Emberi munkaerő helyett automatizált gyártásra vált a Foxconn

HusztiD 2017.01.02. 09:55 Egyéb, Kiemelt hírek 4 hozzászólás 349

foxconn-robots

Az utóbbi hetek folyamán egyre többet olvashattunk arról, hogy mi lesz az Apple sorsa, hogy Donald Trump lett az elnök. Mint tudjuk, Trump korábban ígéretet tett, hogy Amerikába hozza többek között az Apple gyártási folyamatait, s emiatt nem olyan régen még egy találkozót is szervezett, ahol a híres nagyvállalatok vezetőivel konzultált.

A mostani hír szintén ehhez kapcsolódik, ugyanis a Foxconn egyik vezetője, Dai Jia-peng érdekes dolgokat osztott meg a nagyérdeművel. Tudni illik, hogy a Foxconn a 2015-ös adatok alapján több, mint 1,2 millió embert foglalkoztatott, ám azóta több helyen is robotokra váltottak, hogy spóroljanak.

A mostani hírek szerint kezdetét vette egy három fázisból álló változás. Az első, hogy a vállalat robotokra cseréli az olyan dolgozóit, akik veszélyes, valamint nem kívánt munkát csinálnak. Második hogy egész gyártósorokat automatizálnak, végül pedig a harmadik, amely szerint teljes gyárakat automatizálnak. Az utóbbinál továbbra is lesznek emberek, hiszen valakiknek felügyelniük és karban kell tartaniuk a robotokat, de ezzel jelentős leépítés elé néz a vállalat.

Korábban voltak olyan hírek egyébként, hogy a Foxconn támogatásokat kap a kínai államtól, mivel ennyi embert foglalkoztat. Az, hogy most lecserélik őket, azzal több százezer ember veszti el a munkáját, amit nem feltétlen fog jó szemmel nézni az állam. Apropó, tervek szerint 3 éven belül a Foxconn gyárak egyharmada lesz teljesen automatizált.

És hogy ez milyen kihatással lesz az amerikai gyártásra? Az automatizálásnak köszönhetően csökken a Foxconn gyártási költsége, ami egy nyomós érv lesz az Apple számára, hiszen ha Amerikába vinnék a gyártás egy részét, akkor számolni kell az alkalmazottakkal, hiszen pont ez Trump célja, hogy több embernek adjon munkát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

  1. Lacika54 - 2017.01.02. 17:43

    Na ebből sem mi vásárlók fogunk profitálni………BÚÉK mindenkinek aki olvassa…..meg aki nem…..

    • HusztiD - 2017.01.02. 19:36

      Boldog új évet neked is Lacika! :)

  2. Lacika54 - 2017.01.03. 07:13

    Köszíííííí!!!!!

  3. Jobbmintte - 2017.01.10. 05:43

    Na helyes, hatha olcsobbak lesznek az Apple cuccok.

Szólj hozzá Te is!