltak az A szériás chipek, s minden évben viszonylag látványos növekedést hoztak. Az iPhone Xr és Xs modellekben lévő A12-es chip az egyik legjobb a piacon, mely 4 800 és 11 300 pontos teljesítményre képes a Geekbench egy, illetve többmagos tesztjein. Ha folytatódik a tendencia, akkor könnyen lehet, hogy az A13-as proci egymagosan 5 200, míg többmagos teljesítményben 15-16 ezer közötti értéket ér el, amivel újabb hatalmas előnyre tesz majd szert, s immáron egy laptoppal is nyugodtan szembeszállhat.

Az A11-es processzor 600 milliárd/másodperc műveletre képes, amit az A12-es chip 5 billióra emelt. Ha ezen tendencia nem is folytatódik, de Jason szerint elképzelhető, hogy nagyjából háromszor, vagy akár ötször annyi művelet végrehajtására lesz képes az új processzor, mint a jelenleg piacon lévő testvére. Végül, de nem utolsó sorban Jason megjegyezte, hogy a GPU terén szinté látványos teljesítménynövekedés várható, azonban a legfőbb újdonság az lehet, hogy az Apple megteszi az első lépéseit, hogy átálljon az új AV1 videó-kodekre, mely jelenleg eléggé nagy eséllyel lehet a HEVC, AVC és VP9 formátumok utódja.

Ne maradj le az iDoki legújabb akciójáról!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Szőke Bálint - 2019.04.24. 15:15

    Tetszett a cikk, viszont van egy hiba benne, amit legyenek szívesek javítani:
    magyarul 5 billió (ami angolul 5 trillió).
    Ez nagy különbség!

    Köszönettel: Szőke Bálint

    • HusztiD - 2019.04.24. 17:57

      Köszönöm az észrevételt, javítottam! :)

Szólj hozzá Te is!