Vezetés közben kevésbé figyelemelterelő a CarPlay, mint a hagyományos vezetést segítő rendszerek

HusztiD 2018.07.24. 13:55 Apple, iOS 0 db 358

7418434F-EE43-4276-A90A-F4B7E9D51249-780x410

Manapság az új autók zöme különféle vezetést segítő rendszerrel vannak felszerelve, ahol immáron nem csak a navigáció játszik fontos szerepet, hanem a különféle extra funkciók, mint a hívások kezdeményezése, üzenetek írása, vagy éppen a legalapvetőbb, a zenelejátszás. Anno az Apple négy évvel ezelőtt mutatta be az iOS in the Car funkciót, melyet később CarPlay-re neveztek át, s pont ezen funkciókat igyekezett egy kalap alá szedni.

Mint tudjuk, a CarPlay által úgymond kibővíthetjük az autónk funkcionalitását, vagy fogalmazhatnánk inkább úgy, hogy korlátozottan hozza el az iOS érzést az járgányunkba. Az AAA által készült egy új felmérés, melyben rámutattak, hogy az Apple CarPlay és a Google Android Auto érte el a legnagyobb sikereket. A két óriás szoftvere az alapértelmezett rendszerekhez képest egyébként nem csak kevésbé vonja el a vezetők figyelmét az útról, de általuk nagyobb a sofőrök mentális jelenléte.

Szakemberek szerint ez a két rendszer a legmegbízhatóbb a piacon lévő autógyártók saját alternatíváihoz hasonlítva, ugyanis ezen szoftverek veszik el legkevésbé a sofőr figyelmét vezetés közben. Az AAA hozzáértői arra szintén rátapintottak, hogy a CarPlay valamivel biztonságosabb, mint az Android Auto, ugyanis kevésbé figyelemelterelő szöveges üzenetek diktálásakor.

Nálatok mi a helyzet? Ti használtok valamilyen rendszert? Ha igen, akkor mit és miért pont azt?

Figyelem! Hasznos iPhone és Mac kiegészítőt keresel? Segítünk! Véletlenül betört a kijelződ? Ne csüggedj, ugyanis kihagyhatatlan kijelzőcsere akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!