Vezető mód bevezetésére kötelezhetik az okostelefon-gyártókat

HusztiD 2016.11.24. 14:55 Apple, Egyéb 1 db 252

distracted-driving

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma új javaslattal állt elő, amely az Apple-t is érintheti. A nemrég beadott dokumentációk alapján az okostelefon gyártókat köteleznék arra, hogy hozzanak létre egy úgynevezett vezető módot, ami által korlátozva lennének az okostelefonok, miközben vezetünk.

A minisztérium szerint túl sok olyan baleset van, amely valamilyen figyelemelterelésből adódik. Ha a telefonokra bontjuk az adatokat, akkor 2014 folyamán a halálos balesetek 10 százalékát okozták az okostelefonok, míg a nem halálosoknál 18 százalékos ez a ráta. Ha évenkénti totális esetekre bontjuk le, akkor 385 olyan baleset volt, ami vezetés közbeni telefonhasználatból adódott.

Az új mód bevezetésével a gyártókat arra köteleznék, hogy hozzanak létre egy olyan felületet, ahol nem lehet írni, közösségi alkalmazásokhoz hozzáférni, illetve egyéb figyelemelterelő dolgokhoz hozzáférni. Lényegében minden hasonló dolog tiltva lenne, viszont a térképszolgáltatásokat és a segélyhívót ezek mellett nyugodtan használhatnánk.

Maga az elképzelés nem rossz, azonban a beadvány szerint a sofőrnek magának kellene bekapcsolnia a funkciót, tehát az alkalmazás nem állapítaná meg, hogy mi most éppen vezetünk, avagy utasok vagyunk. Viszont ha csatlakoztatjuk a telefont az újabb autónkhoz, akkor már tudni fogja, hogy bent ülünk-e, de továbbra is nekünk kellene eldönteni, hogy bekapcsoljuk-e a funkciót. Ha pedig ebből indulunk ki, akkor talán pont azok fogják ezt a módot bekapcsolni, akik amúgy sem nyomkodják vezetés közben telefonjaikat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Jani - 2016.11.24. 18:04

    Jó kezdeményezés, bár én a headset és kihangosító nélküli telefonálást is beletenném. Ha nincs csatlakozva a telefon a kihangosítóhoz ill headset-hez menet közben (hiszen a telefon tudja mikor mozgunk és mennyivel megyünk)a telefont is elérhetetlenné tenném. Így nem telefonálna a sok b.rom menet közben.

Szólj hozzá Te is!