iPhone X-szerű újdonságokkal mutatkozott be az Android P

HusztiD 2018.05.09. 09:55 Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 619

androidpoverview

Mondhatjuk, hogy újabb fordulóhoz érkezett az Apple és a Google párharca, hiszen a tegnap esti órákban az almások riválisa megtartotta a szokásos évi Google I/O konferenciáját, ahol számos újdonságot mutattak be a következő főrendszerről. Mondhatjuk, hogy ez az esemény olyan, mint júniusban a WWDC konferenciák az Apple számára: itt rántják le a leplet az új szoftverekről.

Ezúttal az Android P volt az operációs rendszer, melyet minden droidos felhasználó tűkön ülve várt. Számos újdonságot kapott a szoftver, s a mérnökök is elmondták, hogy lényegében három dologra gyúrtak rá az Android P-t illetően: egyszerűség, intelligencia és az úgynevezett digitális jólét.

Az Android P egyik nagy újdonsága, hogy a Google immáron elhagyta a korábbi vezérlő-opciókat/gombokat, akárcsak az Apple a Home gombot. Ezentúl az új rendszernél is egy úgynevezett navigációs bar/csík lesz megtalálható a kijelző alján, így az iPhone X-ből megismert gesztusokat alkalmazva vezérelhetik a doridosok a telefont. Egy felfelé ívelő húzással megjelenik az alkalmazásváltó, azonban itt a Google annyival kiegészítette a funkciókat, hogy elérhető a keresőjük, illetve a szoftver felsorakoztatja a leggyakrabban használt alkalmazásokat. Ha még egyszer felhúzzuk, akkor egymás után listázza ki a telefonon megtalálható összes alkalmazást a rendszer. Jobbra/balra történő gesztusokkal pedig az alkalmazások között válthatunk. Érdemes megnézni az alábbi előadást, hiszen ott 2 óra 26 perctől remekül demózzák mindezt:

Természetesen számos egyéb újdonságot mutattak be a vezetők. Például sokkal fejlettebb lett a Google Assistant, amely az ígéretek szerint a jövőben hívásokat is kezdeményez számunkra. Ezen felül bemutatták az Android Dashboard-ot, ami lényegében elárulja, hogy mely alkalmazásban mennyi időt töltöttünk, így a jövőben általa hasznosabban oszthatjuk be az időnket. Illetve ami még érdekes, az Adaptive Battery, ami által a rendszer lényegében megjósolja, hogy az elkövetkezendő órákban mely alkalmazásokat fogod használni, így azokhoz igazítja az igényeket, míg a többi apptól korlátozza. Elviekben ezzel az eljárással 30 százalékot nyerhetnek a felhasználók. Akit bővebben érdekelnek az újdonságok, annak érdemes megnéznie az alábbi előadást.

Érdekes egyébként, hogy a Google ezúttal egy olyan dolgot másolt az Apple-től, melyet anno tavaly szeptemberben, az iPhone X bemutatóján demóztak. A vezetők állítása szerint ők legalább egy éve dolgoznak az új vezérlőfelületen, de ehhez képest sikerült egy olyan megoldást álmodniuk, mintha egyenesen az iPhone X-ről koppintottak volna. Nyilván nem célunk a gyűlöletkeltés, de szerintetek nem lett volna egyszerűbb, ha egy teljesen új felületet álmodnak meg? Nyilván abban az esetben a Google egy saját megoldást mutatott volna be, de így sokan csak a koppintást látják benne. Az internet népét ismerve, most biztosan ez lesz az egyik fő téma az elkövetkezendő időszakban.

Apropó, az Android P bétája fejlesztők számára elérhető, a végfelhasználói kiadás pedig idén őszre várható, mi almások pedig várjuk június elejét, hiszen akkor mutatja be az Apple is a saját újdonságait a következő főrendszerek kapcsán.

Figyelem! Tavasz alkalmával brutális akcióval vár az iDoki, illetve a megfelelő kiegészítőkről se feledkezz meg!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Tóni - 2018.05.09. 12:53

    Az iPhone X akkor is X marad. Nem összehasonlítható az android P-vel. Sose lesz olyan.

  2. Zsozsó - 2018.05.09. 18:26

    Androidon igen régen elhagyták a fizikai billentyűzetet.
    Nem célom flame keltése sem semmi egyéb de azt írni, hogy a Google ezt az Apple-től koppintotta elég nagy blődség.
    Írom ezt úgy hogy sok-sok évnyi Android után pár éve áttértem az Apple platfromjára (Cloud, Watch, tv, stb).
    Ettől még ez amatőr bebebezés marad nekem…

  3. pepe - 2018.05.10. 21:54

    Most ez komoly? A bemutató legnagyobb durranása a mesterséges intelligencia volt. Az amit ebben a nyamvadt cikkben sikerült elintézni egy fél mondatban. Teljesen dilettáns arról írni, hogy a gesztus vezérlést az Appletól nyúlta volna a Google. Egyrészt ez nem igaz. Senkit sem érdekel. Az internet népének pedig max elvakult Apple fan része -aki nem látja a fától az erdőt- fogja ezt fikázni. Egyébként kit érdekel az internet népe, amikor a Google mesterséges intelligenciája simán rendel asztalt az étteremben, képes valós reakciókra a helyzetnek és a szituációnak megfelelően, vagy simán foglal időpontot a fodrásznál. Szóval ha nem tűnt volna fel a mesterséges intelligencia volt a fő üzenet. Ha valaki újságírásra adja a fejét, nem árt ha látja a lényeget. Internet népe. X szerű újdonság. b@meg! Eldobom az agyam. Ja iPhone X-em van.

Szólj hozzá Te is!