Milyen kihatással volt az iPhone az Apple partnereire az elmúlt évek folyamán?

HusztiD 2017.12.21. 17:55 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 213

iphone_x_top1

A Nikkei egy nagyon érdekes beszámolóval állt elő, melyben azt vizsgálták, hogy mekkora kihatással volt az iPhone az Apple partnereire az elmúlt egy évtized folyamán. Az ázsiai hírportált leginkább arról ismerhetjük, hogy különféle pletykákat közölnek le, azonban most egy sokkal érdekesebb témát feszegettek, hiszen vannak vállalatok, melyet nagyot kaszáltak az Apple-nek köszönhetően, míg vannak, kik azóta csődöt jelentettek.

Ha sikerről beszélünk, akkor minden bizonnyal a Foxconn lesz az almások egyik legsikeresebb partnere. A kínai gyártóról egykor talán nem nagyon gondoltuk volna, hogy ők lesznek a legnagyobbak. Évekkel ezelőtt még csak 38 milliárd dolláros bevételre tett szert a kínai gyártó, míg legutóbb már 145 milliárdra. Ha mindez nem lenne elég, akkor jelenleg a Foxconn a világ egyik olyan nagyvállalata, kik a legtöbb munkavállalót foglalkoztatják.

20171221iPhoneXTeardown1_article_main_image

A sikeresek közé sorolhatjuk még a Largan Precision-t, akik lencséket szállítottak le az Apple részére, kiknek az elmúlt évek folyamán 700 százalékkal nőtt a bevételük, valamint ők rendelkeznek az egyik legértékesebb részvényértékkel Tajvanban. A kijelzőkért felelős Lens Technology sem panaszkodhat, hiszen megduplázták a részvényeiket, valamint az A szériás chipeket gyártó TSMC-nél is a háromszorosra nőtt a nettó profit.

Persze nem mindenhol ennyire szép az élet, hiszen az iPhone népszérűsödésének köszönhetően voltak vállalatok, melyek kárát látták az Apple okostelefonjának. Ide az olyan vállalatokat sorolhatjuk, akik korában telefonokat, kézi játékkonzolokat, vagy kamerákat gyártottak, mint például a Sony, Nintendo, Toshiba, Canon és Nikon. Náluk visszaesés volt tapasztalható az elmúlt évek folyamán, de egyedül a Sony-nak sikerült kicsit kamatoztatnia kapcsolatát az Apple-lel, hiszen jelenleg az iPhone kamerájához szállítanak le szenzorokat.

Sajnos vannak olyanok, kik az előbb említett gyártóknál is rosszabbul jártak. Ide sorolhatjuk azokat, akik csődöt jelentettek. Ilyen például a Wintek, akik anno 3,3 milliárd dolláros bevételt tudhattak maguknak. Sajnos nem tudták tartani a lépést az Apple-lel, így a megszűnt partneri viszonynak köszönhetően bezárták gyáraikat, valamint több ezer munkavállalójuktól kellett elbúcsúzniuk.

20171221iPhoneXTeardown2_article_main_image

Az IDC egyik elemzője, Sean Kao szerint például számos előnye van annak, ha egy nagyvállalatnak szállítanak le a gyártók komponenseket, de ehhez tartani kell a lépést, ami nehéz dolog. Sajnos a számítástechnika világában nagyon gyorsan változnak a dolgok és eljárások, emiatt pedig egy-egy beszállító, aki nem alkalmazkodik, az könnyen befuccsolhat. Itt pedig megvan a rizikó faktor egyaránt, hiszen ha egy vállalat súlyos milliárdokat öl új technológiákba, az nem biztos, hogy később jövedelmező lesz számukra.

És ez még csak az elmúlt egy évtized volt. Hosszú út áll még az Apple előtt, a beszállítók pedig igen kétes helyzetben vannak, hiszen ahogyan láthatjuk, vannak, kiknek igencsak jövedelmező volt az, hogy az Apple befutott az iPhone-nal, de sajnos akadnak olyanok egyaránt, akik emiatt jelentettek csődöt, mivel nem bírták tartani a lépést. De beszélhetünk bármilyen nagyobb vállalatról, hiszen mindegyik cég több partnerre támaszkodik a gyártási folyamatok kapcsán, s nyilván mindenki a számukra legkedvezőbb ajánlatokat fogják elfogadni, valamint azt, ahol nyitnak a technológiai újdonságok felé.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!