Az Apple bemutatta az iOS 12-t

HusztiD 2018.06.04. 20:04 Apple, iOS, Kiemelt hírek 5 db 2,459

wwdc18-429

Végre eljött a várva várt nap, megrendezésre került a WWDC ’18 konferencia. Az előadást szokás szerint Tim Cook nyitotta meg, s elmondása alapján a rendezvényen összesen 77 országból érkeztek az emberek, s immáron 20 millió Apple fejlesztő van. A következő hónapban lesz 10 éves az App Store, amely a világ legnagyobb digitális áruháza. Nem hiába, hiszen heti szinten 500 millió látogatója van. A fejlesztők ezen 10 év alatt összesen több, mint (kapaszkodjatok meg) 100 billió dollár bevételre tettek szert.

Természetesen szó esett az Apple saját programozási nyelvéről a Swift-ről, amely hihetetlenül gyorsan terjed. Természetesen a gyerekek számára is nyitottak, s hamarosan felnő az a generáció, kik ez által alkotják meg nagyszerűbbnél nagyszerűbb alkalmazásaikat.

Teljesítmény

Craig Ferderighi elfoglalta a színpadot, majd mesélt az iOS 12-ről. Először is beszélt a korábbi iOS erősségekről, majd kiderült, hogy az iOS 11 jelenleg az iOS készülékek 86 százalékán található meg, s 95 százalékos felhasználói elégedettséggel bírnak. Az iOS 12 ugyanazokon az eszközökön lesz elérhető, mint az iOS 11, tehát a 2013. folyamán megjelent iPhone 5s és az iPad-ek egyaránt érintettek. Egészen gyors lesz az új szoftver, ugyanis az alkalmazásokat 40 százalékkal indítja el gyorsabban, míg a kamera 70 százalékkal lövi gyorsabban a képeket. Úgy tűnik, hogy tényleg a stabilitásra mentek rá az új rendszernél.

Kiterjesztett valóság

Új fájlformátum: USDZ. Lényegében ezzel oszthatjuk meg a kiterjesztett valóságot több készülék között – pont úgy, ahogyan arról a napokban szóltak a hírek. Craig elmondta, hogy számos együttműködésük lesz olyan ismert vállalatokkal, mint a Pixar vagy az Adobe. Utóbbinak a vezetője, Abhay Parasnis mesélt kicsit a kiterjesztett valóságról és a felhőről, de demót nem kaptunk.

wwdc18-449

Lesz egy új alkalmazás, Measure néven. Ahogyan a neve elárulja, arra szolgál majd, hogy megmérjünk tárgyakat a kiterjesztett valóság által. Ergo, ha gyorsan mérnünk kell, akkor nem kell centiméter szalagot hordoznunk magunknál. Amint lesz róla videó, közzétesszük, de eddig nagyon ígéretesnek néz ki.  Ha képet mutatunk neki, akkor a kamera automatikusan felméri a méreteit.

wwdc18-460

A multi-user funkciónak köszönhetően egyszerre akár ketten is játszhatunk. Erről is volt egy remek demó, amint elérhető lesz róla a videó, megosztjuk. Innentől kezdve pedig nagyon hasznos és egyben érdekes alkalmazásokat készíthetnek a fejlesztők.

Fotók

Frissül a keresési funkció. Lényegében sokkal jobb, pontosabb lesz a keresőeszköz. Gépelés közben ajánlatokat adna, akár tárgyakról, helyekről vagy tevékenységekről. Lesz egy új ‘For You’ menüpont. Lényegében kiemelne bizonyos dolgokat. Például ez és ez történt egy éve, ezeket a képeket készítetted. Mondhatjuk azt, hogy személyesebb lesz a Fotók alkalmazás.Természetesen barátainkkal is könnyen megoszthatunk bizonyos képeket a menüponton belül.

Siri

Craig elmondása szerint a legnépszerűbb személyi asszisztens, hiszen havi szinten 10 billió megkeresése van összesen. Bemutatkozott a ‘Shortcuts’ funkció Sirinél. Lényegében mondhatunk részére néhány dolgot, majd ő felhozza a javaslatokat rá. Például ha játékidőt mondunk, akkor tudni fogja mire gondolunk. Ugyanez elmondható, ha edzeni megyünk, hiszen Siri tudni fogja a szokásainkat, s hogy mire van szükségünk.

wwdc18-487

Lesz Shortcuts alkalmazás, amivel saját magunk válogathatjuk meg, hogy miket hozzon ki bizonyos parancsokra Siri. Mondjuk egy hosszú nap után szóba elegyedünk vele, s minden számunkra fontos információt elmond az időjárástól kezdve az aktuális hírekig, amelyeket nyomon követünk. Munkából hazafele tartva lejátssza kedvenc zenéinket, közben pedig az Apple Maps-on is beadja a navigációz. Hasznos segédünk lehet a jövőben az új funkció. Természetesen HomePod-ról és Apple Watch-ról egyaránt elérhető lesz.

