Súlyos Mac malware-re bukkantak

HusztiD 2017.07.26. 13:55 Mac, macOS 0 db 274

apple-macbook-imac-line-no-wm

A Synack egyik biztonsági szakértője, Patrick Wardle nagyon súlyos Mac malware-t fedezett fel, amely elviekben évek óta jelen van OS X alatt. Állítása alapján legalább öt éve, de az sem kizárt, hogy már közel egy évtizede fertőzi a Mac-eket, ami által a támadó hozzáfér a gépek webkameráihoz és billentyűzetleütéseihez.

Maga a malware az a korábbról ismert Fruitfly egyik variánsa, amit Perverse néven emlegetnek. Wardle az ArsTechnica-nak adott egy interjút, melyben kifejtette, hogy leginkább az Amerikai felhasználókat érinti a támadás. A szaki képes volt dekódolni a programot, ami által rájött, hogy az képes megfertőzni a Mac-et, ami egy olyan amerikai szerverhez csatlakozik, ami az adott IP címet és Mac adatait tárolja. Sajnos itt szót ejthetünk a webkamerához való hozzáféréshez és a billentyűzetleütésekhez.

Wardle elmondása szerint azonban mégis ártalmatlannak látszik mindez, nagyvállalatokat még nem fertőztek meg vele, valamint pénzt sem kértek. Sokkal inkább egy unatkozó személy fejleszthette ki, akinek perverz céljai vannak mindezzel, hiszen bármikor hozzáférhet a webkamerához. Reméljük az Apple hamarosan kiad hozzá egy biztonsági frissítést, de egyelőre nem számoltak be több ilyen esetről.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!