Az Apple-nek köszönhetően esett vissza az App Store

HusztiD 2018.04.11. 09:55 App Store, iOS, Kiemelt hírek 0 db 176

app-store-redesign-on-iPhone-ios-11

Most először történt meg az eset az Apple történelmében, hogy az App Store-ban csökkent az iOS alkalmazások száma – legalábbis erről számolt be a különféle elemzésekkel foglalkozó Appfigures. 2017. folyamán összesen 2,1 millió applikáció volt megtalálható az online áruházban, ami százezerrel kevesebb, mint az ezt megelőző évben.

Na de miért csökkent az alkalmazások száma, mi volt a baj? A válasz egyszerű, hiszen az Apple már 2016. szeptemberében megkezdte a takarítást. Lényeg, hogy az olyan korábbi alkalmazásokat, melyekkel nem foglalkoztak a fejlesztők, azokat törölték. Ugyebár minden fejlesztő több hónapos határidőt kapott arra, hogy frissítsék az újabb iOS készülékekhez az alkalmazásaikat, de akik ezt nem tették meg, azoknak a több éve kiadott programjait kukázták. Apropó, időközben a 32 bites új alkalmazásokat sem engedélyezi a kaliforniai vállalat, ami miatt szintén csappant a létszámuk.

A 2013-ban megjelent iPhone 5s volt az első olyan almás telefon, mely támogatta a 64 bites alkalmazásokat. Pár év lefutás kellett, mire az Apple megszabadult a korábban használt 32 bites appoktól, de az iOS 11 bevezetésével ez változott, ugyanis a legújabb főrendszerű szoftverek már eleve nem nyitják meg a 32 bites alkalmazásokat.

appstoregrowth2017-800x609

A legelső diagramon az App Store és a Google Play számait láthatjuk. A csapat egészen 2014-től kezdve tüntette fel a számokat. Ekkor az Apple rendszerén valamivel több, mint egymillió alkalmazás volt elérhető, míg a Google-én közel másfél millió. Ha az előző évet nézzük, akkor láthatjuk, hogy az almások 2,1 millió applikációval büszkélkedhetnek, miközben a riválisuk már a 3,5 milliós számot is meghaladta.

appstorenewapps2017-800x609

A második kimutatáson azt tekinthetjük meg, hogy mely évben mennyi új alkalmazás jelent meg az adott rendszerekre. Ahogyan észrevehető, az Apple-nél az előző év folyamán megközelítőleg 750 ezer új app lett jóváhagyva, míg a Google-nél kétszer ennyi. Itt látható a csökkenő tendencia, ugyanis 2015-ben és 2016-ban egyaránt valamivel több, mint egymillió alkalmazás jelent meg iOS-re.

Érdemes megjegyezni, hogy az Apple eléggé szigorúan fogja az App Store-t. Mielőtt egy fejlesztő kiadná programját, előtte az almások átvizsgálják, majd ha megfelelnek a kritériumaiknak, akkor engedélyezik az App Store-ban való megjelenését. Ezzel szemben a Google Play-nél nem ennyire szigorú a Google, hiszen ott könnyebben kiadhatnak egy alkalmazást. Végeredményben pedig az almások áruházában kevesebb app található meg, viszont ebből kifolyólag itt több minőségi alkalmazást találhatunk magunknak.

Figyelem! Tavasz alkalmával brutális akcióval vár az iDoki!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!