Újabb kijátszható, súlyos sebezhetőségre bukkantak az iOS-ben

HusztiD 2017.10.30. 17:55 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 1 db 589

iphone-x-power

Egy fontos biztonsági résre hívta fel az Apple figyelmét egy hozzáértő fejlesztő, Felix Krause. A legújabb felfedezésben az iOS készülékek kamerái érintettek, hiszen ha egy alkalmazás számára engedélyezzük a hozzáférést, akkor az bármikor képes bekapcsolni a kamerát, ameddig a háttérben fut az adott applikáció.

Ez pedig hatalmas visszaélésre ad okot, hiszen ezáltal az adott alkalmazás ami használja, bármit felvehet az elő, vagy hátlapi kamera által. A programok zömével egyébként nincs baj, azonban mint tudjuk, több olyan kártékony alkalmazást képesek létrehozni bizonyos fejlesztők, amely később visszaélésre adhat okot.

Ha van egy olyan app, amelyhez engedélyeztük a hozzáférést a képeinkhez és kamerához, akkor onnantól kezdve a program bármikor bekapcsolhatja a kamerát és felveheti amit éppen lát. Ameddig a háttérben fut, addig képes hozzáférni a szenzorokhoz, ami egy elég nagy problémát jelent, hiszen ezáltal bármikor veszélynek van kitéve az adott felhasználó.

apple-iphone-x-2017-iphone-x_70

Felix jelzett az Apple-nek, s összesen három olyan opciót vetett fel, amivel megoldható lenne ennek a kiküszöbölése. Az első, hogy az iOS csak ideiglenesen adjon hozzáférési jogot a kamerához. Ergo minden új indításnál újra engedélyezni a hozzáférést. Másik megoldás, hogy ha a kamera aktív, akkor fent a státusz sávon legyen egy kamera ikon, mely jelzi a felvételt. Végül a harmadik egy MacBook szerű megoldás lenne, amivel az Apple beépíthetne a telefonjainak a kamerái mellé egy LED-et, amely akkor világítana, amikor aktív a kamera.

Természetesen nem minden alkalmazás él vissza az alábbi dologgal, de biztosan vannak olyan appok, amelyek csak erre utaznak. Ebben pedig biztosan lesznek olyan példák, amelyekkel megpróbálnak visszaélni, de reméljük, hogy az Apple megteszi a szükséges óvintézkedéseket, hogy ehhez hasonló dolgok még csak véletlenül se forduljanak elő a jövőben.

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Boxoló - 2017.10.31. 23:12

    Akkor most Felix kapott 1milliò dolcsit?
    Ès mi van a Wi-fi-s kameràval ? Mint a Yoosee.

Szólj hozzá Te is!