Valóban monopolizálja az Apple az iOS alkalmazások piacát?

HusztiD 2017.01.16. 17:55 App Store, Apple, iOS, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 337

app-store

A Reuters egy új beszámolója alapján az amerikai fellebbviteli bíróság engedélyezi, hogy a felhasználók pert indítsanak az Apple ellen az App Store miatt. Korábban már beperelték a monopolhelyzetüket illetően az almásokat, azonban az alacsonyabb szintű bíróságok sorra elutasították azokat.

De mégis miért perelné be bárki is az Apple-t az App Store miatt? Mint tudjuk, manapság már mindenki perelhet mindenért, amit Amerikában igen nagy előszeretettel kihasználnak. Az almásokat például azért perelnék többen, mivel monopolhelyzetet teremtettek az iOS rendszerükön. Több sértettnek nem tetszik az az eljárás, hogy az App Store-ból kell letölteni egy alkalmazást.

Mi több, sokan szeretnék, ha egy harmadik fél által létrehozott helyről (mondjuk egyenesen a fejlesztők oldaláról) lehetne az appokat letölteni, mivel az olcsóbb lenne. Természetesen erre az almások nyilatkozták, hogy az árakat nem ők, hanem a fejlesztők szabják meg. Mint tudjuk, az App Store-ban pedig olyan alkalmazások vannak, amit az Apple egy előzetes ellenőrzés után engedélyez. Úgymond az App Store a felhasználók biztonsága miatt van, de még így is akadnak elvétve kéretlen alkalmazások.

Mi lenne, ha az Apple engedne a felhasználóknak? Nyilván még több adathalász app árasztaná el az iOS készülékeket, illetve egyre több minőségen aluli program lenne letölthető. Nyilván az Apple nem fogja ezt engedélyezni, de most már a fellebbviteli bíróság döntése alapján bárki beperelheti emiatt az almásokat, ha nem tetszik nekik ez az ökoszisztéma.

Az egyik felperes nyilatkozata alapján pedig szeretnék, ha az Apple lejjebb szállítaná az App Store árakat. Ha ez nem jön össze, akkor legalább azt szeretnék elérni, hogy kártérítést kapjanak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. János - 2017.01.17. 07:03

    Engem inkább az idegesít hogy vásárlás után le von +30%-ot az árból magának az Apple de mire fel..? A telefont megvettem tőlük az alkalmazás nem az övék… ezek mindenből pénzt akarnak amikor már annyi van h nem tudják hova tenni.. Sajnos én magam is Ios-t használok évek óta de már egyre jobban utálom ezt a soher céget. Az Airpods 60 ezer amikor nem tud semmit és nem kompatiblis semmivel még a saját laptopjukkal sem, rá adásul hangzásra sem változott… 60 ezerért.. 30 ezerért veszek a JBL-től egy Bluetooth fülest ami vizálló, zajszűrős és még pulzusmérős is. A harmadik dolog amiért megutáltak az egész vállalatot azok a hihetetlen “nagy” ios frissités újronságok… uj emoji, uj hatterkep, sárgás kijelzo.. az ios 10 legnagyobb ujjitas a az volt hogy az ora/stopperora/vilagora kaptak egy fekete hátteret.. A kijelzőről ne is beszéljünk mert szépnek szép persze mihez képest… mert a konkurensekhez képest alul marad. Most komolyan még mindig LCD kijelzőt gyárt egy ilyen “nagy cég” mert inkább ki spórolja az amoled vagy oled technológiájút. Lenne még bőven okom hogy több mint 3 év után elhagyom a céget de akinek van egy kis esze azok ugy is le vágják idővel hogy itt csak a paraszt vakítás megy.

  2. Bigyo - 2017.01.17. 18:36

    Teljesen igazad van János. Pontosan ezek miatt utalom én is a Porschet meg a Ferrarit. Annyi penzuk van es meg mindig olyan draga mind a ketto marka. Pedig mar lehet kapni olcsobban is olyan gyors kocsit mint ezek. Szerintem pereljuk be oket.
    Én nem lattam olyan Apple store-t ahol pisztolyt fogtak volna a fejemhez ha nem veszek egy laptopot vagy egy AirPods-t. Miert nehez elfogadni ha egy adott termek ara annyi amennyit az adott ceg ker erte.

  3. S - 2017.01.18. 21:46

    Jah :-)

Szólj hozzá Te is!