Okok, hogy miért csökkennek hetek óta az Apple-részvények

HusztiD 2018.12.05. 17:55 Apple, Kiemelt hírek 0 db 232

apple-stock

Hogyan lehet, hogy az Apple bő 6 hét leforgása alatt többet vesztett értékéből, mint amennyit az első 25 éves fennállása alatt elért? Az utóbbi hetekben szinte másról sem olvashatunk, csak arról, hogy folyamatosan csökken az AAPL, s egyelőre nem tudni, hogy hol lesz a telítődési pont. Most viszont összeszedtük a kérdésekre a választ, hogy voltaképp miért csökken folyamatosan a vállalat értéke.

Lassulnak az iPhone eladások

Nincs mese, az Apple az elmúlt évek folyamán sorra döntötte meg saját rekordjait, s egyszerűen egy olyan csúcsot értek el, ahol úgymond kidurrant az a bizonyos lufi. Egy vállalatnak az a jó, ha negyedéves, illetve éves szinten vizsgálva mindig jobb és jobb eladásokat és bevételeket produkál. A kaliforniaiak egy olyan csúcsot értek el, melyet már nem tudnak megfejelni, így természetesen a befektetők is rossz néven veszik, ha nem tudják azon tendenciát produkálni az almások.

Az iPhone eladások terén a másik fontos tényező, hogy a legutóbbi pénzügyi konferencián Tim Cook és csapata bejelentette, hogy immáron nem fogják megosztani, miből, hány milliót adnak el. Ezentúl nem tudjuk, hogy negyedéves szinten hány millió iPhone, iPad, vagy Mac talált gazdára, csupán annyit árulnak el, hogy mekkora volt a bevételük és profitjuk.

607490-2018-iphone-xr-iphone-xs-iphone-xs-max

Drágák az iPhone-ok?

Az Apple sosem arról volt híres, hogy olcsón adta volna termékeit, s így volt ez az iPhone-ok kapcsán is. Ha visszatekintünk az utóbbi évekre, akkor láthatjuk, hogy az átlagos eladási árat szépen feltornászta az Apple. A legelső iPhone-t 499 dollárért árulták, ami ma 608 dollárra jönne ki, ha figyelembe vennénk az infláció mértékét. Erre mi van? Az iPhone Xr 749 dollártól kezdődik, míg a legnagyobb tárhellyel rendelkező iPhone Xs-t 1 499 dollárért hozhatjuk ki Amerikában.

Érthető, hogy miért emeli árait az Apple, de egyszerűen ezekkel a számokkal már túllőttek az ésszerűség határán. Piacon mára megannyi olcsóbb alternatíva létezik, mely hasonló szolgáltatásokat kínál, mint az Apple telefonja. A felhasználóknál pedig ez egy nagyon fontos tényező.

iphone2018-3060

Az Apple-t csak a pénz érdekli

Mint minden nagyvállalatnál, úgy az almásoknál is az a cél, hogy minél nyereségesebbek legyenek. Ez egy darabig nagyon jó dolog tud lenni, azonban nem szabad átesni a ló túloldalára. A kaliforniaiak az utóbbi időben ugyan mutattak be érdekes újdonságokat, illetve az új iPhone modellekben lévő A12-es chipek is alaposan kitesznek magukért, de milyen áron?

Az Apple nem nézi, hogy mire van szükségük a felhasználóknak, sem azt, hogy mit óhajtanak. Az újabb MacBook modelleknél már csak az USB C csatit kaptuk meg, viszont az iOS termékek közül egyedül csak az új iPad Prók kapták meg ezen csatit. Az iPhone-hoz járó kábel is a régi, arról pedig ne beszéljük, hogy gyors töltésre képes adaptert sem mellékelnek telefonjaik mellé.

Kisebb dolgok ezek, de sok kicsi, sokra megy, s képes betenni azt a bizonyos kaput.

apple-money-aktie-640x360

Problémák Kínában

Évek óta próbálják meghódítani a kínai piacot az almások, de nem igazán megy számukra. Nem produkálnak olyan rossz eladásokat, de az ázsiai felhasználók számára ott vannak az olyan helyi márkák, mint a Huawei, Xiaomi, Oppo vagy a Vivo, mely egy sokkal olcsóbb alternatívát kínál számukra.

Kínára szokták mondani az Apple kapcsán, hogy egy hatalmas, kiaknázatlan terület, s ez így is van. Hogy a jövőben milyen lépéseik lesznek az almásoknak, amivel még inkább harcba tudnak szállni a helyi konkurenseikkel, arról nem tudni, de egy biztos, hogy egy újabb tervre lesz szükségük.

iPhone-in-China

És a jó hírek?

Természetesen nehéz megjósolni, hogy mit hoz az Apple. Az AAPL értéke ősszel tetőzött, mikor 232,07 dollárt ért egy részvény, mára 170 dollár körül mozog, ami hatalmas visszaesésnek tudható be. Na és? Minden vállalatnál vannak hullámvölgyek, a kérdés csak az, hogy meddig tart. Tény, hogy most nagyon mélyre süllyedtek az almások, de pár elemző szerint ha hosszabb távon gondolkodunk, akkor talán most lehet a legjobb alkalom, hogy valaki AAPL-be fektessen.

Ti mit gondoltok a témáról? Szerintetek milyen irányba megy a mérleg a következő hetek, hónapok folyamán?

Figyelem! Kihagyhatatlan akcióval vár rád az iDoki! Ne maradj le róla, hisz ettől neked is leesik az állad!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!