Szóval mi a helyzet a jack csatlakozóval?

HusztiD 2017.10.11. 17:55 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 4 db 1,759

apple-iphone-7-adaptor-1200x765

Emlékeztek még 2016 őszére, mikor az Apple piacra dobta a jack csatlakozó nélküli iPhone 7 modelljeit? Ekkor az internet népét eléggé felkavarta az almások húzása, emiatt pedig sokan temetni kezdték őket, amiért képesek voltak megtenni ezt a fontos lépést. De mi a helyzet egy év elteltével?

Nem kell messze menni, hiszen nem ez az első ilyen lépése a kaliforniai vállalatnak. Mint tudjuk, az Apple előszeretettel nyírja ki a korábbi technológiákat, melyekre szerintük már nincs szükség. Kezdődött ez anno, mikor eldobták a floppy meghajtót, majd a FireWire portot, vagy a Mac-ekből az optikai meghajtókat. Mi több, még a hagyományos USB portokat egyaránt megemlíthetjük, hiszen bizonyos gépeknél már csak az USB C szabvány található meg. Nem utolsó sorban pedig úgy néz ki, hogy a Touch ID-ra is hasonló végzet vár az elkövetkezendő években a Face ID megjelenésének köszönhetően.

Ezek ellenére a legnagyobb lépést az Apple mégis akkor tette meg, mikor a jack csatlakozót kinyírta az iPhone 7 modelljeiből. Az Apple egy százéves technológiát vetett el, hogy helyet szabadíthasson fel a telefonban. Mindezért cserébe viszont nagyobb belső hely áll rendelkezésükre, amit kihasználhatnak. Például ott vannak az újabb iPhone modellekben a sztereó hangszórók, vagy a Taptic Engine. Nem mellesleg a csatlakozó megszüntetésének köszönhetően (is) kaptak IP67-es minősítést az újabb készülékek. Akik számára pedig hiányozna a jack csatlakozó, azok az új telefonokhoz egy átalakítót kapnak, amivel némi vigaszdíjban részesülnek az Apple-től.

C4KY-uVXUA08ZAh

Tavaly ilyenkor szinte minden nagyobb tech portál írt az esetről. A szakik véleménye eltérő volt, de túlságosan senki sem örült az Apple lépésének. Eleinte szokatlan volt a jack csatlakozó hiánya, mára pedig nem sokan kerítenek neki nagy feneket, hiszen már megszokták a felhasználók. Jelenleg a piacon számos Lightning csatis füles található meg, valamint egyre jobban terjednek a vezeték nélküli kiegészítők egyaránt, amelyek még csak köszönőviszonyban sincsenek a jack csatlakozóval.

Azóta mi történt? Úgy tűnik, hogy a rivális gyártók kezdik belátni, hogy fölösleges többé meghagyni a jack portot. Az elmúlt egy év folyamán a HTC, Motorola, Xiaomi és az Essential is piacra dobott olyan telefonokat, amelyekben szintén száműzték a jack-et. Az irónia pedig a Google-nél kezdődik. Tavaly mutatták be az első generációs Pixel okostelefonjukat, majd a bemutatón enyhén odaszúrtak az Apple-nek, hiszen az ő telefonjaikban megtalálható a 3,5 mm-es csatlakozó. Erre mi történt egy évvel később? Ők is száműzték a korábbi technológiát a Pixel 2 készülékeikből.

Úgy tűnik, hogy ezúttal szintén Cupertinónak volt igaza. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a jövőben minden gyártó elhagyja a jó öreg csatlakozót, de az biztos, hogy egyre többen látják be, hogy fölösleges erőltetni egy közel 100 éves technológiát, mikor egy sokkal modernebb szabványt is alkalmazhatnak.

Ti hogy látjátok a dolgot? Számotokra mennyire volt macerás az átállás?

Információ! Megfelelő védelmet keresel az új iPhone 8, 8 Plus vagy a jövőbeli iPhone X telefonod számára? Akkor ne felejtsd el lecsekkolni a Speck tokokat és kiegészítőket!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 4 db

 1. Istvan - 2017.10.11. 20:12

  Hianyzik. Filmet nezni es tolteni mar nem lehet egyszerre! 7plus

 2. Bigyo - 2017.10.11. 21:54

  Dehogynem, rendelj egy vezetéknélküli fülest es akkor megy mind a kettő. Nekem most egy Baseus Encok S06 (4000 Ft volt Aliról) van es alig szarabb, mint a vezetekes Sennheiser 300 CX II-em.

 3. Éliás Zsolt András - 2017.10.12. 07:22

  Nyáron még 6S-em volt, csak elsűlyedt a magyar tengerben. Volt hozzá egy Airpodsom meg egy Sennheiser bt fülesem. Akkor még nem éreztem a jack hiányát. Vettem egy 7-est és azóta az átalakító mindig a pénztárcámban van. A munkám miatt kell a jack aljzat… :-(

 4. Tama1975 - 2017.10.14. 20:22

  Nekem hiányzik, mert van egy csomó fasza jeckes fülesem. Ha a telefon akuja kibír erős használattal több mint egy napot, akkor az átalakítóval el lenni, de ha nem akkor érezni a hiányát.

Szólj hozzá Te is!