Az orvosok félnek a legjobban az Apple Watch 4-től

HusztiD 2018.09.25. 17:55 Apple Watch, Kiemelt hírek 7 db 1,795

aw4

Talán a negyedik generációs Apple Watch-csal robbantott a legnagyobbat az Apple, mikor a két héttel ezelőtt megrendezett médiaeseményen bemutatták. Mint ekkor kiderült, az új óra az elődjéhez képest nem csak, hogy sokkal gyorsabb lesz, illetve nagyobb kijelzőt kap egyben, de alkalmas lesz az EKG mérésre.

Azóta teltek a napok, s mint kiderült, az FDA az utolsó pillanatban hagyta jóvá az Apple Watch EKG funkcióját. Időközben arra szintén fény derült, hogy ugyan egy nagyon hasznos és jó funkcióról beszélünk, de az óra 90 százalékos mérésre képes. Természetesen ez egészen jó aránynak nevezhető, de messze áll még a hibátlan működéstől, amitől az orvosok is félnek.

Igazából több orvos fejtette ki véleményét az elmúlt két hét folyamán. Voltak, kik számára kifejezetten tetszett az új okosóra, azonban akadnak olyanok, kik erősen aggódnak. Miért? Lényegében azért, mert az Apple Watch nem egy orvosi eszköz, s emiatt sok téves megkeresést fog generálni, hiszen az esetek 10 százalékában pontatlanul fog mérni.

Apple-Watch-Series4_ECG-SinusRhythm_09122018

Ha nagyon példázni szeretnénk, akkor egymillió emberből 100 ezer olyan lesz, kiknél a készülék tévesen állapítja meg az úgynevezett pitvar fibrillációt. Ha ezt az orvosok szemszögéből nézzük, akkor ez 100 ezer olyan felkeresést jelenhet, ahol teljesen valótlan problémával fognak orvoshoz menni – legalábbis ettől tartanak sokan. Az Apple nyilván nem egy, hanem több millió Apple Watch 4-et fog eladni, így ezen potenciális, “fölösleges” megkeresések száma csak nőni fog.

Mi viszont az ellenkező oldalon azt mondjuk, hogy nagyon is hasznos az óra új funkciója. Sajnos az EKG mérés egyelőre csak az amerikai felhasználók részére lesz elérhető, de gondoljunk bele, hogy mekkora lehetőség rejlik benne. Szív problémákkal küzdünk, amiről mi nem tudunk, az óra viszont jelezni fog, ha valami szokatlant észlel. Ha én, mint felhasználó odafigyelek az egészségemre, akkor a problémák megelőzése érdekében időben orvoshoz fogok fordulni. És most talán nem az számít, hogy 90 százalékos pontossággal mér-e az óra vagy sem, az orvosi vizsgálatok úgyis alaposabbak lesznek – illetve 90 százalék az még mindig egy nagyon jó aránynak nevezhető. Akkor lenne nagyobb probléma, ha az a pontosság nem 90, hanem 50 százalék környékén mozogna.

Igaz, hogy a téves felkeresésektől félnek az orvosok, de ebben azért egyetérthetünk mindannyian, hogy ha egészségről van szó, akkor jobb mihamarabb megelőzni a bajt, s egy komplett kivizsgálást kezdeményezni.

Figyelem! Kilencedik születésnapját ünnepli az iDoki, ne maradj le a kihagyhatatlan születésnapi akcióikról!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 7 db

 1. Fodor21 - 2018.09.25. 18:41

  Sziasztok! Nekem valami kimaradt… Hogyhogy csak az amerikai felhasználóknál működik az EKG funkció?

 2. Templomos - 2018.09.25. 20:12

  Az FDA-nai megfelelő európai szervezet nem hitelesítette a funkciót.

 3. Jans - 2018.09.25. 20:50

  Ezt én sem értem! Akkor az idehaza vásárolt órák nem indítják el az EKG mérést? Ez értelmetlennek hangzik.

 4. Lieutenant - 2018.09.25. 21:00

  Pedig így van. Nem lesz elérhető az USA-n kívül ez a built-in app.

 5. Fodor21 - 2018.09.26. 09:49

  Mekkora új funkció (is lehetne, ha lenne)… apple pay, ekg, etc…. az új számlap miatt vegyünk órát mi magyarok?

 6. janika61 - 2018.09.26. 13:46

  Így van ezért várok én is a következöre,németbe sem müködik,itt sincs hitelesítve.

 7. Heno - 2018.10.21. 16:59

  Angliàban àllítòlag müxik !

Szólj hozzá Te is!