29 millió Facebook felhasználó adataihoz fértek hozzá illetéktelen hackerek

HusztiD 2018.10.15. 09:55 Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 359

facebooksecurity-800x499

A Facebook két héttel ezelőtt jelentette be, hogy illetéktelen hackerek több millió felhasználói fiók adataihoz fértek hozzá. Mint kiderült, a közösségi oldalnak volt egy aprócska bejárata, mely által a támadók könnyedén hozzáfértek bizonyos adatokhoz. Most, két héttel az eset után, a Facebook megosztotta, hogy pontosan milyen információkhoz sikerült hozzájutniuk a támadóknak.

A biztonsági rés az úgynevezett “View As”, avagy megtekintés mint opcióval volt előcsalható. Maga a funkció eddig úgy működött, hogy bármikor megnézhettük, hogy hogyan fest a közösségi profilunk a barátaink, illetve idegenek körében. Egy nagyon hasznos lehetőség volt, amivel könnyedén eligazodhattunk azon, hogy ki számára, milyen kontenteket teszünk elérhetővé.

A hivatalos információk alapján a hackerek több, mint 400 ezer embernél fértek hozzá az idővonali bejegyzésekhez, ismerősök listájához, csoportokhoz, illetve a Messenger beszélgetésekhez. További rossz hír, hogy aki egy oldal adminjaként üzemel, azon belül is hozzájutottak az adott oldal beszélgetéseihez.

Újabb 15 millió felhasználónál olyan alapvető adatokat szereztek meg az illetéktelenek, mint a nevek, kontaktok, telefonszámok és email címek. Sajnos itt még nem áll meg a történet, ugyanis újabb 14 millió felhasználónál ugyanez elmondható, csupán ott még a felhasználói névhez, a nemhez, a lokációkhoz, családi állapothoz, városokhoz, születésnapokhoz és egyéb személyes adatokhoz hozzáfértek. Ez utóbbiaknál például a legutolsó 10 becsekkolás is elérhető, valamint az, hogy az adott felhasználók milyen oldalakat követnek.

A viszonylag jó hír az, hogy a Facebook Help Center berkein belül bárki leellenőrizheti, hogy őt érintette-e a támadás. A jelenlegi ígéretek alapján, az elkövetkezendő napok folyamán a Facebook minden olyan felhasználót értesíteni fog egy egyedi üzenetben, kik érintettek voltak az adathalászatban. Elviekben ők pontosabb kimutatást kapnak arról, hogy milyen adatokhoz férhettek hozzá a hackerek.

Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+3.9375

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!