Tesztek alapján közel tízszer gyorsabb SSD-vel rendelkezik a 2018-as MBP, mint vetélytársai

HusztiD 2018.07.16. 09:55 Apple, Kiemelt hírek, Mac 0 db 1 145

macos-mojave-macbook-pro

Majdhogynem minden alkalommal elmondhatjuk, mikor az Apple frissíti a MacBook vonalát, hogy van valamilyen szegmens, amiben igencsak kimagaslóan teljesítenek. A napokban frissített MacBook Pro termékcsaládról tesztet készített a jól ismert Laptop Mag, akik egy 13 colos modellhez jutottak hozzá, mely egy 4 magos, 2,7 GHz-es, 8. generációs Core i7 processzorral van felszerelve, ami mellett 16 GB RAM-ot, egy Intel Iris Plus 655-öt és 512 GB SSD-t találhatunk meg.

A csapat alaposan górcső alá vette a masinát, s elsőnek arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyorsulást hozott SSD téren a 2018-as laptop. Kapaszkodjatok meg, hiszen eléggé rázós számok érkeznek. A BlackMagick Disk tesztje alapján kiderült, hogy az új MacBook Pro 2 519 MB/s másolásra képes, amivel az Apple alaposan otthagyja a mezőnyt. Ha a második helyezettet, a Dell XPS 13-at nézzük, akkor annak a sebessége csupán 399,4 MB/s, míg a többi résztvevőnek ennél kisebb. Ha az átlagot nézzük, akkor ott majdhogynem elmondhatjuk, hogy az Apple tízszer gyorsabb, mint kategóriáján belül az átlag.

macbookprossdtest

A teszt alatt egyébként nagyot néztek a szakik, ugyanis egy 4,9 GB-os fájlt mindösszesen két másodperc alatt másolt át az Apple laptopja. Természetesen felhozódott az Apple új APFS rendszere, amit pont arra találtak ki, hogy felgyorsítsák vele az adatátvitelt. Úgy tűnik, hogy lényegében ennek is köszönhető, hogy ilyen kimagaslóan szerepeltek a többi konkurenshez képest.

A második diagramon a Geekbench 4 tesztjeit láthatjuk, azon belül azt, hogy többmagos teljesítményben hogyan teljesítettek az alábbi masinák. Itt szintén elmondhatjuk, hogy kimagaslóan szerepelt a 13 colos MacBook Pro, ugyanis 18 055 pontot ért el, amit szintén a Dell XPS 13 követ a második helyen, de ezen masina csak 14 180 pontot muzsikált. A Laptop Mag szerint ezzel a teljesítménnyel az almások új üdvöskéje az összes 2017-es MBP modellt maga mögé utasítja.

macbookprogeekbenchperformance-800x516

Az új MacBook Prónak közel 17 percre volt szüksége, hogy egy 4K-s videót 1080p-be konvertáljon a Handbrake által. Ha mindezt az egy évvel korábbi 13 colos MBP-re vetítjük le, akkor annál két és fél perccel tartott mindez tovább, ami szintén nem elhanyagolandó tényező. A Dell XPS itt viszont 16 perc alatt végzett.

Végül a grafikai teljesítményre is kíváncsiak voltak a szakemberek, s ez az egyetlen olyan szegmens, ahol csúnyán elvérzett az Apple. Nyilván tudjuk, hogy az almások gépei sosem a GPU teljesítményről voltak híresek, főleg nem akkor, ha a masinákban egy Intel féle GPU találhat meg. Az Intel Iris Plus Graphics 655 128 MB DRAM-mal van felszerelve, s képtelen volt 38,8 fps-nél többet alakítani a Dirt 3 alatt. Itt a legjobban a Huawei MateBook X Pro szerepelt, ami 117 fps-t ért el, de nem maradt sokkal alul az Asus ZenBook 13 sem, ami 114 fps-t produkált.

macbookprographicsperformance

Összegzésképp mit lehetne mondani? Látszik, hogy az Apple komoly erőfeszítéseket tesz, hogy minden évben kimagasló teljesítményeket érjen el a mezőnyben. A CPU és az SSD tesztek igazolják, hogy folyamatos gyorsulásokat tapasztalhatunk a riválisokhoz képest, de akár még házon belül is. Mint mindig, ezúttal szintén a grafikai teljesítmény szab határt a masinának, hiszen az Intel vezérlői még mindig nem nőttek fel a feladatra, hogy komolyabban labdába rúghassanak. Természetesen a 15 colos modellekén elérhetőek a Radeon Pro 555X és 560X grafikus kártyák, de ezek már egy sokkal magasabb árszabást képviselnek. Itt nyilván másabbak lennének a GPU adatok, de ez már egy másik téma lesz.

Ti mit gondoltok az alábbi számok alapján az új MacBook Próról?

Figyelem! Hasznos iPhone és Mac kiegészítőt keresel? Segítünk! Véletlenül betört a kijelződ? Ne csüggedj, ugyanis kihagyhatatlan kijelzőcsere akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!