Alulárazza bizonyos termékeit az Apple

HusztiD 2017.03.20. 17:55 Apple Watch, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 1 150

airpods1

Legalábbis ezt állítja Neil Cybart, az Above Avalon egyik elemzője. Köztudott, hogy Apple terméket vásárolni nem éppen olcsó mulatság, ugyanis sok esetben a felhasználóknak meg kell fizetniük az úgynevezett Apple tarifát. Na de akkor mégis miért állít ilyeneket Neil?

Egyszerű, nézzük meg bizonyos termékeik árazásait – egyszerűség kedvéért maradjunk az amerikai áraknál. Ott van például a tavaly év végén megjelent AirPods. 159 dollárért kínálják őket, ami egyáltalán nem nevezhető olcsónak, viszont ha megnézzük a piacon lévő többi riválist, akkor láthatjuk, hogy mégsem annyira drága az Apple vezeték nélküli fülese.

  • Kanoa: $300
  • Bragi Dash: $299
  • Erato Apollo 7: $289
  • Skybuds: $279
  • Earin: $249
  • Motorola VerveOnes+: $249
  • Samsung Gear IconX: $199
  • Bragi Headphone: $149

Neil úgy hiszi, hogy legalább 249 – 299 dollártól kellene indítani a füles árazását ahhoz, hogy prémium áron kínálják őket. Az AirPods-ot egyébként még tavaly szeptemberben mutatták be, de csak decembertől lehet őket megvásárolni és még a mai napon is 6 hetes szállítási időt vállalnak rájuk, annyira nagy kereslet mutatkozik irántuk.

apple-watch-series-2-late-2016

Következzen egy másik kedvelt almás termék, az Apple Watch. Ha a legolcsóbb, első generációs modellt nézzük, akkor már 269 dollártól indul az ára, miközben a Series 2-t már 349 dodótól fölfelé kínálják. Természetesen mehet ez még feljebb, mivel ha egy Apple Watch Editiont szemelünk ki, akkor azért 1 249 dollárt kell leperkálni, de jelenleg az indulóárak a mérvadóak. Összehasonlításképp itt vannak a többi népszerű okosórák:

  • Garmin Fenix 5: $599
  • Garmin Forerunner 630: $399
  • Michael Kors Access: $350
  • Samsung Gear S3: $349
  • Fossil Q Founder: $275

Ha összevetjük az árakat, akkor itt szintén láthatjuk, hogy az alapmodellek sok esetben olcsóbbak, mint a konkurenseiké. Mégis mi a hiedelem? Hogy az Apple termékei a drágábbak. Természetesen így van ez abban az esetben, ha egy iPhone-ról, iPad-ről vagy akár egy Mac-ről beszélünk, de ennél a két terméknél nem ezt a politikát alkalmazzák.

De mégis miért kínálják őket olcsóbban? Neil szerint az egyik ok, hogy a tömeggyártásnak köszönhetően sokkal olcsóbban tudják előállítani a szóban forgó termékeket, amivel az árból is le tudnak faragni kicsit. Nem mellesleg ezekkel a lépésekkel arra kényszerítik a konkurenseket, hogy faragjanak a saját áraikból.

12-inch-macbook

A másik indok pedig sokkal érdekesebb. Azért kínálja olcsóbban az Apple ezeket a termékeket, mivel ezzel kívánják megcélozni az olyan felhasználókat, akik amúgy nem szoktak prémium termékeket vásárolni. Úgymond ezzel vezetik be őket az ‘Apple ökoszisztémába’, ami miatt később beruháznak egy másik almás termékre. Mondjuk egy iPhone-ra vagy MacBook-ra.

Elsőre talán érdekesnek hangzik az elemző állítása, azonban ha jobban belegondolunk, akkor látszik, hogy az Apple-nek is az a célja, hogy egy-egy termékkel bevezesse a vásárlókat a saját ökoszisztémájukba. Ha egy felhasználó elégedett egy termékükkel, akkor az nagy valószínűséggel fog vásárolni egy másik és egyben drágább Apple produktumot, hiszen feltehetően azzal is nagyon elégedett lesz.

Ti hogy gondoljátok mindezt?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Sys85 - 2017.03.20. 19:47

    A füleses összehasonlítás sok esetben nem állja meg a helyét.A felsorolt konkurencia jórésze sokkal jobb hangzásban (ismétlem:jórésze,pl egy a Samu gear nem ilyen),már emiatt is jobb minőséget képviselnek mint az Airpods,ami egy kábel nélküli earpods hangját adja egy-két kiegészítő funkcióval.

    Az órás hasonlatokban se teljesen jogos az összevetés,pl a Garmin Fenix 5 egy direkt fitness óra,sokkal brutálisabb strapabírósággal,az egy céleszköz,nem is érdemes az Apple Watch-csal összehasonlítani,ami egy divat kiegészítő sok hasznos funkcióval,de attól még pl egy Spartan Race-re nem való,a Garmin viszont simán.

    Emberünk elég furán gondolkodik,szerintem nem kicsit isheep.
    Mielőtt megköveznétek,Szifont és Alma órát használok,szeretem is őket,szóval nem az Apple termékeket szólom le,de azért túlzás ez az összehasonlítás és a hozzá tartozó indoklás is.

    • ThePali27 - 2017.03.21. 07:12

      1et értek, van egy rakat garmin cuccom és nagyon durván strapabíró, órám sajnos nincs (majd lesz) de edge 500 már kb 5 éve használom tűzön-vízen, fagyban jégben esőben hóban és még mindig 100%-osan működik, az aksija is okés. nagy eséllyel a forerunner cuccok is ilyenek, szóval ezt viszonyítani egy apple termékhez, ha ráülsz, elejted az órát már tönkremegy, de nem egyszer estem bringával, vagy ütöttek el és még mindig okés a cucc. szóval szerintem baromság az a hipotézis amit felvázolt a csávó.

Szólj hozzá Te is!