Ezekben a dolgokban fejlődhetne Siri

HusztiD 2018.05.01. 15:55 Kiemelt hírek, Siri 1 db 273

Apple Home Pod (Review)

Az Apple anno 7 évvel ezelőtt mutatta be Siri legelső verzióját, mikor piacra dobták az iPhone 4s modelleket. Azóta eltelt években folyamatosan vártuk, hogy frissítsék a virtuális asszisztenst, de sajnos azt vettük észre, hogy Siri szinte még mindig nem érett meg arra, hogy ne gúnyolják ki a tech világban jártasok. Ebből kifolyólag nagyon sok területen kell fejlesztenie az Apple-nek, ha szeretnék, hogy a többiek mellett is helyt álljon az asszisztens, így összeszedtük azokat a dolgokat, amiben illő lenne fejlődnie.

Több felhasználós támogatás

Kezdjük rögtön ezzel. Mit szólnátok hozzá, ha egy iOS készüléken több felhasználói fiók lenne? No és ahhoz, ha Siri mindegyikőnket felismerné? Ez lenne az igazi átütés, nem pedig az, hogy milyen az aktuális időjárás. Természetesen erre az Apple-nek több mindent kellene integrálnia a rendszereibe, azonban ha megnézzük az oktatási részleget, akkor ott iPad-en támogatott a többfelhasználós kezelés iOS alatt.

Az Apple riválisai, mint Alexa, vagy a Google Home viszonylag jól kezeli a több felhasználót, de ha megnézzük a nem olyan régen megjelent HomePod-ot, akkor az bizony semennyire. Sajnos az okoshangszóró csak egy felhasználót támogat, holott többet is lehetne. Például egy háztartásban nem csak egy ember fogja használni, hanem akár a család összes tagja. Talán ennél a pontnál lenne legjobb, ha bevezetnék a multi-user funkciót, hiszen általa sokkal jobb, kiforrottabb és felhasználóbarátibb lenne a HomePod.

Komplexebb beszélgetések

Aki megpróbált már Sirivel beszélni, az tudhatja, hogy számára csak nagyon egyszerű, alapvető kérdéseket tehetünk fel. Például ha megkérdezzük, hogy milyen az időjárás, akkor azt remekül elecseteli nekünk. Ha például megkérdeznénk, hogy milyen az időjárás, valamint játsszon le egy adott zenét, akkor bizony zavarba esne.

Sajnos Siri ezen funkciója évek óta elvérzik. Egyszerűen eddig érthetetlen, hogy az Apple mérnökei hogy nem tudták kifejleszteni az asszisztens ezen funkcióját. Aki sokat használja Sirit, az bizony megszokhatta, hogy egyszerre csak egy kérését tudja teljesíteni a szoftver.

Illetve megemlíthetnénk azt is, hogy ha Sirivel csevejbe elegyedünk, akkor nem fogja tudni, hogy miről beszélünk. Tegyünk fel számára egy kérdést, majd utána kérdezzünk ismét vissza, s nem fogja tudni hogy miről beszélünk. 2018-ban kell, hogy a virtuális asszisztensek ezt tudják. Természetesen Siri riválisai ennél egy cseppet fejlettebbek, főleg ha a Google Home-ról beszélünk.

Zenekeresés

Ez leginkább a HomePod tulajainál fog kijönni, de iOS készülékeken sem panaszkodhatunk. Ha megkérjük Siri-t, hogy játsszon le számunkra egy adott dalt, akkor többször zavarba elegyedik a szám címével, vagy előadójával. Talán 70 százalékban eltalálja, mit szeretnénk, de a maradék 30-ban nagyon zavaró, mikor azt sem tudja eldönteni, hogy mit akarunk.

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy minden áron az Apple Music szolgáltatást próbálja meg erőltetni a rendszer. Ha van egy adott zene a telefonunkon, akkor inkább onnan játssza, ne pedig a felhőben keresse. Ez leginkább azért zavaró, mert ha van egy kisebb együttes, kik még nincsenek Apple Music-on, akkor Siri sajnos azt fogja mondani, hogy nincs ilyen találat. Ez pedig újabb szitkozódásra adhat okot a felhasználók részéről.

Jobb nyelvfordítás

Az Apple nem olyan régen vezette be a fordítás funkciót, így Siri által képesek vagyunk pár nyelven fordítani. Itt az angol, francia, német, olasz, mandarin és a spanyol nyelv támogatott, azonban a külföldi beszámolók alapján ez sem igazán úgy működik, ahogyan kellene. Például brit angollal nem működik, amiért a britek szívják a fogukat.

Egyelőre azt mondanánk mi is, hogy elég ez a pár nyelv, csupán tökéletesítenie kellene az Apple-nek. Ezt követően pedig több nyelvet is bevezethetnének. Mondjuk a magyart.

Többoldalúság

Ismét egy HomePod-os téma. Sajnos az okoshangszóró csak Apple Music-ot támogat, egyéb harmadik féltől származó alkalmazásokat nem. Természetesen érthető a kaliforniaiak lépése, hiszen minden áron a saját szolgáltatásukat dicsőítik, azonban aki kizárólag Spotify-t, vagy egyéb szolgáltatást használ, annak ez egyenesen fájó pont lesz.

Nem mellesleg az sem lenne hátrány, ha a virtuális asszisztens normálisan támogatná a third-party alkalmazásokat egyaránt. Ezt a funkciót még 2016. folyamán vezette be az Apple, de a gyenge kivitelezése miatt nem igazán használják a felhasználók. Például viszonylag jól lehet általa YouTube videókat keresni, vagy képeket Pinterest-en, de akadnak olyan appok, ahol egyenesen semmire sem megyünk vele.

Magyar nyelv

Mióta is várjuk, hogy Siri megszólaljon magyarul? Mióta az Apple bemutatta eme szolgáltatását. Természetesen a kezdeti években érthető volt, hogy miért nem érkezik, de közel 10 éves távlatból tekintve már nem vagyunk ennyire megértőek. Az Apple korábban bevezette a magyar nyelvű diktálási funkciót, ami által egészen jól kiveszi a rendszer, hogy mit mondunk számára. Anno sokan hittük, hogy ez lesz a magyar Sirihez vezető út első lépése, de sajnos azóta sem látjuk ennek a végét.

Nyilván az almások ilyenkor azt is mérlegelik, hogy mekkora potenciált rejt ez számunkra, s feltehetően ezért nem fejlesztik ezt a területet. Illetve mi inkább azt mondjuk, hogy elsőnek a fent említett pontokban erősödjön Siri, hiszen ha egy félkész magyar verzió bemutatnának, akkor lehet, hogy még több emberrel utáltatná meg magát a virtuális asszisztens.

Ti mit gondoltok? Szerintetek mely területen kellene leginkább fejlődnie Sirinek?

Figyelem! Tavasz alkalmával brutális akcióval vár az iDoki, illetve a megfelelő kiegészítőkről se feledkezz meg!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Dávid - 2018.05.02. 13:44

    Engem az zavar legjobban a siriben hogy oran hozzaszolok es nemeleg hogy az en telefonon is elojon, de meg a korulottem levo telefonok is aktivalodnak

Szólj hozzá Te is!