Hiába az új biztonsági funkció, újabb súlyos kiskaput találtak az iOS 11.4.1-ben

HusztiD 2018.07.13. 17:25 iOS, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 429

Lightning-iPhone-7

Alig, hogy az Apple kiadta az iOS 11.4.1-es frissítését, biztonsági szakértők egy olyan kiskaput találtak, amely által a jártasabb szakemberek könnyedén hozzáférhetnek az iPhone-on, vagy iPad-en tárolt adatokhoz. Avagy mondhatjuk azt is, hogy a hatósági szervek, illetve a hackerek örülni fognak a legújabb kiskapunak.

Az Apple az iOS 11.4.1-ben vezette be az úgynevezett USB Restricted Mode-ot, vagyis a korlátozott USB módot (hivatalosan az USB-kiegészítők funkciót), melynek lényege, hogy az iPhone és iPad modelljeink elviekben immúnisak az USB csatlakozású adatátvitelre. Lényegében mondhatjuk, hogy a jelkódos védelmet nagyobb kihívás általa feltörni. Az iOS 11.4.1 és az ősszel érkező iOS 12-nél az új mód megakadályozza, hogy bárki is hozzáférjen egy USB kábel által a készüléken tárolt adatokhoz abban az esetben, ha több, mint egy órája nem oldotta fel telefonját. Ilyenkor kizárólag csak a telefon töltésére szolgál a Lightning csati, adatforgalom nem bonyolítható le általa.

Egészen jól hangzik, s nagyon hasznos funkció ez, amit az Apple bemutatott, azonban egyelőre mégis megbukni látszik. Az ElcomSoft csapata egy olyan kiskaput fedezett fel, amivel könnyen megkerülhető mindez. A szakértők elárulták, hogy maga az iOS reseteli a korlátozott USB módot abban az esetben, ha egy olyan nem hiteles USB kiegészítőt csatlakoztatunk a készülékhez, melyet korábban még nem tettünk meg.

8-passcode-tips-for-keeping-hackers-law-enforcement-out-of-your-iphone-for-good-990x464

Ez a gyakorlatban annyit jelent, ha a telefonunkhoz valaki egy órán belül csatlakoztat egy ilyen USB-s kiegészítőt, akkor azzal meg tudja akadályozni a korlátozott USB mód egyórás limitjét. Ergo ezzel a lépéssel megkerülik az Apple módját, így ha valamilyen illetéktelen személyhez kerülne a készülékünk, akkor ezzel a kis csellel könnyen átejthetné a készüléket, így a hozzáértők az eszközeik által feltörhetnék a telefonunkat.

Maga a korlátozott USB módnak az elképzelése tényleg jó és nagyon hasznos, de egyelőre megbukni látszik az Apple terve. Egyelőre nincs hír arról, hogy mikor javítják eme hiányosságot, de kis szerencsével hamarosan kapunk egy új frissítést, ahol orvosolják eme apró, de mégis súlyos biztonsági hibát.

Figyelem! Hasznos iPhone és Mac kiegészítőt keresel? Segítünk! Véletlenül betört a kijelződ? Ne csüggedj, ugyanis kihagyhatatlan kijelzőcsere akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!