Így válhatsz te is könnyen áldozattá a hackerekkel szemben

HusztiD 2017.04.10. 17:55 iDoki, iOS, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 1 820

iCloud-logo

Sokan úgy hisszük, hogy egyszerűen lehetetlen áldozattá válni a mai online világban, pedig nem. A helyzet valójában az, hogy eléggé könnyű célpontot alkotunk. A napok folyamán pedig pont egy hasonló esettel találkozott az iDoki csapata, akiknek végül sikerült megoldaniuk az áldozattá vált főhősünk problémáját.

Történetünk szereplője egy reggel furcsa dologra ébredt. Telefonja jelkódot kért, ami mellett egy olyan üzenetet talált, hogy írjon egy emailt a apple.pass.restore@gmail.com címre, hogy feloldja telefonját. Tudni érdemes, hogy előtte nem volt jelkóddal levédetve a telefonja. Miután felvette a kapcsolatot az adott elérhetőséggel, egy olyan választ kapott, hogy egy megadott orosz PayPal fiókra utaljon el 50 dollárt, vagy 24 órán belül végérvényesen zárolják a készüléket.

Főhősünk nyilván nem szeretett volna fizetni, ezért felkereste az iDoki-t. Jó hír az volt, hogy nem iCloud-os e-mail fiók volt regisztrálva, hanem egy Hotmail-es, amibe gond nélkül be tudtak jelentkezni. Innen látszott, hogy hajnali 2 órakor léptek be az iCloud fiókba, amiről kapott figyelmeztető e-mailt, viszont a zárolás csak 4 órával később történt. Nyilván ha nem éjszaka történik és hamarabb észreveszi, akkor megelőzhető lett volna az egész kellemetlenség egy jelszó megváltoztatásával.

unnamed

Szerencsére az Apple ID-hoz sikerült egy új jelszót beállítani, és a telefon elfogadta a SIM kártyát, de mivel az ügyfél kikapcsolta a mobilnetet, ezért nem lehetett felmenni a netre, így ezek után egy olyan helyet kellett találni, ahol korábban már felcsatlakozott a Wi-Fi hálózatra, hogy kikapcsolják az elveszett módot. Sajnos az elveszett mód újbóli bekapcsolásával sem törlődött a jelkód, így ez is zsákutca volt. Újabb szerencse, hogy otthon a számítógépe már felismerte a telefont, mivel korábban megbízható készülékként regisztrálta, így képes volt lementeni a fényképeit és videóit egyben.

Miután újra visszakerült az iDoki-hoz a telefon, készült egy restore DFU-ból, így a telefont egy új iPhone-ként sikerült üzembe helyezni. Ugyan volt egy 2015 áprilisi biztonsági mentés, azonban külön kérésre nem került vissza, mivel már túl régi volt. Jó hír, hogy az iCloud által szinkronizálva voltak a kontaktok, így legalább azok menthetőek voltak.

Rövid beszélgetés után viszont kiderült, hogy névtelen főhősünk több helyen ugyanazt a jelszót használta. És miért rossz ez? Ha feltörnek egy felhasználói fiókot, akkor a hackerek elsőnek azzal a jelszóval próbálják meg a többit felnyitni, amit az előzőn használtál. Mi a megoldás? Lehetőség szerint mindenhol használjunk más és más jelszót, hogy csökkentsük a gyenge pontokat. Ezek mellett természetesen érdemes bekapcsolni a jelkódot és a Touch ID-t, valamint a kétlépcsős hitelesítést szintén ajánlott engedélyezni.

Ebből az esetből viszonylag szerencsésen jött ki főhősünk, azonban érdemes erre a példára odafigyelni, hiszen nem biztos, hogy mindenki megússza ilyen könnyedén.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!