Új szabadalom alapján mindenkit lehallgathatna a Facebook

HusztiD 2018.07.03. 17:55 Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 290

mark-zuckerberg-tape-facebook-instagram-1-1592x796

Sokunk számára nem idegen az a feltételezés, hogy a Facebook folyamatosan figyel minket. Elég csak egy webáruházon megnéznünk bármilyen terméket, onnantól kezdve folyamatosan hirdetéseket kapunk róla. Ez természetesen a süteményeknek köszönhető, hiszen ezt használja ki a közösségi oldal, de egy új szabadalom alapján most ennél sokkal tovább mennek.

A Mashable beszámolója szerint van miért félnünk, ugyanis egy olyan, a Facebook általi szabadalomra bukkantak rá a napok folyamán, melyet lényegében bármikor használhatnak. Az egész lényege, hogy a Facebook távolról vezérelhetné az adott készülékünk mikrofon portját. Az egész azzal van lefedve, hogy amikor a televízióban valamilyen reklám menne, akkor ezzel a lépéssel figyelné a közösségi alkalmazás a mi reakciónkat, hogy később célirányosabb hirdetéseket kapjunk olyan termékekről, melyeket jobban kedvelünk – mondjuk elég érdekesen hangzik, hogy pont a mikrofon által felvett hangok alapján állapítanának meg ilyen tényeket.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezzel az új eljárással monitorozná azt a Facebook, hogy hogyan viszonyulunk egy adott reklámhoz/termékhez, így a jövőben úgymond személyre szabottabb hirdetéseket kapnánk a közösségi oldalon. Hogyan tudná a telefonunk, hogy mikor kell bekapcsolnia a mikrofont? Bizonyos reklámoknál észlelhető lenne egy magas hangfrekvencia, melyet mi emberek ugyan nem hallunk, de ennek jelzésére a telefonunk automatikusan bekapcsolná a mikrofont.

Természetesen több biztonsági kérdést is magában rejt a dolog. Ki az, aki ehhez hozzájárulna? Esetleg lesz erről tudomásuk a felhasználóknak, hogy bármikor lehallgathatóak? Ugyanakkor ne feledjük az EU által bevezetett GDPR adatvédelmi szabályozást, mely alaposan megfogja az ilyen és ehhez hasonló eseteket.

Szerintetek mi lesz a vége? Természetesen ez még egy szabadalom, így akár hosszas évekbe telhet, mire valójában bevezetnek egy ehhez hasonló eljárást.

Figyelem! Hasznos iPhone és Mac kiegészítőt keresel? Segítünk! Véletlenül betört a kijelződ? Ne csüggedj, ugyanis kihagyhatatlan kijelzőcsere akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!