Lefekvés előtti okostelefon-használat okozza az álmatlanságot

HusztiD 2017.07.05. 09:55 Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 1 db 247

20140525_video-iphone_0067-780x520

Van egy fiatalkorú ismerősöd, aki nem tud éjszakánként aludni? Nyugodtan okoljátok csak érte az iPhone-t, vagy bármelyik másik okostelefont. A Wired egy érdekes cikket közölt le, hiszen az Oxfordi egyetem egy kutatójával, Russel Fosterrel beszéltek, aki elmondta, hogy mennyire nagy hatással van az emberek, de legfőképp a fiatalok alvási szokásaira a túlzott okostelefon használat.

A szakértő szerint a tinédzsereknek legalább napi 9 óra alvásra lenne szükségük egy-egy éjszaka folyamán. Sajnos ez messze áll a valóságtól, hiszen sokan csak 6 órákat aludnak az okostelefon használata miatt. Ez hosszú távon álmatlansághoz vezet, nem utolsó sorban pedig krónikus fáradtsággal és gyenge iskolai teljesítménnyel egyaránt egybeköthető a dolog.

Foster szerint annyira nagy a baj, hogy a mai fiatalok alvás helyett inkább a közösségi oldalakat böngészik, valamint YouTube videókat nézegetnek. Ez még talán nem lenne nagy baj, csak tudni kellene, hogy hol a határ. Mivel a fiatalok ezt nem tudják, így hosszabb távon egyre több embernél jelentkeznek az álmatlanság tünetei.

Ezekre vannak egyébként megoldások. Az Apple-t és az iOS-t illetően itt van például a Night Shift mód, ami által a rendszer sokkal lágyabb, melegebb színhőmérsékletre vált. Ennek köszönhetően sokkalta zavartalanabb lesz az emberek alvása, ugyanis a melegebb színekhez jobban alkalmazkodik az emberek szeme az éjszaka folyamán.

Ti hogy álltok a témával? Mennyire szoktátok lefekvés előtt nyomogatni a telefonjaitokat?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Krisztián - 2017.07.05. 13:07

    Lehet, hogy csak az én csőrömet piszkálja, de nem hiszem hogy mindenről a telefon tehet. Szülőként szerintem a szülőknek ebben nagyobb a felelősségük, mint a telefoné. Ha pl. könyvet olvasunk éjjel hosszú órákon át, az se sokkal jobb szerintem.

Szólj hozzá Te is!