Így csalnak a Huawei okostelefonjai a benchmark teszteken

HusztiD 2018.09.11. 17:25 Egyéb, Kiemelt hírek 2 db 760

huawei_p20_pro_2

Egy nagyon érdekes összefoglalóval állt elő az Anandtech csapata, mely szerint a Huawei tudatosan csalt a benchmark tesztek alatt, hogy jobb eredményeket érjenek el. Mint tudjuk, mikor kijön egy-egy új okostelefon, akkor a tech szakik elsőnek különböző benchmarkoknak vetik alá, hiszen voltaképp azok pontszámaiból derül ki, hogy milyen teljesítményre képesek az adott modellek.

Az UL Benchmarks több Huawei készüléket törölt adatbázisából, mivel csalásra utaló bizonyítékot találtak tesztjeik során. No és hogyan csalt a kínai gyártó? Amikor a telefonokon valamilyen ismertebb benchmark programot futtattak, akkor a készülékeik egyszerűen túlpörgették magukat. Magyarán mondva a telefonban lévő chipeket maximum órajelen járatták, úgy, hogy közben a rendszer figyelmen kívül hagyta az amúgy optimalizált fogyasztást és hőmérsékletet.

Mint tudjuk, a tech világában mindent túl lehet húzni, s a gyártók azért korlátozzák chipjeiket, hogy azok megfelelő körülmények között gondtalanul működjenek. A Huaweinél úgy derült fény a turpisságra, hogy az UL Benchmarks csapata lényegében álcázott teszteknek vetette alá. Ez annyit tesz, hogy amikor például egy 3DMarkot lefuttattak, akkor a rendszer azt felismerte és túlpörgette magát. Azonban mikor ugyanezt a programot futtatták le, csak éppen álcázták, akkor sokkal másabb eredményeket produkált.

3dmark

Az alábbi képen szemmel láthatóak a különbségek. Feketével lettek jelölve az úgynevezett publikus alkalmazás méréseinek pontszáma, míg narancssárgával a privát, vagyis az álcázott programé. A mérési eredmények eléggé feltűnőek, s elmondhatjuk, hogy 30-50 százalékos különbségek mutatkoznak ugyanazon program és tesztek lefuttatásával.

Természetesen a hír hamar eljutott a kínai gyártóhoz, s ennek hatására egy magyarázó-közleményt adtak ki. A Huawei szerint nem csaltak, csupán a telefonjaik egy olyan fejlett technológiát alkalmaznak (mesterséges intelligencia), amely képes a megfelelő teljesítményoptimalizációra.

Ti mit gondoltok az esetről? Az a baj, hogy a Huaweinek nem ez az első kínos esete, ahol beégett, ugyanis korábban például azért is lebuktak, mikor egyik telefonjukat olyan képekkel reklámoztak, melyeket nem azzal, hanem egyenesen egy DSLR fényképezővel lőttek.

Figyelem! Kilencedik születésnapját ünnepli az iDoki, ne maradj le a kihagyhatatlan születésnapi akcióikról!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 2 db

  1. Tóni - 2018.09.11. 18:17

    Baromság!

    • iPeter - 2018.09.11. 18:40

      Igazság! (hiába fáj neked, sajnállak Antal, a TrabAntal).

Szólj hozzá Te is!