Már a Face ID miatt is bajba sodornák az Apple-t

HusztiD 2017.11.03. 17:55 iPhone, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 965

faceid

Az Amerikai polgári szabadságjogi egyesület (American Civil Liberties Union – ACLU) aggódását fejtette ki a Face ID iránt, amit az új iPhone X-ben mutatott be az Apple. Mint tudjuk, ez az új hitelesítési eljárás hivatott a Touch ID-t felváltani, azonban sokan kétesen fogadják ennek a bevezetését.

Az ACLU szerint egy nagyon jó hitelesítési eljárásnak tűnik a Face ID, azonban komoly biztonsági gondokat vet fel. Egészen pontosan az a problémájuk, hogy a fejlesztők hozzáférhetnek az előlapi kamerához, ezáltal pedig eléggé komolyan feltérképezhetik a felhasználók arcát, amivel később visszaélhetnek.

Aki használt már olyan iOS készüléket, amiben Touch ID van, az nagyjából tudja annak a működését. Magán az adott iOS készüléken tárolódik a felhasználók ujjlenyomata, az Apple nem küldi tovább a szervereire, így ők sem férnek hozzá. Lényegében egy nagyon bonyolult és biztonságos eljárást használnak ehhez, pont azért, hogy senki se férjen hozzá az adatokhoz. Na most ugyanez a helyzet a Face ID-vel. Ha te a saját iPhone X-eden regisztráltad magad, akkor az ‘arcmásod’ abban a telefonban lesz lekódolva, amihez senki sem fog tudni hozzáférni.

face-id1

Az Apple ugyan engedélyezi ezt a hozzáférést a fejlesztők számára, azonban nekik is meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak. Az első, hogy a fejlesztők csak akkor férnek hozzá a TrueDepth kamerarendszerhez, ha azt a felhasználók az adott alkalmazáshoz engedélyezik. Ameddig ez nem történik meg, addig nem lesz probléma. A másik kritérium, hogy a fejlesztők nem adhatják el, sem bármilyen módon tovább az ezáltal megszerzett adatokat a felhasználókról.

Természetesen érthető az ACLU aggodalma, hiszen rossz kezekben komoly problémákat jelenthez. Mindenek előtt mi bízunk az Apple-ben és a fejlesztőkben, hogy erre nem nagyon lesz példa. A másik dolog pedig, hogy érdemes lesz az iPhone X tulajainak is nagyon odafigyelniük, hogy ne biztosítsanak hozzáférést a kétes alkalmazások számára.

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. Renato - 2017.11.04. 09:09

    Valakinek lesz 3D arc mintája rólam??!! És akkor mi van? 3D nyomtatóval kinyomtatja és elmegy bankot rabolni vele vagy mi? Nem értem miért baj az ha valakinek van egy 3D képe a másik arcáról.

  2. Zsolt - 2017.11.04. 09:31

    Renato!

    Nem nezted vagy nem nezed az NCIS-t? :OOO
    Brutalis tokeletessegu hirszerzesi technologiajuk volt mar 10eve, meg azt is lattak a muholdrol hogy hany ubiszelet van a mekis sajtburgeredben. Ha a titkosszolgalati szervek kezei koze kerulnek ezek az informaciok, illetve arc-adatok, mar akkor kapni fogjuk a gyorshajtasi csekket a VEDA-tol amikor epp meg csak beultunk az autoba… :(

    Remelem erzed az ironiaban kifejtett egyetertesemet :DDD

  3. janika61 - 2017.11.05. 02:07

    Itt a kezemben az X csak annyi bajom van vele hogy így Hoom gomb nélkül körülményes kezelni ezért nem is fogom megtartani,és hiányzik a jet black szín.

  4. Antimilan - 2017.11.06. 21:36

    Janika61: 430ért veszel egyet és csak most tűnik fel, hogy nincs HOME!!!! gomb? Meghogy nincs jet black???
    Gucci táskád is van fül nélkül??? :-0

Szólj hozzá Te is!