Milyen új reformok jöhetnek az Apple 100 százalékos megújuló energiáját követően?

HusztiD 2018.04.19. 17:55 Apple, Kiemelt hírek 0 db 135

apple

Pont a napokban számolt be arról az Apple, hogy immáron 100 százalékosan megújuló energián alapszik a tevékenységük egésze. Eléggé hatalmas és egyben jelentős mérföldkőnek tudható be mindez, ugyanis ha a nyolc évvel ezelőtti állapotot nézzük, akkor még csak 16 százalékon állt a rátájuk. Na de mi lesz az Apple következő lépése ezt követően, hogy elérték a 100 százalékot?

Mint tudjuk, az almások hihetetlenül zöld tevékenységet folytatnak. Ez nem csak a működésükön látszik meg, hanem a csomagolásukon egyaránt. Emlékszik valaki arra, mikor megvásárolt egy vadi új iPhone 3G-t, hogy annak mekkora doboza volt? És az azt követőeknek, majd a jelenlegi modelleknek? Mondhatjuk, hogy egyre kisebb. Ezzel nem csak helyet és tömeget takarít meg az Apple, de természetesen ennek köszönhetően kevesebb fát kell kivágni. Anno például volt egy remek ábra erre, hogy egy repülőre hány darab iPhone 3G fér el, s mennyi egy iPhone 4-ből, ami feleakkora csomagolással került a boltok polcaira – sajnos az ábrát nem sikerült megtalálnunk, de az alábbi kép is magáért beszél.

packaging

Ha a hivatalos számokat nézzük, akkor 2016. folyamán, a szokásos felelősségteljes beszámoló szerint az Apple rátája 60 százalékos volt. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a termékeik csomagolásához használt papírok 60 százaléka volt újrahasznosított, míg a maradék 40 volt az úgynevezett friss papír. Eléggé szép arány ez is, hiszen ezáltal lényegesen kevesebb fát kell kivágni világszerte, azonban van még hova fejlődnie a kaliforniai vállalatnak.

És mi az Apple politikája? Lényegében három alappillérről beszélhetünk: csökkents, használd fel újra és hasznosítsd újra. A csökkentésnél igazából nincs miről beszélni, hiszen minél kisebb, kevesebb anyagot használnak, annál jobban óvják a környezetet. A használd fel újra pedig a mostanában nagy népszerűségnek örvendő újrahasznosítást jelenti, hiszen a selejtezésre adott iPhone-okból is értékes alapanyagokat lehet kinyerni és újrafelhasználni, illetve az Apple programjának köszönhetően kedvezményesen vásárolhatnak használt és ellenőrzött iPhone-okat a felhasználók, ami szintén ebbe a kategóriába sorolható. Az újrahasznosítás pedig magáért beszél, hiszen ha újrahasznosított papírt, vagy műanyagot használnak, akkor azzal szintén csökkentik a károkozást.

Természetesen van egy dilemma, ez pedig nem más, mint a prémiumérzet. Mint tudjuk, az Apple termékei egyáltalán nem nevezhetőek olcsónak, sokszor pedig pont a prémium minőség jut eszébe a felhasználóknak a vállalat neve hallatán. Na de hogy lehet egy prémium terméket eladni úgy, hogy magyarán mondva kispórolják a prémium-érzetet belőle? Talán erre is egyszerű a válasz, hiszen meg kell tanulni a megfelelő képen és mennyiségben újrahasznosítani. Példának elég a legelső Apple Watch modelleket venni. Egyszerűen hihetetlen unboxing élményt és egyben minőségérzetet adott a csomagolása a terméknek.

hutbiobprexatykc-medium

Környezetbarát anyagokkal is lehet nagyszerű csomagolásokat alkotni, amivel megmarad az élmény, s ennek az Apple nagy szakértője. De mit várhatunk a jövőben? Valószínűleg a 100 százalékos megújuló energia után a csomagolásra is nagyobb hangsúlyt fektet a vállalat, így nem kizárt, hogy egy-két év múlva arról fognak beszámolni, hogy a csomagolásaik immáron legalább 80 százaléka van újrahasznosított anyagból.

Ha már felmerült a téma, akkor titeket kérdezünk, hogy ti mennyire vagytok környezettudatos felhasználók az élet bármely területén?

Figyelem! Tavasz alkalmával brutális akcióval vár az iDoki, illetve a megfelelő kiegészítőkről se feledkezz meg!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!