Minden, amit tudnod érdemes a Face ID-ről

HusztiD 2017.11.01. 17:25 iPhone, Kiemelt hírek 0 db 714

faceid

Napok választanak el minket az iPhone X hivatalos megjelenésétől, amivel egy teljesen új korszak veszi kezdetét az iPhone történelmében, hiszen ez az első olyan modell, amelynél elköszönhetünk a jól ismert Home gombtól. Tudjuk jól, hogy a csúcsmodellben az Apple ezzel párhuzamosan lecserélte a jó öreg Touch ID-t, helyette pedig a Face ID vette át a főszerepet, ami számos újdonságot rejt magában, így összeszedtük a legfőbb tulajdonságokat róla.

Sokkal biztonságosabb, mint az Androidos alternatívák

Nem az Apple az első olyan vállalat, aki bevezeti az arcfelismerő hitelesítést, hiszen korábban láthattunk erre példákat. Viszont az Apple az első olyan vállalat, amely egy sokkal komplexebb előlapi kamerarendszert mutatott be, amely 3D-ben feltérképezi az arcunkat, valamint sötétben egyaránt működik. Sokan attól félnek, hogy egy fényképpel kijátszható az almások megoldása, akárcsak a többi droidos telefon esetében, de a mélységélesség érzékelésének köszönhetően nem lesz olyan könnyen átverhető a szoftver.

A Touch ID egy gyenge összehasonlítási alap

A szeptemberi iPhone eventen az Apple vezetői elmondták, hogy ugyan jó a Touch ID, azonban koránt sem annyira biztonságos, mint a Face ID. Az ujjlenyomat olvasónál egy az ötvenezerhez az esély arra, hogy valaki felnyissa helyettünk a telefont. A Face ID-nál az ígéretek szerint itt sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, hiszen itt egy az egymillióhoz ennek az esélye – kivéve ha van egy gonosz ikertestvérünk.

apple-iphone-x-2017-iphone-x_70

Támogatja az Apple Pay-t

Ez egyelőre minket nem érdekel, de a külföldi felhasználók tudják jól, hogy a Touch ID által könnyedén életre kelthető az Apple Pay. Innentől kezdve, ha fizetnek az iPhone X által a felhasználók, akkor hitelesítéshez elég lesz csupán ránézni a telefon kijelzőjére, és engedélyezve is lett az adott tranzakció.

Nem adhatsz hozzá egy második arcot

A Touch ID-nál tudhatjuk, hogy az Apple összesen öt darab ujjlenyomat rögzítését engedélyezte, azonban a Face ID-nál csak egyetlen egy arcot, a sajátunkat vihetjük fel. Ergo nem lehet majd megtenni, hogy hozzáadunk egy családtagunkat, hiszen az Apple eléggé komolyan veszi az adatbiztonságot.

Napszemüveg, hajvágás, szakáll?

Ahogyan a szeptemberi előadáson elhangzott, a Face ID képes alkalmazkodni a a mi változásainkhoz. Ha éppen napszemüveg van rajtunk, szakállat növesztettünk, vagy éppen levágattuk a hajunkat, akkor az sem jelent gondot a Face ID-nak, hiszen ettől függetlenül képes lesz felismerni minket. Mi több, ha téli időben rajtunk van a sapka és sál kombója, az sem fog gondot okozni a telefonnak.

faceidhatscarf-800x549

Másodpercek alatt letilthatod a Face ID-t

Ha nem szeretnéd, hogy valaki akaratod ellenére felnyittassa veled a telefonodat azzal, hogy ránézel, akkor könnyedén kikapcsolhatod. Elég a tenyerünkben úgy megfogni a telefont, hogy azzal megnyomva tartsuk kicsit a két oldalt lévő gombokat, így a készülék automatikusan letiltja az arcfelismerést, majd PIN kódot fog kérni, hogy újra feloldhassuk a telefont. Akár az is megoldás lehet, ha a bekapcsológombot gyors tempóban ötször megnyomod egymás után, majd az egyik hangerőszabályzó gombot.

Teljesen privátok maradnak az értesítések

Az iOS 11 egyik újdonsága, hogy bekapcsolható az a funkció, hogy ha értesítést kapunk, akkor azt ugyan jelezze a főképernyőn és az értesítések alatt, de annak tartalmát ne. Ha ezt beállítjuk, akkor az iPhone X csak az új értesítéseket mutatja. Amennyiben a TrueDepth előlapi kamerarendszer érzékeli, hogy mi kezeljük a telefont és minket hitelesít, akkor csak számunkra fogja megjeleníteni annak tartalmát. Ezzel az Apple lehetővé teszi, hogy mások ne lássák azt, hogy mit tartalmaz az adott értesítésünk.

Korábbi iPhone tulajoknál ez a funkció egyaránt beállítható a Touch ID által.

Minden arcot felismer

Az Apple nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy különféle emberekkel tesztelje a Face ID-t, kortól, nemtől és bőrszíntől függetlenül. A hivatalos infók szerint a Face ID rendkívül pontos, így senkinek sem lesz meg vele a problémája, hogy ne ismerje fel saját telefonja a gazdáját.

face-id-logo-400x207

Nem 13 éves gyerekeknek tervezték

Az Apple külön kihangsúlyozta, hogy 13 év alatti gyerekeknél nem fog megfelelően működni a Face ID. Eddig a korig sokat változik a gyerekek arca, ennek köszönhetően pedig nem fog megfelelően működni a hitelesítés. Ergo aki a gyereke számára venne iPhone X-et, az jobb lesz, ha tisztában lesz az alábbi ténnyel.

A Face ID logója a múltat idézi

Az Apple az a vállalat, aki szeret a múltba visszatekinteni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Face ID logója, amely mondhatni egy az egyben megegyezik a korábban használt Mac logóval.

Ne feledjétek, az iPhone X november 3-án fog megjelenni. Egyelőre senki ne számítson arra, hogy boltba besétálva bárhonnan kihozhatja a telefont, hiszen előrendeléseknél is percek alatt elfogyott.

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!