Mégsem lenne annyira nagy biznisz, ha Amerikába vinnék a gyártást?!

HusztiD 2017.07.10. 09:55 iPhone, Kiemelt hírek 0 db 178

foxconn-iphone_production

Az amerikai elnökválasztásokat megelőzően Donald Trump nagy előszeretettel hallatta, hogy ismételten nagyszerűvé varázsolja hazáját. Igazából folyamatosan ez volt a szlogenje, s mióta ő az Egyesült Amerikai Államok elnöke, azóta nem igazán láthattuk, hogy kezdené beváltani ígéretét. Főleg akkor nem, ha az Apple-ről beszélünk, hiszen többször hozta fel őket példának, hogy hazahozatják a gyártási folyamataikat.

A Bloomberg pedig egy újabb érdekes beszámolóval állt elő, ami alapján nem olyan biztos az amerikai gyártás. Ha megnézzük az egy iPhone-ra jutó labor költségeket, akkor az mindösszesen csak 2,2 százalékos értéket tesz ki a gyártásból, ami egészen elenyészőnek mondható.  Igaz, hogy az Apple olyan országokban is létrehozott gyárakat, mint Brazília, de ettől függetlenül nem igazán váltak be az elképzelések.

Miért nem? Mert az itt összeszerelt telefonok alkatrészeit ugyanúgy Kínában gyártják le, valamint annyival több munkaerőt sem teremtettek vele, mint kellene. És mégis miért jó az, hogy itt is van egy üzemük? Többek között azért, mert ezzel a megoldással kikerülhetik a helyi 30 százalékos import adót.

Na és hogy jön ehhez Amerika? Úgy, hogy ha Trumpnak köszönhetően itt is bejönnek hasonló szabályozások, akkor lehetséges, hogy az almások egy új üzemet hoznak majd létre, azonban ez csak azért lehet, hogy megkerüljék a magas adókat. Továbbra is Kínában lesznek legyártva az alkatrészek, viszont bizonyos modellek Amerikában lehetnek összeszerelve.

Régóta húzódik már ez az ügy, egyelőre pedig nem igazán fest úgy a dolog, hogy egy amerikai gyárat hozna létre a kaliforniai vállalat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!