Monitorozzák a képernyő előtt töltött tevékenységeinket a népszerű alkalmazások

HusztiD 2019.02.07. 17:55 Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 161

screen-shot-2018-07-05-at-10-45-11

A TechCrunch egy nagyon érdekes dologról számolt be, mely alapján az olyan szolgáltatás, mint a Glassbox, kimutatta, hogy bizonyos alkalmazások monitorozzák minden virtuális tevékenységünket. A Glassboxról első körben tudni érdemes, hogy egy olyan keretrendszer, mely mindenféle statisztikát gyűjt a különböző alkalmazásokról, például azt, hogy hány percig használjuk az adott appot.

A Glassboxnak köszönhetően kiderült, hogy jelenleg számos olyan alkalmazás van az App Store-ban, melyek folyamatosan figyelik a felhasználói tevékenységeket. Viszonylag jó hír, hogy ezen alkalmazások inkább Amerika szerte terjedtek el, de azért nekünk, magyaroknak is jó tudni róla, ugyanis akad olyan, melyet néhanapján talán mi is használunk.

No és melyek ezen alkalmazások? Név szerint a Hollister, Air Canada, Expedia és a Hotels.com-ot emelte ki a Glassbox. Talán ez utóbbi ismerős lehet azok számára, kik jó szállásajánlatok után kutatnak egy-egy nyaralásaik alkalmával. A legdurvább pedig az Air Canada, hiszen a beszámoló alapján az applikáció mindent rögzít, kezdve, hogy az appon belül milyen interakciókat végeztünk el, vagy hogy milyen karaktert ütöttünk le a virtuális klaviatúrán.

A problémát súlyosbítja, hogy ezen adatokat nem csak a fejlesztők számára küldik el az alkalmazások, hanem az Air Canada esetében például bizonyos alkalmazottak is hozzáférhetnek a személyes dolgainkhoz. Ez azért baj, mert ezáltal nem csak a személyes adatainkhoz, hanem a bankkártya adataihoz egyaránt hozzáférhetnek. Talán nem hiába volt nem olyan rég támadás a szolgáltatás ellen, ahol 20 ezer felhasználói fiók adataihoz fértek hozzá.

Hogy miképp és hogyan rögzítik ezen adatokat az alkalmazások, az csak egy kérdés. A legfőbb kérdés az, hogy hogyan mentek át az Apple szigorú ellenőrzésein ezen alkalmazások, melyek olyan keretrendszert használnak, amivel ki tudják mindezt játszani?

Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+3.9375

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!