Letartóztatták a Huawei egyik fejesét, de hatalmas bajba kerülhet miatta az Apple

HusztiD 2018.12.12. 17:55 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 520

Huawei-arrest

Meglepően érdekes dolgok történtek az elmúlt napok folyamán, melyek egészen keményen érinthetik a továbbiakban az Apple-t és a többi amerikai nagyvállalatot. December elsején, Kanadában letartóztatták Meng Wanzhou-t, a Huawei pénzügyi vezetőjét, aki nem mellesleg az alapítónak a lánya is egyben. Mindezt az Egyesült Államok utasítására tették.

Elég hosszú a történet, de dióhéjban az Egyesült Államok régóta nyomoz a Huawei után, s már 2016-ban is voltak emiatt érdekes megmozdulások. Az amerikaiak arra hivatkozva adták ki a letartóztatási parancsot, hogy a kínai cég Iránban, Kubában, Szíriában és Szudánban értékesítette termékeit, melyekkel az amerikai embargót sértették meg tudatosan. Lényegében a Huawei készülékeiben számos olyan hardveres és szoftveres amerikai alkatrész/szabadalom található meg, melynek kapcsán szerződés foglalja magában, hogy mely országokban engedélyezik ezen termékek árusítását és hol tiltják.

Az USA hivatalosan ad el komponenseket különféle partnerek részére, mint akár a Huawei, de ott szerződésben garanciát kell vállalniuk, hogy azokat nem forgalmazzák az embargós régiókban, országokban. Nos, pont ezt az embargót sértette meg a Huawei, s ennek részese volt főszereplőnk, Meng, ki tudatosan kötött üzleteket az említett országokkal, ahol egyébként nem lett volna szabad. Dióhéjban ezért emeltek vádat ellene, s ezért vonják jogi felelősségre. Menget egyelőre Kanadában tartják őrizetben, még nem adták át Amerika számára.

iphonexsdesign-1

No és hogy jön ide az Apple? Úgy, hogy az USA tiltólistára helyezheti bizonyos időre a Huaweit, ami annyit jelent, hogy hivatalosan nem lesz kapható az amerikai piacon. Ha ez megtörténik, akkor elszabadul a káosz. Egyebek mellett Kínának már így sem tetszik a mostani eset, hiszen versenyellenesnek találják az alábbi esetet, ugyanis szerintük így próbálják meg a kínai nagyvállalatok eladásait visszaszorítani az USA-ban. A jelenlegi pletykák szerint már tervezik, hogy mivel vághatnak vissza, s szoríthatják vissza az amerikai nagyvállalatokat az ázsiai piacon. Természetesen mondanunk sem kell, hogy ez mekkora érvágás lenne az Apple-nek, hiszen több milliós iPhone eladástól esne el.

Hab a tortán, hogy az eset után a Huawei egyik fő partnere, kik LCD gyártással foglalkoznak, a Menpad megtiltotta dolgozói számára, hogy iPhone-t vásároljanak. Ha valakit elkapnak azon, hogy almás mobilt használ akár a munkahelyén, akár szabadidejében, azt annyira büntetik meg, mint amennyibe az adott modell kerül. Egyszerűen ez a szankció már vicc kategóriába sorolható.

Mindezek tudatában várjuk, hogy miként alakulnak a dolgok az elkövetkezendő hetek folyamán. Ha minden balul sül el, akkor lesznek itt még nagy viaskodások, melyek nem feltétlenül lesznek kedvezőek az Apple részére. Illetve ne feledjük el a reggeli hírünket sem, mely szerint már így is keményen megbüntették a Qualcomm miatt Kínában az Apple-t.

Figyelem! Kihagyhatatlan akcióval vár rád az iDoki! Ne maradj le róla, hisz ettől neked is leesik az állad!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Sinka Lajos - 2018.12.12. 22:44

    “December elsején, Kanadában letartóztatták Meng Wanzhou-t, a Huawei pénzügyi vezetőjét, aki nem mellesleg az alapítónak a lánya is egyben. Mindezt az Egyesült Államok utasítására tették.”
    Itt valami felreforditas van, vagy valami elfogadhatatlan szoare!

Szólj hozzá Te is!