Apple News, Stocks, Hangjegyzetek, Apple Books

Régóta az iOS-en jelen lévő alkalmazások. Igazából kisebb funkciókkal és új dizájnnal bővítették ki őket. Több alkalmazás iPad támogatottságot kapott, s amit még fontos megemlíteni, hogy az iBooks mostantól Apple Books-ként üzemel tovább.

Új ne zavarjanak funkciók

Jó hír, hogy új funkciókkal bővült az iOS 12. Ezentúl például beállíthatjuk, az esti ne zavarjanak funkciót estére, így iPhone X esetében nem a fényes kijelző fog világítani, hanem egy úgymond sötét módos értesítés. Ezzel a funkcióval nem kelti fel annyira a figyelmünket a telefon éjszaka közepén, hogy mondjuk felkeljünk az ágyból és megnézzük az értesítést.

wwdc18-511

Másik nagyon jó hír, hogy mostantól csoportosítva lesznek az értesítéseink. Ez is egy olyan funkció, melyre immáron évek óta várnak az iOS felhasználók. Több csoportosítás lesz, s bármikor lenyithatjuk őket, hogy bővebben szemügyre vegyük az adott értesítéseket.

wwdc18-513

Lesz egy olyan új funkció, melynek köszönhetően megnézhetjük a heti aktivitásunkat. Például mire használjuk leginkább a telefonunkat, milyen alkalmazásokat futtatunk, hogy óránként mely alkalmazásokat hányszor nyitjuk meg, vagy mennyi értesítést küldenek részünkre. Itt mutatkozik be az ‘App Limits’ funkció. Lényegében beállíthatunk egy limitet, s kevesebbet értesít minket a telefonunk, s ilyenkor természetesen csoportosan kapjuk meg őket. Amint elérjük a limitet, akkor a telefon emlékeztet rá minket.

Itt jön be az új szülői felügyelet funkció, hiszen a gyermekeinket is korlátozhatjuk például, hogy mely alkalmazást mennyi ideig használhatnak. Ezzel segít az Apple csökkenteni a fölösleges időket, melyeket a kijelzők előtt töltünk.

Kommunikáció

Újabb szintre emelik az Animojit az Apple-nél, mely immáron képes lesz a nyelvünket is felismerni, amivel több arckifejezést küldhetünk. Természetesen lesznek új figurák, mint a szellem, koala, dinó és tigris.

wwdc18-527

Memoji. Lényegében elkészíthetjük a saját Animoji karakterünket, amit bármikor bárhogyan személyre szabhatunk.

Hatalmasat lép előre a FaceTime egyaránt, ami szintén egy évek óta várt funkciót kap. Elérhető lesz a csoportos hívás, s összesen kapaszkodjatok meg, 32 emberrel cseveghetünk. Aki beszél, az kapja majd a figyelmet. Ergo az alkalmazás figyelni fogja, hogy éppen ki beszél, s őt fogja kiemelni. Akinek hiányzott volna, automatikusan felvihet rétegeket a beszélgetésekre, így akár a saját Animoji-ainkkal is cseveghetünk.

wwdc18-553

Ahogyan ilyenkor lenni szokott, a fejlesztők számára hamarosan elérhetőek lesznek a béták. Végfelhasználói megjelenés pedig őszre várható – feltehetően a szeptemberi iPhone event után pár nappal.

Információ! Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+4.5

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 5 db

 1. David - 2018.06.04. 20:10

  Ez eddig elég gagyira sikerült

 2. Whispertise - 2018.06.04. 20:20

  Sajnos tényleg nem kapott akkora újításokat. Az animoji meg továbbra is értelmetlen. Sirit kellett volna fejleszteni hogy ne verje oda kb bármi. Nagyon aranyos hogy kapott programozási lehetőséget, de okosabb nem lett..

 3. Matthew - 2018.06.04. 20:33

  Szóval semmi különlegesen kiemelkedő vagy amit nagyon várnánk? Pl dark mode??

  • HusztiD - 2018.06.04. 20:43

   Sajnos nem, viszont a macOS 10.14 esetében lesz dark mode érdekes módon…

 4. Bigyo - 2018.06.05. 14:31

  A forgalmi adatokat at kellene mérni mert az a 10000 milliárd dollar éves bevétel kicsit sok lenne. Gondolom angolna az a billion szo szerepel ami magyarul milliárdot jelent.

Szólj hozzá Te is!